Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί δημιούργησαν θανατηφόρο ιό;

Είναι άραγε λογικό επιστήμονες να εργάζονται σκληρά επί χρόνια και να χρησιμοποιούν τις γνώσεις και την ευφυΐα τους για να δημιουργήσουν έναν θανατηφόρο ιό που δεν αντιμετωπίζεται και μπορεί να εξαφανίσει το ανθρώπινο είδος;

Και πρέπει αυτή η μελέτη, επί της ουσίας η φονική φόρμουλα να δημοσιευθεί ή όχι;

Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν εδώ και τέσσερις μήνες τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και απάντηση μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί.

Ας ξεκινήσουμε, όμως με την είδηση… Και η είδηση είναι ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Erasmus του Άμστερνταμ με επικεφαλής τον Ron Fouchier, ανακοίνωσαν ότι μετά από πολυετή πειράματα κατάφεραν να μετατρέψουν τον ιό της γρίπης των πτηνών, γνωστό ως H5N, σε θανατηφόρο για τον άνθρωπο.

Λίγες μέρες μετά, αντίστοιχα πειράματα με το ίδιο αποτέλεσμα ανακοίνωσαν επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Τόκιο και του Γουισκόνσιν.

Μέχρι σήμερα η μελέτη του Fouchier δεν έχει δημοσιευθεί και στο παρασκήνιο γίνεται «μάχη» για το εάν πρέπει να παρουσιαστεί στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και να γίνει σε όλους γνωστός ο τρόπος με τον οποίο ένας ιός που από το 1997 και μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει παγκοσμίως μόνον 600 θανάτους σε ανθρώπους, μπορεί να αποβεί μοιραίος για το ανθρώπινο είδος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης βρίσκονται στα χέρια του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) που χρηματοδότησε την έρευνα ενώ έχουν κατατεθεί και στο αμερικανικό Εθνικό Επιστημονικό Συμβούλιο για τη Βίο-ασφάλεια (NSABB), το οποίο θα πάρει και την τελική απόφαση αν και δεν μπορεί να υποχρεώσει κανένα επιστημονικό περιοδικό να μην δημοσιεύσει τη μελέτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του NSABB Paul Keim, μέχρι στιγμής έχει κάνει μόνον μια λακωνική και συγχρόνως ανατριχιαστική δήλωση… «θα έχουμε πολλά να πούμε [στην έκθεση και τις συστάσεις μας] ... Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον άλλο οργανισμό παθογόνων που είναι τόσο τρομακτικός όσο αυτός ... Δεν νομίζω ότι ο άνθρακας είναι τόσο τρομακτικός συγκρινόμενος με αυτόν».

Ο ίδιος ο επιστήμονας, ο Ron Fouchier, δήλωσε ότι στόχος του ήταν να αποδείξει ότι η μέχρι σήμερα επιστημονική άποψη ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών είναι ο μοναδικός που δεν μπορεί να αποτελέσει φονική απειλή για τον άνθρωπο, είναι λάθος.

Έτσι ο επιστήμονας απέδειξε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με τον αέρα και το συγκεκριμένο αερομεταφερόμενο στέλεχος που ανέπτυξε έχει πέντε μεταλλάξεις σε δυο γονίδια, καθένα από τα οποία έχουν, ήδη, βρεθεί στη φύση.

Και για να επανέλθουμε στα ερωτήματα…

-Μπορεί κάποιος να απαγορεύσει μια επιστημονική έρευνα όσο απειλητική κι αν είναι για τον άνθρωπο;

-Και μπορεί να απαγορεύσει τη δημοσίευση μιας έρευνας με το φόβο ότι μπορεί να πέσει σε λάθος χέρια, σε άρρωστα μυαλά;

- Και ακόμα πρέπει ένας επιστήμονας να «στραγγαλίζει» την έμπνευσή του, σκεπτόμενος ότι τα αποτελέσματά της μπορεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, να είναι απειλητικά για τον άνθρωπο;

Τα ερωτήματα αυτά όμως δεν μπορούν να απαντηθούν εάν δεν γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα αφού δεν ζούμε σε ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο…

Για παράδειγμα:

- Ποιοι είναι οι αφανείς χρηματοδότες των τριών ερευνών Είναι φαρμακευτικές εταιρείες;

-Ποιοι πραγματικά επωφελούνται από το αποτέλεσμα της έρευνας;

-Και ποιοι θα βρουν την πατέντα του εμβολίου;

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]