Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ξανά στο ίδιο έργο θεατές;


H Τουρκία, αποφασισμένη να υλοποιήσει τις απειλές της, στέλνει τρεις φρεγάτες στην περιοχή της επικείμενης πρώτης γεώτρησης στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Τρεις φρεγάτες που θα κάνουν τέστ αντοχής των ορίων του Ισραήλ. Μέχρι πού μπορεί να φθάσει λοιπόν η Άγκυρα; Θα υλοποιήσει τις απειλές της ή τελικά θα κάνει πίσω; Το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο, οι κίνδυνοι τεράστιοι, αλλά σε λίγο θα είναι πολύ αργά για την Τουρκία να κάνει πίσω.

Είναι χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ, που αναφέρουν πως τα τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν εντολές εμπλοκής σε περίπτωση που το Ισραήλ επέμβει σε κάποιο πλοίο που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 12 μιλίων από τις ακτές του.

Είναι προφανές πως η αντίδραση της Τουρκίας υπαγορεύεται (και) από τον αυτοκρατορικό, νεο-οθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό που υπάρχει σε ολόκληρο το φάσμα των τουρκικών πολιτικών ελίτ. Υπαγορεύεται και από την ακατάσχετη τουρκική επιθυμία να υπο/αντικαταστήσει το Ισραήλ και να γίνει το ''the big boss'' της ανατολικής Μεσογείου. Η αραβική άνοιξη θέλει καθοδηγητές κα προστάτες, και το ρόλο αυτό σπεύδει να τον αναλάβει η Άγκυρα.

Η Τουρκία δέσμευσε με νότα διεθνή ύδατα για να διεξάγει ασκήσεις, ύδατα όμως στον θαλάσσιο χώρο της κυπριακής και ισραηλινής ΑΟΖ. Λογικά, θα πρέπει να θεωρεί εαυτόν έτοιμη για όλα, για να προκαλεί πιθανότητα κρίσης τέτοιας έκτασης.

Το Ισραήλ, εκτιμούμε ως αναλυτές του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. πως δεν θα ανεχθεί τουρκική παρουσία στη γειτονιά του. Το Ισραήλ δεν είναι -να το πούμε καθαρά, κι ας μας πονάει- Ελλάδα. Ξέρει να προασπίζεται τα εθνικά του συμφέροντα. Προεξοφλούμε πως αν πλεύσουν κοντά στο Ισραήλ οι τουρκικές φρεγάτες, θα είναι αδύνατο οι Ισραηλινοί να το αποδεχθούν.

Θέσαμε ένα πελώριο ΕΑΝ. Στο ερώτημα, κατά πόσον η Τουρκία θα αρκεστεί σε ασκήσεις και στη συνοδεία σκαφών ή θα το τραβήξει στα όρια. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό.

Ας αφήσουμε όμως το Ισραήλ, που έχει ισχύ και θέληση να τη χρησιμοποιήσει. Τι θα γίνει αν η Τουρκία τα βρει σκούρα με το Ισραήλ, και προς εκτόνωση στραφεί στον αδύναμο κρίκο; Τι μπορεί να κάνει η Κύπρος αν οι Τούρκοι χτυπήσουν στην νεκρή ζώνη ή της στήσουν θερμό επεισόδιο όχι στη θάλασσα, αλλά επί κυπριακού εδάφους;

Η Κύπρος δεν διαθέτει τα μέσα να υπερασπιστεί τον εθνικό της πλούτο. Το δόγμα του ''ενιαίου'' η Αθήνα το έχει περιθωριοποιήσει και υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Δεν πρέπει να υπάρξει παρουσία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση «Αντρέας Παπανδρέου» της Πάφου τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες; Δεν πρέπει οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, παράλληλα με τα μέτρα που θα λάβει το Ισραήλ, να ''κλειδώσουν'' την περιοχή;

Είμαστε μάρτυρες της κορύφωσης, από μέρους της Τουρκίας, των προκλήσεων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ελληνισμού συνολικά. Δεν αρκεί να καλεί η Αθήνα τη διεθνή κοινότητα να στείλει ισχυρά μηνύματα προς την Τουρκία ότι οι απειλές της δεν θα γίνουν ανεκτές. Χρειάζονται και ''άλλα μέτρα'', τώρα! Εκτός και αν πιστεύουμε πως την ώρα μηδέν, ''θα καθαρίσουν'' για εμάς η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί κτλ κτλ. Χιλιοπαιγμένο έργο, που το έχουμε (Ίμια...) ξαναδεί.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]