Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί ακόμα παίρνουμε στα σοβαρά την Τρόϊκα;


Tώρα που αρχίζουν να «κλείνουν» τα νούμερα για το 2011, αποδεικνύεται περίτρανα πως όλοι οι στόχοι που είχαν θέσει, κυβέρνηση και Τρόϊκα , για το 2011 έμειναν στα χαρτιά.

Όλες οι εκτιμήσεις ήταν λάθος, όλες οι προβλέψεις έπεσαν έξω. Χρειάζεται κάποιο ταλέντο για να το καταφέρεις αυτό!

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

- Τα έσοδα έφτασαν στα 49,9 δις, από 50,8 δις πέρυσι. Με το Μεσοπρόθεσμο τα έσοδα θα διαμορφώνονταν στα 54 δισ, και κατά τον προϋπολογισμό του 2012 στα 51,3 δις ευρώ!

- Οι δαπάνες έφτασαν στα 68,9 δις, από 66,9 δις το 2010!

- Ως εκ τούτου, το έλλειμμα ανήλθε στα 21,73 δις, αντί των 21,5 που ήταν το 2010.

- Με το μεσοπρόθεσμο έπρεπε να ήταν 19,8 δις και κατά τον Προϋπολογισμό 21,71.

- Τα στοιχεία δείχνουν ότι το έλλειμμα βρίσκεται στο 9,9%, αν δεν το υπερβαίνει.

- Τέλος, η ύφεση θα αγγίξει το 6%.

Τα νούμερα είναι χειρότερα, αν συνυπολογιστούν και τα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες που υπερβαίνουν τα 6 δις.

Αν επικρατήσει η γνωστή λογική της Τρόϊκα, αυτό σημαίνει πρόσθετα μέτρα ύψους 13-14 δις για την περίοδο 2012-2014!

Δηλαδή εξόντωση της μεσαίας τάξης.

Χθες το Reuters παρουσίασε μια έρευνα μεταξύ 20 οικονομολόγων οι οποίοι εκτιμούν ότι και το 2012 θα έχουμε ύφεση 3.7%! Αυτό πρωτίστως οφείλεται στη σκληρή λιτότητα.

Υπενθυμίζω, ότι σύμφωνα με το αρχικό Μνημόνιο η ύφεση έπρεπε να είχε αρχίσει να… ρηχαίνει από τις αρχές του 2011, στο τέλος του οποίου θα βγαίναμε και στις αγορές!

Η ύφεση θα παραμείνει μαζί μας και για το 2012.

Όσο για τις αγορές, 2020 και… βλέπουμε!

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούν τα νέα μέτρα που προτείνει η Τρόϊκα για περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα, για νέες μειώσεις συντάξεων κ.λ.π.;

Δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτά τα μέτρα θα παρατείνουν την ύφεση επειδή αφαιρούν ζήτηση από την αγορά;

Πολύ φοβούμαι ότι η Τρόϊκα, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, και οι ηγέτες της Ευρωζώνης, σε πολιτικό, έχουν τόσο ανεπανόρθωτα εκτεθεί με το σχέδιο «σωτηρίας» της Ελλάδος, που τρέμουν στην ιδέα να πουν την αλήθεια. Αρχίζουν να σκέφτονται και να λειτουργούν υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους!

Τον τελευταίο καιρό, είναι αλήθεια, τους ξεφεύγουν μερικά λόγια ενδεικτικά της αποτυχίας τους, αλλά πόρρω απέχουν από το να αντικρίσουν την σκληρή πραγματικότητα.

Και επιμένουν σ’ ένα πρόγραμμα, απλά και μόνο για να δείχνουν ότι κάτι κάνουν, ενώ στην ουσία έχουν χάσει το μπούσουλα!

Δεν θα βρείτε ούτε έναν σοβαρό άνθρωπο που να πιστεύει ότι το μνημόνιο θα βελτιώσει την κατάσταση.

Απλώς η πολιτική ηγεσία της Ευρωζώνης αγοράζει χρόνο και ελπίζει σ’ ένα θαύμα.

Εμείς, όμως, γιατί επιμένουμε να τα ανεχόμαστε όλα αυτά.

Πιο πρόσφατη ήταν αυτή η γελοία πρόταση κάποιου εταίρου της Μέρκελ, να διοριστεί… επίτροπος για την Ελλάδα.

Ξέρετε, ενίοτε, τα σοβαρά πράγματα, στην αρχή λέγονται από κάτι τέτοιους τύπους! Για να δοκιμάσουν τα νερά και να προετοιμάσουν το έδαφος. Τέτοιας μορφής ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ονειρεύεται η φράου Μέρκελ; Με… Επιτρόπους και Γκαουλάϊτερ;

Και καλά η Μέρκελ… ονειρεύεται.

Εμείς τι κάνουμε ; Σωπαίνουμε για να μην… ξυπνήσει;

Μήπως ήρθε καιρός να αρχίσουμε λίγη… φασαρία;

Κ.Ρ.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Η Τρόϊκα είναι οι υπάλληλοι των εντολοδόχων των "αγορών" που θέλουν να μας καθυποτάξουν. Οι κυβέρνησή μας είναι κλητήρες της Τρόϊκας και οι βουλευτές σερβιτόροι των κλητήρων. Τον πρώτο λόγο τον έχουμε εμείς, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε ούτε σερβιτόροι, ούτε κλητήρες αλλά εδώ μέσα είμαστε τα ΑΦΕΝΤΙΚΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί ακόμα τους παίρνουμε στα σοβαρά; Μόνο οι δημοσιογράφοι τους παίρνουν στα σοβαρά. Εμείς οι απλοί και "μη ιθύνοντες" Έλληνες ξέρουμε καλά τι θέατρο παίζει η Τρόικα και γιατί μας περιπαίζει. Ένα πράγμα θέλει από εμάς και αντί να το πάρει έτσι με τη μια, πηγαινοέρχεται σαν την προξενήτρα, νομίζοντας ότι δεν έχουμε ιδέα τι θέλει και ποιοί ντόπιοι της κρατάνε το φανάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. [http://www.scribd.com/doc/79659411/Assurance-of-Compliance-in-the-2nd-GRC-Programme-PP]

    Επιβεβαίωση Συμμόρφωσης στο 2ο Ελληνικό Προγραμμα

    Ι Περίληψη

    Συμφωνα με πληροφορίες απο την Τρόικα, η Ελλάδα έχει πιθανώς χάσει βασικούς στόχους κλειδιά πάλι μέσα στο 2011. Συγκεκριμένα, το έλλειμα προυπολογισμού δεν έχει μειωθεί σε σχέση/με σύγκριση τον περασμένο χρόνο. Επομένως, η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει το πρόγραμμα συμμόρφωσης σημαντικά στο μέλλον ώστε να πληρώσει τις υποχρεώσεις της στους πιστωτές/δανειστές. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ευρωζώνη, δεν θα μπορέσει να επικυρώσει εγγυήσεις για το Ελληνικό Πρόγραμμα ΙΙ

    || Πρόταση για βελτίωση της συμμόρφωσης

    Για να βελτιωθεί η συμμόρφωση στο 2ο πρόγραμμα, το καινούργιο ΜοU(=Memorandum of Understading=έγγραφο που περιγράφει την διμερή ή πολυ-μελή συμφωνία μεταξύ ομάδων/συμμέτοχων) πρέπει να περιέχει δύο καινοτόμα θεσμικά στοιχεία στα οποία η Ελλάδα πρέπει να δεσμευθεί. Αυτά θα γίνουν βασικές ενέργειες για το δεύτερο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει, μονο - όταν αυτές και αν- υλοποιηθούν:

    Απόλυτη προτεραιότητα στην υπηρεσία του χρέους:

    Η Ελλάδα πρέπει να δεσμευθεί νομικά ώστε να δώσει απόλυτη προτεραιότητα στην μελλοντική εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτή η δεύσμευση πρέπει νομικά να φυλαχτεί ευλαβικώς απο την Ελληνική Βουλή. Τα έσοδα του κράτους πρέπει πρώτα απ' όλα να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, μόνο όποια έσοδα θα μείνουν μπορούν να χρηματοδοτήσουν βασικές δαπάνες. Αυτο θα καθησυχάσει πιστωτές απο τον κρατικό και ιδιωτικό τομέα ότι η Ελληνική δημοκρατία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της έπειτα απο το PSI και ότι ( η Ελλαδα) θα επηρεάσει θετικά την πρόσβαση στη αγορά (market access). H ουσιαστική (de-facto) εξάλλειψη της πιθανότητας χρεωκοπίας θα έκανε την απειλή της μη πληρωμής του Ελληνικού Προγράμμαος ΙΙ tranche(security) περισσότερο αξιόπιστη.
    (το tranche = φέτα στα Γαλλικά αλλά εδώ χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα security που μπορεί να κοπεί σε πολλά κομμάτια και να πουληθεί στους επενδυτές)
    Εαν ένα μελλοντικό security δεν πληρωθεί, η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει τους δανειστές της με μια χρεωκοπία, αλλά θα πρέπει να δεχτεί επιπλέον μειώσεις στις βασικές δαπάνες σαν την μοναδική συνέπεια της μη πληρωμής.

    2. Μεταβίβαση της εθνικής κυριαρχίας του προυπολογισμού

    Η σταθεροποίηση του προυπολογισμού πρέπει να τεθεί κάτω απο ένα αυστηρό σύστημα καθοδήγησης και ελέγχου. Συμφωνα με την απογοητευτική συμμόρφωση μέχρι τώρα, η Ελλάδα πρέπει να δεκτεί μεταβίβαση της κυριαρχίας του προυπολογισμού σε ένα Ευρωπαικό επίπεδο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ένας επίτροπος προυπολογισμού πρέπει να διοριστεί απο το Eurogroup με το καθήκον της εξασφάλιστης του ελέγχου του προυπολογισμού. Πρέπει αυτός να έχει την δυνατότητα/δύναμη να
    α) υλοποιήσει ένα κεντρικό σύστημα αναφοράς και επιτήρησης που να καλύπτει ολα τα βασικά τμήματα των εξόδων στον Ελληνικό προυπολογισμό
    β) να θέσει σε βέτο αποφάσεις που δεν είναι συμφωνες με τους στόχους που έχουν τεθεί απο την Τροικα
    γ) αυτός θα έχει την δύναμη να εξασφαλίσει την συμμόρφωση με τον παραπάνω κανόνα για την προτεραιότητα εξυπηρέτησης του χρέους

    Η καινούργια θεσμική προσπάθεια επιτήρησης πρέπει να διατυπωθεί στο MoU (memorandum of agreement) ώς εξής

    " Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, που επικυρώνεται απo την ECB, IMF και ΕU COM, o καινούργιος επίτροπος προυπολογισμού απο το eurogroup θα βοηθήσει στην υλοποίηση των αλλαγών. Ο επίτροπος θα έχει μεγάλες ικανότητες επιτήρησης σε δημοσιες δαπάνες και δικαίωμα να θέσει σε βέτο αποφάσεις που δεν ειναι σύμφωνες με τους στόχους του προυπολογισμού που έχουν τεθεί και τον κανόνα που να δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους."

    Η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει ότι ο κανούργιος μηχανισμός επιτήρησης θα τηρηθεί ευλαβικά
    απο εθνικό νόμο, κατά προτίμηση μέσω συνταγματικής αλλαγής/αναθεώρησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]