Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καλύτεροι όροι για τα δάνεια της Ιρλανδίας /Πορτογαλίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκρίνει την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων προς την Ιρλανδία και προς την Πορτογαλία και τη μείωση του επιτοκίου τους, ανακοινώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Διευκρινίστηκε, συγχρόνως, ότι το επιτόκιο θα επανέλθει στο επίπεδο εκείνο, στο οποίο ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας δανείζεται στις αγορές.

Πρόκειται μάλιστα για ένα μέτρο που όπως ανακοινώθηκε “θα έχει και αναδρομική ισχύ”. Σε εφαρμογή του, η Πορτογαλία, όσο και η Ιρλανδία, εφεξής δεν πρόκειται να πληρώσουν κανένα έξτρα πριμ της κατηγορίας της ανάληψης οικονομικού κινδύνου. Το επιτόκιο των δανείων τους θα κυμανθεί γύρω από το 3%-3,2%, αναφέρει στις Βρυξέλλες μια καλά πληροφορημένη πηγή. Έως τώρα, αυτά είχαν διαμορφωθεί δύο με τρεις εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα.

Όμως και η διάρκεια των δανείων ενδέχεται τελικά να γίνει τριακονταετής, από οπωσδήποτε δεκαπενταετής που ορίστηκε αρχικά.

Όπως προκύπτει από το ανακοινωθέν της Επιτροπής των Βρυξελλών, η μέση δανειακή περίοδος γίνεται πια 12,5 έτη, από 7,5 έτη αρχικώς προβλεφθείσα.

Για το Δουβλίνο, πρόκειται για εξοικονόμηση περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, όπως η ίδια η ιρλανδική κυβέρνηση ανέφερε ήδη στις Βρυξέλλες. Πρόκειται πάντως για ένα μέγεθος που θα μεταβληθεί αναλόγως των τελικών επιτοκίων και κάποιων παραμέτρων, που θα διαμορφωθούν άμεσα στο μέλλον στις αγορές.

Η απόφαση της Επιτροπής των Βρυξελλών θα πρέπει “μέσα στις προσεχείς εβδομάδες να εγκριθεί απ τις κυβερνήσεις στα 27 κράτη μέλη”.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]