Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πετρέλαιο: Σε 2 χρόνια γεωτρύπανο στη Δ. Ελλάδα

  • «Εκτιμώ ότι στους διαγωνισμούς θα βγουν 4 - 5 μπλοκ. Μόλις συσταθεί ο νέος φορέας θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στη Δυτική Ελλάδα, επειδή για την περιοχή αυτή υπάρχουν τα πιο ώριμα επιστημονικά στοιχεία» είπε ο κ. Μανιάτης

Aπό τέσσερις έως πέντε περιοχές στη Δυτική Ελλάδα θα ξεκινήσουν σε διάστημα 18-24 μηνών οι έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου ή/και φυσικού αερίου, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, χθες, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

To νέο θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση του δημοσίου φορέα που θα διενεργήσει τους διαγωνισμούς παραχωρήσεων των ερευνητικών μπλοκ βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατάρτισής του και, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο υφυπουργός, σε διάστημα 18 ως 24 μηνών θα γίνουν ο παραχωρήσεις και ενδεχομένως να έχουν ξεκινήσει τα πρώτα σεισμικά τεστ και οι γεωλογικές έρευνες, ίσως και η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση από τις εξειδικευμένες εταιρείες που θα επιλεγούν.

«Εκτιμώ ότι στους διαγωνισμούς θα βγουν 4 - 5 μπλοκ. Μόλις συσταθεί ο νέος φορέας θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στη Δυτική Ελλάδα, επειδή για την περιοχή αυτή υπάρχουν τα πιο ώριμα επιστημονικά στοιχεία» είπε ο κ. Μανιάτης, εκτιμώντας ότι ως το τέλος της άνοιξης θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη σύσταση του νέου φορέα και το πλαίσιο των παραχωρήσεων.

Πετρέλαιο: Σε 2 χρόνια γεωτρύπανο στη Δ. Ελλάδα
«Με βάση τα μη επεξεργασμένα και αποσπασματικά στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι σήμερα η Ελλάδα μπορεί να καλύψει μέρος των αναγκών της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο από εγχώρια παραγωγή, η οποία σε μερικά χρόνια μορεί να φθάσει στο 1/5-1/4 της συνολικής κατανάλωσης πετρελαίου και αερίου» δήλωσε ο υφυπουργός.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περί τις 200 άκαρπες έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, από τις οποίες οι πιο πρόσφατες πριν από 12 χρόνια. «Οι περισσότερες από τις έρευνες αυτές είχαν λάθος στόχους. Καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται νομίζω ότι θα αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και θα πετύχουμε τους στόχους μας» δήλωσε ο κ. Μανιάτης.

Επενδύσεις
Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων θα επιτρέψει την ευελιξία στις παραχωρήσεις των σχετικών δικαιωμάτων, καθώς θα προβλέπει τη διαδικασία της λεγόμενης «ανοικτής πόρτας», κατά την οποία οι επενδυτές αυτοβούλως μπορούν να προσέρχονται και να εκδηλώνουν ενδιαφέρον. «Ο νόμος θα προβλέπει την "ανοικτή πόρτα" καθώς και απλές διαδικασίες για την παραχώρηση μη αποκλειστικών στοιχείων (γεωλογικά δεδεμένα κ.λπ.)» τόνισε ο υφυπουργός.

Οι διαφορές με την Τουρκία δεν θα εμποδίσουν την Αθήνα από τη διεξαγωγή ερευνών για τον εντοπισμό πετρελαίου, πρόσθεσε ο κ. Μανιάτης, διευκρινίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να περιμένει να λυθούν οι διαφορές αυτές.

«Η Ελλάδα είναι ακόμη ανεξερεύνητη περιοχή και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε έναν ή δύο γύρους παραχωρήσεων, χωρίς να χρειαστεί να ασχοληθούμε με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας
Η Ελλάδα σήμερα καταναλώνει περί τα 120 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και γύρω στα 4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και δαπανά γύρω στα 10 με 12 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο για εισαγωγές πετρελαίου, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ. Το υπό εξάντληση κοίτασμα του Πρίνου παράγει μόνον μερικές χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης που εξαρτώνται περισσότερο από το εισαγόμενο πετρέλαιο.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περί τις 200 άκαρπες έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, από τις οποίες οι πιο πρόσφατες πριν από 12 χρόνια. «Οι περισσότερες από τις έρευνες αυτές είχαν λάθος στόχους. Καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται νομίζω ότι θα αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και θα πετύχουμε τους στόχους μας» δήλωσε ο κ. Μανιάτης.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]