Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ρωσία δηλώνει ότι θα θέσει βέτο στο ψήφισμα του ΟΗΕ εναντίον της Συρίας

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Gennady Gatilov,
με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Ban-Ki Μoon


Iστοσελίδα του δορυφορικού καναλιού Press TV

27 Ιανουαρίου 2012

Σύμφωνα με δήλωση του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Gennady Gatilov, η Μόσχα δεν θα υποστηρίξει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αφορά τη Συρία. Το ψήφισμα έχουν συντάξει οι ΗΠΑ, οι Δυτικοί σύμμαχοί τους, καθώς και μέλη του Αραβικού Συνδέσμου.

Η Μόσχα δήλωσε ευθέως ότι το νέο προσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί την Παρασκευή, δεν λαμβάνει υπ' όψιν τη ρωσική θέση για τη Συρία.

Το σχέδιο που προτείνεται από τις ΗΠΑ, τους Δυτικούς συμμάχους της, καθώς και τον Αραβικό Σύνδεσμο, καλεί τον Σύριο πρόεδρο, Bashar al-Assad, να παραιτηθεί από την εξουσία.

Ο Gatilov εξήγησε ότι θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι το προσχέδιο του ψηφίσματος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα.

Νωρίτερα, η Ρωσία είχε προτείνει ένα ψήφισμα για τη Συρία, στο οποίο θα γινόταν η διευκρίνιση ότι τόσο η συριακή κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση είχαν την ευθύνη για την πολιτκή αστάθεια και τις αιματηρές συγκρούσεις στη χώρα. Ωστόσο, το ψήφισμα αυτό απορρίφθηκε.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της σε οποιοδήποτε ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών θα δικαιολογεί την επιβολή κυρώσεων ή τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον της Συρίας. Αντίθετα, η Ρωσία θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος τρόπος να δοθεί ένα τέλος στην εδώ και μήνες επικρατούσα πολιτική αστάθεια και τις βίαιες συγκρούσεις στη χώρα.

"Υποστηρίζουμε, ως ζήτημα αρχής, έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο μεταξύ όλων των τάξεων της συριακής κοινωνίας, χωρίς προϋποθέσεις, με την προϋπόθεση ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο διάλογο αυτό θα πρέπει να καθοδηγούνται από την ιδέα της επίτευξης μιας συμφωνίας και ότι θα επιδείξουν αίσθημα ευθύνης για την τύχη της χώρας τους και του λαού της", τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov, προχθές, Τετάρτη.

Τον Οκτώβριο, η Ρωσία και η Κίνα μπλόκαραν ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά της συριακής κυβέρνησης, το οποίο είχαν συντάξει αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ρωσία απέρριψε, επίσης, μια πρόσφατη έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου προς τον Σύριο πρόεδρο, Bashar al-Assad, να παραιτηθεί.

Από τα μέσα Μαρτίου του 2011, η Συρία βιώνει βίαιες συγκρούσεις στο εσωτερικό της χώρας. Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα αυτή κατά τους τελευταίους δέκα μήνες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δίνει η Δαμασκός, πάνω από 2.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Η Δύση και η αντιπολίτευση στη Συρία κατηγορούν την κυβέρνηση για τον θάνατο αρκετών διαδηλωτών. Η Δαμασκός, από την πλευρά της, θεωρεί υπεύθυνες για τη σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση τις ομάδες που αποτελούνται από "παρανόμους, σαμποτέρ και ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες", επιμένοντας ότι είναι "κατευθυνόμενες από ξένες δυνάμεις".

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]