Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκηνικό για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο στήνει η Άγκυρα

Με τον πλέον επίσημο και συνάμα προκλητικό τρόπο η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι, όταν κάτι θίγει τα συμφέροντά της, γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Οι έρευνες που από τις αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν από αμερικανική εταιρία (Νoble Energy) στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) για φυσικό αέριο έχουν οδηγήσει την Αγκυρα να χάσει την ψυχραιμία της και να ζητάει από την Ουάσινγκτον «να συμπεριφερθεί υπεύθυνα»!

Οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας προβληματίζουν έντονα τους επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που εκτιμούν ότι η Αγκυρα επιχειρεί να στήσει σκηνικό έντασης και κλίμα προβοκάτσιας στο Αιγαίο εν όψει του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τουρκική πλευρά φέρεται να προγραμματίζει για την ίδια περίοδο μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που αυξάνει τον προβληματισμό και θέτει σε ετοιμότητα τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Ειδικότερα, η Τουρκία προχώρησε σε άτυπο διάβημα προς τις ΗΠΑ και στη συνέχεια εντέχνως το έδωσε στη δημοσιότητα. Σε αυτό επισημαίνεται ότι «το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επικοινωνήσει με την Ουάσινγκτον σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων των δύο υπουργείων και κάλεσε τις ΗΠΑ να συμπεριφερθούν υπεύθυνα στο θέμα των ερευνών για αέριο και πετρέλαιο, που θα πραγματοποιηθούν με παράνομες άδειες», όπως χαρακτηρίζει τις άδειες που έχει δώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο διάβημα η Αγκυρα επίσης ζήτησε να σταλεί προειδοποίηση και στην αμερικανική εταιρία Νοble Energy, που ανέλαβε τις υποθαλάσσιες έρευνες, τονίζοντας ότι «θα αντιμετωπίσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να επιβάλει το Διεθνές Δίκαιο και δεν θα της επιτρέψει να κάνει χρήση των παράνομων αδειών που έχει λάβει»! Η Τουρκία επίσης αναφέρει στο άτυπο διάβημα ότι «θίγονται καίρια συμφέροντά της και δεν θα μείνει αδιάφορη ούτε άπρακτη» και ζητεί από τις ΗΠΑ αφενός μεν να αποσύρουν την έγκριση που έχουν δώσει στη Noble Energy, αφετέρου δηλώνει έτοιμη να υπερασπίσει τα δικαιώματά της «έναντι πάντων»!

Την ίδια στιγμή, και ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση των ΗΠΑ, σε διαβήματα προς όλες τις κατευθύνσεις, γραπτά και προφορικά, προέβη το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στις τουρκικές απειλές. Μάλιστα, η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, πέραν των διαβημάτων, κάλεσε στο γραφείο της τους πρέσβεις των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ έχει ζητήσει εγγραφή του θέματος στην επόμενη σύνοδο του άτυπου συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

«Οι αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με έρευνες για υδρογονάνθρακες που προωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στη θαλάσσια περιοχή της, είναι παράνομες και ανυπόστατες» τονίζει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]