Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παραίτηση Μουμπάρακ ή πραξικόπημα στην Αίγυπτο;


Διάγγελμα του Μουμπάρακ σήμερα το βράδυ προς τον Αιγυπτιακό λαό, ανακοίνωσαν τα Αιγυπτιακά ΜΜΕ, ενώ είναι άγνωστο το περιεχόμενο των δηλώσεων του υπό έκπτωση προέδρου της Αιγύπτου...

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμέντ Σαφίκ δήλωσε στο BBC ότι είναι υπό συζήτηση το σενάριο παραίτησης του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και ότι η κατάσταση θα ξεκαθαριστεί σύντομα. Για παραίτηση ακόμα και εντός της ημέρας κάνει λόγο το αμερικανικό NBC και ο επικεφαλής της CIA.

Παράλληλα, ο Χοσάν Μπαντράουι, γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος ανέφερε στο BBC ότι «ελπίζει» πως ο Μουμπάρακ θα μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν. Όπως είπε, ο Μουμπάρακ θα μιλήσει «πιθανότατα» σύντομα στο λαό.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Hosni Mubarak ενδέχεται να παραιτηθεί ακόμη και σήμερα το βράδυ, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Το αμερικανικό δίκτυο NBC μεταδίδει, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο προεδρικό γραφείο, ότι ο Mubarak είναι πολύ πιθανό να παραιτηθεί απόψε και να αναλάβει την προεδρία ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος Suleiman.
Εξάλλου, το Dow Jones Newswires μετέδωσε ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναμένεται να "ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κόσμου έως την Παρασκευή", επικαλούμενο δήλώσεις του γενικού γραμματέα του κυβερνόντος κόμματος Hossam Badrawi.
"Εκτιμώ ότι ο πρόεδρος θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κόσμου, διότι αυτό που τελικά τον ενδιαφέρει είναι η σταθερότητα της χώρας. Τα υπόλοιπα δεν έχουν καμία σημασία γι΄ αυτόν", τόνισε ο Badrawi.

Έγινε πραξικόπημα;
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται σε ξένα δημοσιογραφικά πρακτορεία, κυκλοφορούν έντονες φήμες που αναφέρουν πως στην Αίγυπτο έχει υπάρξει επέμβαση του Στρατού, άρα πραξικόπημα, σε μία προσπάθεια να βγει η χώρα από την διεθνή αλλά και την εσωτερική πίεση που δέχεται.
Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, πως το καθεστώς Μουμπάρακ έχει πέσει, ενώ είναι άγνωστη η τύχη του μέχρι πριν λίγες ώρες προέδρου της Αιγύπτου.
Πληροφορίες που υπήρχαν νωρίτερα σήμερα από την Αίγυπτο, ανέφεραν πρόταση που έγινε προς τους Έλληνες της Αλεξάνδρειας να παραμείνουν όλη την ημέρα μέσα στα σπίτια τους.

Η CIA επιβεβαιώνει την πρόθεση του Μουμπάρακ να παραιτηθεί
Ο Leon Panetta, αρχηγός της αμερικανικής CIA, δήλωσε πως έχει πληροφόρηση, ότι απόψε θα παραιτηθεί ο Mubarak.
«Έχω δεχθεί αναφορές, ότι θα παραιτηθεί. αλλά δεν είναι επιβεβαιωμένο αν όντως θα το κάνει», ανακοίνωσε απευθυνόμενος σε μια επιτροπή του Κογκρέσου.
Ο πρόεδρος Barack Obama ανακοίνωσε πως ο κόσμος γίνεται μάρτυρας «της εξέλιξης της ιστορίας» στην Αίγυπτο, και πως οι ΗΠΑ θα κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να στηρίξουν μια ομαλή και γνήσια μετάβαση της χώρας αυτής προς τη δημοκρατία.
Μέχρι πρότινος, ο Αιγύπτιος πρόεδρος επέμενε να μη παραιτηθεί, παρά μόνο όταν θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές το φθινόπωρο του 2011.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ομάδων της αντιπολίτευσης και του καθεστώτος δεν είχαν κάποιο απτό αποτέλεσμα, ενώ οι διαδηλωτές δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.
Το τελευταίο διάστημα η Αμερική αύξησε τις πιέσεις της προς το καθεστώς προκειμένου αυτό να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διαδηλωτών, το βασικότερο εκ των οποίων είναι η άμεση παραίτηση του προέδρου.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]