Η Ελλάδα έσωσε την Ευρώπη, αλλά η Ευρώπη καταστρέφει την Ελλάδα
Αγνώμονες, αχάριστοι ή απλά απόγονοι συνεχιστές και εκδικητές των Ναζί;
Η Ελλάδα στον Β΄ ΠΠ έσωσε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό
Γράφει ο Νικόλαος Μάρτης
Την 28η Οκτωβρίου 1940 η Φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι επιτέθηκε εναντίον της Ελλάδας, η οποία απέκρουσε την επίθεση και αντεπιτέθηκε, με συνέπεια η Ιταλία να υποχωρήσει. Ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας τότε δήλωσε: «Η Ελλάδα έδωσε αλησμόνητο μάθημα στον Μουσολίνι». Ο Χίτλερ, για να βοηθήσει τον ηττούμενο σύμμαχο Μουσολίνι, επιτέθηκε την 6η Απριλίου 1941 εναντίον της Ελλάδας, όπου συνάντησε σθεναρή αντίσταση, με συνέπεια να δηλώσει ότι «Από όλους τους Στρατούς που αντιμετωπίσαμε, ο Έλληνας στρατιώτης πολέμησε με θάρρος και ηρωισμό και συνθηκολόγησε όταν είδε ότι κάθε περαιτέρω αντίσταση ήταν μάταια.»
Η Ελλάδα, μέχρι την κατάληψη και της Κρήτης, πολέμησε τον Άξονα επί 216 μέρες, ήτοι μακρότερα από κάθε Ευρωπαϊκή χώρα που είχε προηγούμενος δεχθεί επίθεση του Άξονα. Ακολούθως η Ελλάδα συνέχισε μαχόμενη δίπλα στους συμμάχους εκτός της Ελλάδος, ενώ στο εσωτερικό οργάνωσε σθεναρή αντίσταση.
Η Ελλάδα την περίοδο του Β΄ ΠΠ, με τους αγώνες της και τις θυσίες της έσωσε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, όπως ομολόγησαν οι πρωταγωνιστές του αγώνα. Ο Γάλλος Pierre Bourdan δήλωσε στο BBC το 1942: «Με την πάροδο του χρόνου θα φανεί ότι μετά την απόφαση της Αγγλίας του 1940 ήταν η ανδρεία του ελληνικού λαού, που συνέβαλε περισσότερο για να σωθεί ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, ο δημιουργημένος από τον ίδιο αυτό λαό πριν από 2.400 χρόνια. Πρέπει να το σκέπτονται αυτό όταν θα διαμορφώσουν την Ευρώπη. Κάθε αχαριστία στην Ελλάδα θα ισοδυναμούσε με προδοσία προς την Ευρώπη».
Την ανωτέρω διαπίστωση επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Χίτλερ σε συνομιλία του στις 30 Μαρτίου 1944, με τη γνωστή κινηματογραφίστρια φίλη του Leni Riefenstahl, και επανέλαβε στην Πολιτική του Διαθήκη, που υπαγόρευσε προ του θανάτου του στις 30-4-1945, δηλώνοντας ότι:
«Η επίθεση της Ιταλίας κατά της Ελλάδας υπήρξε καταστροφική για την Γερμανία. Αν οι Ιταλοί δεν είχαν επιτεθεί στην Ελλάδα και δεν χρειάζονταν τη βοήθεια μας, ο Πόλεμος θα είχε πάρει διαφορετική τροπή. Θα είχαμε προλάβει να κατακτήσουμε το Λένινγκραντ και τη Μόσχα, πριν μας πιάσει το ρωσικό ψύχος» (από το βιβλίο της Riefenstahl).
Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο Στρατάρχης Κάιτελ στη Δίκη της Νυρεμβέργης, δηλώνοντας ότι: «Η αναπάντεχη και ισχυρή αντίσταση των Ελλήνων επιβράδυνε κατά δύο και πλέον ζωτικούς μήνες την επίθεση μας κατά της Ρωσίας. Αν δεν είχαμε τη μεγάλη αυτή καθυστέρηση, άλλη θα ήταν η έκβαση του πολέμου στο Ανατολικό Μέτωπο και γενικά του Πολέμου και άλλοι θα ήταν σήμερα κατηγορούμενοι».
Επίσης ο Ρ/Σ της Μόσχας το 1942, στην Επέτειο της Εισόδου των Γερμανών στην Αθήνα, μετέδωσε «Άοπλοι πολεμήσατε πάνοπλους και νικήσατε. Μικροί εναντίον μεγάλων και υπερισχύσατε. Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς διότι είστε Έλληνες. Οι Ρώσοι κερδίσαμε χρόνο για να αμυνθούμε, χάριν στην αντίσταση σας. Σας ευχαριστούμε».
Όσοι σήμερα κατηγορούν την Ελλάδα με δηλώσεις υποτιμητικές, ας διαβάσουν τη δήλωση του Καϊτέλ, ότι: «Αν δεν ήτο η απρόσμενη αντίσταση των Ελλήνων, ο πόλεμος θα εκερδίζετο από τον Άξονα» και δεν θα απολάμβαναν σήμερα ελευθερία και δημοκρατία. Ας σεβαστούν την μνήμη των Ελλήνων που έπεσαν μαχόμενοι για να είναι ελεύθεροι και να μην έχουν τους απογόνους του Χίτλερ να τους διοικούν.
Νίκος Μάρτης
Προφανώς η μνήμη είναι επιλεκτική. Εξ άλλου η γενιά του Β Παγκοσμίου πολέμου τεινει να εκλειψει απο τα πολιτικά δρώμενα. Κυβερνά η γενιά των σαρανταρηδων-πενηνταρηδων. Σιγά μην ασχοληθούν με την ιστορία. Ασχολούνται με αυτή μονο όταν τους συμφέρει. Εξ άλλου υπάρχουν πολλοί Ελληνες που πράττουν το ίδιο. Οι αξίες της σημερινής εποχής έχουν αλλάξει απ΄αυτές του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι είπες κύριε Μάρτη? ότι οι Έλληνες το 1940 έπεσαν μαχόμενοι για να είναι ελεύθεροι και να μην έχουν τους απογόνους του Χίτλερ να τους διοικούν? Καλά πλάκα μας κάνεις? ΔΕν άκουσες εσύ τίποτε για τιν Γερμανό Πρωθυπουργεύοντα που μας κυβερνά εδώ και μία εβδομάδα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι μας λέτε τώρα, καλέ μας κύριε Μάρτη; Μα τόσο αιθεροβάμων πια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μόνα κεφάλαια στα βιβλία ιστορίας τους όπου γίνεται ευνοϊκή μνεία σε εμάς είναι αυτά της αρχαίας ιστορίας, αλλά τα κεφάλαια της ρωμαϊκής ιστορίας είναι συχνά περισσότερα από αυτά της ελληνικής. Τίποτε δεν μαθαίνουν οι νέοι τους για τα γιουρούσια των Δυτικών στην Κωνσταντινούπολη, που μας ρήμαξαν και μας έκαναν εύκολη λεία για τους Οθωμανούς. Ούτε για τις ανυπολόγιστες απώλειες σε πληθυσμό, τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Όσο για αυτή τη ρήση του Churchill για τους "ήρωες που πολεμούν σαν Έλληνες", αυτή την ξέρουμε εμείς, αλλά αυτοί δεν τη διδάσκουν στους εφήβους τους. Ποια διάσωση, λοιπόν, και ποια ευγνωμοσύνη... Ρομαντικές γλυκανάλατες ιστορίες είναι για αυτούς.
Άλλωστε, δεν είναι και λίγες οι φορές που μας έχουν χαρακτηρίσει από το περιοδικό Τime ως "μυθομανείς" και "μυθοπλάστες", όταν για παράδειγμα είπαμε τότε ότι ο Αλέκος Παναγούλης δολοφονήθηκε. Μας καταλαβαίνουν και μας συμπονούν. Πώς να το κάνουμε;