Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι ήξεραν οι ΗΠΑ για την Αίγυπτο;


Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Daily Telegraph η αμερικανική κυβέρνηση ίσως έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην έκρηξη των μαζικών εξεγέρσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αίγυπτο.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο προσέφερε αρωγή σε νεαρό Αιγύπτιο αντιφρονούντα ακτιβιστή, αφού τον βοήθησε να παραβρεθεί σε σύνοδο ακτιβιστών στη Νέα Υόρκη, αποκρύπτοντας ταυτόχρονα τα στοιχεία του από τις αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας.

Ο Αιγύπτιος, τα στοιχεία του οποίου δεν αποκαλύπτονται απο τη βρετανική εφημερίδα, είναι ηγετικό στέλεχος μιας ομάδος κοινωνικής δικτύωσης του Facebook με το όνομα “April 6”, το οποίο αριθμεί 70 χιλιάδες μέλη, και έχει ως στόχο την ανατροπή του καθεστώντος Μουμπάρακ και την εγκαθίδρυση κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μέσα στο 2011.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια των αιγυπτιακών αρχών, ως ένας από τους βασικούς υποκινητές των μαζικών διαδηλώσεων, χωρίς ωστόσω να είναι γνωστή στην αιγυπτιακή ασφάλεια η πρώτερη διασύνδεσή του με αμερικανικούς διπλωματικούς κύκλους.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν απο το WikiLeaks, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση εκθείαζε δημοσίως τον Χόσνι Μουμπάρακ, στήριζε κινήματα ακτιβιστών υπέρ δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τη WikiLeaks, το 2008, κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, ο Αιγύπτιος είχε προσεγγίσει Αμερικανούς διπλωμάτες στο Κάιρο, ενημερώνοντάς τους για την ύπαρξη ενός λεπτομερούς σχεδίου από μια συμμαχία αντιφρονούντων ομάδων για τη μετάβαση σε μια δημοκρατική κυβέρνηση. Σε άλλο σημείο των εγγράφων γίνεται γνωστό πως είχε λάβει εκτενή βοήθεια από αξιοματούχους στη Ουάσινγκτον, ενώ ήταν σε συνεχή επαφή με αξιωματούχους της πρεσβείας των ΗΠΑ μέσα στο 2008 και 2009.

Πηγή



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]