Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Σφαλιάρα" των ΗΠΑ στην Άγκυρα και ο 6ος Στόλος σε ετοιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

  • «Σε ετοιμότητα ο στόλος μας» απάντησαν στην Άγκυρα οι ΗΠΑ μετά τις απειλές για την Κυπριακή ΑΟΖ
«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, εάν τολμάτε» είναι επί της ουσίας η απάντηση του Στέητ Ντιπάρτμεντ στις τουρκικές απειλές για τις γεωτρήσεις που πρόκειται να ξεκινήσει η αμερικανική εταιρεία Noble Energy στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) για φυσικό αέριο.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία Φράνσις Ρίτσαρσον, αλλά και το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με σχετική ανακοίνωσή του, ξεφτίλισαν στην κυριολεξία τις τουρκικές απειλές, δηλώνοντας ότι «οι ΗΠΑ γνωρίζουν τις απόψεις της Τουρκίας και στηρίζουν τις προσπάθειες των δύο πλευρών στην Κύπρο για λύση του Κυπριακού, αλλά δεν πρόκειται να πιέσουν την εταιρεία Noble Energy να σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην περιοχή της Κύπρου, γιατί δεν συνηθίζουν να κάνουν ανάλογες κινήσεις»!!!

Επιπλέον, το αμερικανικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές» και ότι «η αμερικανική κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την άποψη ότι οι έρευνες για φυσικό αέριο επηρεάζουν με οποιονδήποτε τρόπο τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό». Μάλιστα, όπως αναφέρουν σχετικές πηγές από την Ουάσινγκτον, από την 1η Σεπτεμβρίου τίθενται σε κατάσταση ετοιμότητας οι μονάδες του 6ου Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο «δια παν ενδεχόμενο»…

Επί της ουσίας, η Τουρκία δέχτηκε από τις ΗΠΑ (που προφανώς θέλουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της αμερικανικής εταιρείας και όχι επειδή ενδιαφέρονται για την Κύπρο) μία ξεγυρισμένη «σφαλιάρα», την μεγαλύτερη από την εποχή του εμπάργκο όπλων.

Ικανοποίηση για την στάση των ΗΠΑ εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση δια του κυβερνητικού της εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου. Σχολιάζοντας μάλιστα τις τουρκικές απειλές, δήλωσε ότι η Κύπρος ενεργεί πάντα σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και υπέδειξε ότι η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει τη Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης, δήλωσε ότι η πρώτη γεώτρηση στο οικόπεδο «Αφροδίτη» αναμένεται να αρχίσει την 1η Οκτωβρίου, μία εβδομάδα νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί.

Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία»

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]