Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συντονισμένη επίθεση στους Κούρδους από Ιράν και Τουρκία


Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν σκοτώσει δεκάδες κούρδους αντάρτες σε μία στρατιωτική επιχείρηση που σύμφωνα με τους επικριτές της έχει θέσει σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων στο γειτονικό Ιράκ.



Ο συνταγματάρχης Χαμίντ Αχμαντί διέψευσε ότι το Ιράν βομβαρδίζει χωριά στο Ιράκ στη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον του PJAK (Κόμμα για την Ελεύθερη Ζωή στο Κουρδιστάν), οργάνωση που θεωρείται παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και η Τεχεράνη κατηγορεί για επιθέσεις δολιοφθοράς σε αγωγούς αερίου και για ενέδρες σε στρατιώτες της. 



Από την πλευρά τους οργανώσεις αρωγής επισημαίνουν ότι οι βομβαρδισμοί του Ιράν έχουν προκαλέσει το θάνατο αρκετών αμάχων, ενώ έχουν αναγκάσει εκατοντάδες άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στις ορεινές περιοχές του βόρειου Ιράκ, μία κατηγορία που ο Αχμαντί διαψεύδει. 

 "Ακόμη κι αν γνωρίζαμε με βεβαιότητα και πληροφορηθούμε ότι το PKK έχει μία βάση κοντά σε ένα χωριό, δεν θα επιτεθούμε σε αυτή τη βάση", δήλωσε ο Αχμαντί σε συνέντευξη Τύπου από την Τεχεράνη. 



Επιβεβαίωσε πάντως ότι 40 με 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. "Άλλες στατιστικές αναφέρουν έως και 90. Δεν τις επιβεβαιώνω", επεσήμανε. 



Παρ’ όλα αυτά ένας ιρανός αξιωματούχος του στρατού είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Τεχεράνη θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να βάλει στο στόχαστρό της "τρομοκρατικές βάσεις" πέρα από τα σύνορά της, αν και αξιωματούχοι αποφεύγουν να κάνουν επισήμως τέτοιες δηλώσεις. 



Ο Αχμαντί επέμεινε ότι "δεν έχουμε πατήσει ιρακινό έδαφος", όμως πρόσθεσε ότι τα στρατεύματα στα σύνορα δεν θα ανεχθούν απλώς να καθίστανται θύματα επιθέσεων που προέρχονται έξω από τα σύνορα του Ιράν. 



Το πρακτορείο Fars επικαλούμενο έναν αξιωματούχο του στρατού που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είχε μεταδώσει τον Ιούλιο ότι το Ιράν "δεν θα επιτρέψει στους τρομοκράτες να κρύβονται στο Ιράκ και να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του κράτους μας με την υποστήριξη της Αμερικής και του σιωνιστικού καθεστώτος (του Ισραήλ)". 


Τουρκικά F-16 βομβαρδίζουν το Β. Ιράκ. Χτυπούν στόχους του PKK

Η Άγκυρα είχε στείλει μήνυμα ότι θα "μιλήσει" μετά από το τέλος του Ραμαζανιού. Οι επιθέσεις των Κούρδων και η εκατόμβη νεκρών στρατιωτών όμως προκάλεσε ήδη την αντιδρασή της.
Πριν απο λίγα λεπτά τούρκικα μαχητικά ξεκίνησαν να βομβαρδίζουν στόχους στο Βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, 15 μαχητικά F-16 απογειώθηκαν απο το Ντιγιαρμπακίρ και ηδη ξεκίνησαν νυχτερινούς βομβαρδισμούς στα βουνά Καντίλ και Ζαπ στο Βόρειο Ιράκ όπου υπάρχουν βάσεις του PKK. Χτυπούν προκαθορισμένους στόχους με βόμβες λέιζερ.
H απόφαση για εναέριους βομβαρισμούς ελήφθη, μετά τα τελευταία χτυπήματα του PKK από τα οποία σκοτώθηκαν 12 τούρκοι στρατιώτες.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]