Αίγυπτος: Μade by USA
Ενώ το καζάνι που λέγεται Αίγυπτος δείχνει πως βράζει και πρόκειται να αποτελέσει καταλύτη για μεγάλες αλλαγές στην ανατολική Μεσόγειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν να ανησυχούν για την "ποιότητα" των αλλαγών αυτών. Γιατί; Επειδή ήδη άρχισε να διαφαίνεται πως δεν έχουν ακριβώς τον έλεγχο της όλης κατάστασης. Το Ισλάμ δείχνει να έχει γερές αντιστάσεις και αποπειράται μέσω και της Αιγύπτου να κάνει μία πρόβα τζενεράλε στην ισχύ της πολιτικής του μορφής. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο μπορεί να τις απομακρύνει από την Μεσόγειο και ό,τι σημαίνει αυτή στην γεωπολιτική σκακιέρα του πλανήτη...
Ένας αντιστράτηγος το «φαβορί» των ΗΠΑ για την Αίγυπτο
Ενα ακόμη όνομα, μετά τον ΕλΜπαραντέι και τον γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, φιγουράρει πλέον στους υποψήφιους για τη διαδοχή του Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο. Πρόκειται για τον αντιστράτηγο Σάμι Έναν, αρχηγό του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων ο οποίος έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να κάνει χρήση βίας κατά των διαδηλωτών που ζητούν την απομάκρυνση του Μουμπάρακ.
Ο Έναν βρισκόταν στην Ουάσιγκτον όταν ξέσπασαν οι κατά του Μουμπάρακ διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο της "Επανάστασης του Γιασεμιού" στην Τυνησία που ανέτρεψε τον πρόεδρο Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.
Ο πρώην αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας συντόμευσε την επίσκεψή του και επέστρεψε στη χώρα του, πριν την έκδοση από τον στρατό ανακοίνωσης που ανέφερε ότι τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι "νόμιμα" και ότι τα στρατεύματα δεν θα ανοίξουν πυρ εναντίον του λαού.
Ο Έναν, ο οποίος εκπαιδεύτηκε στην πρώην Σοβιετική Ένωση και σπούδασε στην φημισμένη Σχολή Πολέμου της Γαλλίας, καθώς και στην Ανώτατη Στρατιωτική Ακαδημία Νάσερ της Αιγύπτου, θα αντιμετωπίσει κρίσιμες αποφάσεις.
Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Μάικ Μάλεν, δήλωσε ότι ο Έναν του έδωσε διαβεβαιώσεις, σε μια ιδιωτική τους συνομιλία, για τη δέσμευση των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων στην προώθηση της σταθερότητας.
"Με διαβεβαιώνει ότι είναι πολύ εστιασμένοι σε αυτό, και ότι θα συνεχίσουν να ασκούν μια σταθεροποιητική επιρροή στο εσωτερικό της χώρας", δήλωσε ο Mάλεν σε συνεντευξή του που μαγνητοσκοπήθηκε την Δευτέρα για το τηλεοπτικό δίκτυο του Πενταγώνου.
"Μέχρι στιγμής ο αιγυπτιακός στρατός έχει αντιδράσει εξαιρετικά καλά", τόνισε ο Μάλεν.
Την ίδια στιγμή, ένας εξέχων ισλαμιστής κληρικός, ο Καμέλ ελ Χελμπάουι, ένα εξόριστο μέλος των συντηρητικών Αδελφών Μουσουλμάνων, δήλωσε ότι ο Έναν θα μπορούσε να είναι ένας αποδεκτός διάδοχος του Μουμπάρακ γιατί θεωρείται αδιάφθορος.
"Μπορεί να είναι ο μελλοντικός άνδρας (ηγέτης) της Αιγύπτου", δήλωσε χθές στο Ρόιτερς ο Χελμπάουι. "Νομίζω ότι θα γίνει αποδεκτός...διότι απολαμβάνει κάποιας καλής φήμης. Δεν εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς. Ο λαός δεν τον ξέρει (ως διεφθαρμένο)".
Ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι ο Έναν θεωρείται επαγγελματίας, απολιτικός αξιωματικός, όχι χαρισματικός, αλλά ικανός και αξιόπιστος για τις ΗΠΑ.
Αιγυπτιακός στρατός made in USA
Οι ΗΠΑ παρέχουν οπλισµό τελευταίας γενιάς και τεχνογνωσία υψηλού επιπέδου στους συµµάχους τους, ΤΗΕ NEW YORK TIMES
ΤΗΣ ELISABETH BUMILLER
Οι αξιωµατικοί των πανίσχυρων ενόπλων δυνάµεων της Αιγύπτου σπουδάζουν εδώ και 30 χρόνια σε κολέγια των Ηνωµένων Πολιτειών. Ο αιγυπτιακός στρατός διαθέτει τουλάχιστον 1.000 αµερικανικά τανκς M1A1 Abrams, τα οποία οι ΗΠΑ επιτρέπουν να κατασκευάζονται σε αιγυπτιακό έδαφος. Το Κάιρο επιτρέπει στον αµερικανικό στρατό να διεξάγει µεγάλες επιχειρήσεις από τις βάσεις του και πάντα εγγυάται το πέρασµα των αµερικανικών πλοίων διαµέσου του Σουέζ.
Η ΣΧΕΣΗ µεταξύ των ενόπλων δυνάµεων της Αιγύπτου και των ΗΠΑ είναι στην πραγµατικότητα τόσο στενή ώστε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως την Παρασκευή περισσότεροι από 20 ανώτατοι αξιωµατικοί τουαιγυπτιακού στρατούβρέθηκαν στο Πεντάγωνο – επίσκεψη που γίνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο εβδοµάδας συναντήσεων και ανταλλαγής απόψεων. Το βράδυ της περασµένης Παρασκευής, οι αιγύπτιοι αξιωµατικοί αναγκάστηκαν εσπευσµένα να επιστρέψουν στο Κάιρο, όχι όµως πριν ένας ανώτατος αξιωµατούχος του αµερικανικού υπουργείου Αµυνας, ο Αλεξάντερ Βερσµπόου, τους προτρέψει να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση». Το Σάββατο καθώς οι µονάδες του αιγυπτιακού στρατού αναπτύσσονταν στους δρόµους του Καΐρου για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ήταν ασαφές κατά πόσον οι ένοπλες δυνάµεις θα παρέµεναν πιστές στον πρόεδρο Χόσνι Μουµπάρακ. Ο αµερικανικός στρατός ελπίζει σε ένα ειρηνικό αποτέλεσµα ώστε να κρατήσει κοντά µια χώρα που αποτελεί πολύτιµο σύµµαχο της Ουάσιγκτον. Ενας από τους µεγάλους φόβους είναι η πιθανότητα οι στρατιώτες να ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών - µια κίνηση που θα σηµάνει και το τέλος του µεγάλου σεβασµού που τρέφουν για τον στρατό οι πολίτες. «Εάν πυροβολήσουν στο πλήθος, µπορούν να κερδίσουν αύριο και τότε θα γίνει εξέγερση που θα τους διαλύσει», λέει ο Μπρους Ράιντελ, ειδικός σε θέµατα Μέσης Ανατολής και Ασίας του Ινστιτούτου Μπρούκινγκ, ο οποίος προβλέπει πως δεν υπάρχει περίπτωση να µην παραιτηθεί ο Μουµπάρακ.
Πιθανός διάδοχος - και δείγµα του πόσο στενά συνδεδεµένος είναι ο στρατός µε το κυβερνών κόµµα - είναι ο Οµάρ Σουλεϊµάν, επικεφαλής των µυστικών υπηρεσιών και νέος αντιπρόεδρος. Είναι στενός φίλος του Μουµπάρακ, συντηρητικός και η κυβέρνηση Οµπάµα θεωρεί ότι έχει δυνατότητες να συνεργαστεί µαζί του. Μέχρι στιγµής ο στρατός δεν έχει στραφεί εναντίον των διαδηλωτών αλλά φροντίζει κυρίως την προστασία των κυβερνητικών θεσµών.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ αξιωµατικοί λένε πως δεν υπάρχει επίσηµη γραµµή επικοινωνίας µεταξύ των Γενικών Επιτελείων της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, αν και θα γίνουν συζητήσεις εάν η κατάσταση χειροτερεύσει. Ο αρχηγός του στρατού στρατηγός Σάµι Χαφέζ Ενάν ήταν µεταξύ των Αιγυπτίων που επισκέφθηκαν το Πεντάγωνο αλλά αναγκάστηκε να φύγει κι αυτός την Παρασκευή. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αµερικανικών ενόπλων δυνάµεων ναύαρχος Μάικ Μιούλεν βρισκόταν στο Λευκό Οίκο το Σάββατο σε διάσκεψη µαζί µε τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν και την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, δεν έγινε γνωστό όµως τι ακριβώς συζητήθηκε - µια διέξοδος από την κρίση ή µια ασφαλής έξοδος για τον Μουµπάρακ. Για το Πεντάγωνο, το µέγα ερώτηµα τώρα είναι πόση επιρροή έχουν οι ΗΠΑ στον αιγυπτιακό στρατό και τι άλλο θα µπορούσε να κάνει η ηγεσία του σε µια τέτοια κατάσταση από το να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.
ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ, πάντως, δεν έγιναν επίσηµες συζητήσεις µε τους Αιγυπτίους για συγκεκριµένους χειρισµούς. «∆εν τους είπαµε τίποτα για το πώς να χειριστούν την κατάσταση», διευκρίνισε ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων ∆υνάµεων στρατηγός Καρτράιτ, «και εκείνοι δεν µας είπαν τίποτα για το πώς θα την χειρισθούν». Οµως έγιναν ανεπίσηµες συζητήσεις και οι Αµερικανοί επιβεβαιώνουν ότι έχουν προετοιµασθεί τα σενάρια για την πιθανή εκκένωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κάιρο. Αντίθετα µε την αιγυπτιακή αστυνοµία που δεν είναι αγαπητή και έχει αποτραβηχτεί από το κέντρο του Καΐρου, ο στρατός θεωρείται επαγγελµατικός και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας της χώρας.
Πηγές: Εφ. "ΝΕΑ" και "Ελευθεροτυπία"
Σιγά που θα έχαναν τον έλεγχο οι πλανητάρχες. Μονά ζυγά δικά τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ.