Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Wall Street. Journal: Μην πιστεύετε τους ελληνικούς μύθους

Σε νέο άρθρο της Wall Street Journal, ο Σάιμον Νίξον καλεί τους αναγνώστες να μην πιστεύουν «τους ελληνικούς μύθους». Στο κείμενο ο συντάκτης επιχειρεί να καταρρίψει έναν έναν τους πέντε «μύθους» που αφορούν την Ελλάδα και συνοψίζονται ως εξής:

1. Η Ελλάδα δεν είναι χρεοκοπημένη, καθώς όπως επεσήμαναν οι οικονομολόγοι Κάρμεν Ράινχαρτ και Κένεθ Ρόγκοφ, μια χρεοκοπία σχετίζεται με τη θέληση και όχι την ικανότητα μιας χώρας να αποπληρώσει τα χρέη της. Η Ελλάδα διαθέτει δημόσια περιουσία συνεπώς και μεγάλα περιθώρια περικοπής δαπανών, φορολογικών εσόδων και βελτίωση της παραγωγικότητας, αρκεί να είναι διατεθειμένη να κάνει θυσίες.

2. Η Ελλάδα δεν έχει συμφέρον να χρεοκοπήσει. Από τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιο έλλειμμα, αν χρεοκοπήσει θα πρέπει να ξαναδανειστεί. Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες θα καταρρεύσουν, καθώς δεν θα έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

3. Οι επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης άρχισαν να εξαπλώνονται στην ευρωζώνη, και ιδίως στην Ισπανία. Η Γερμανία αρχικά έλαβε υπ’ όψιν μόνο τις πρωτογενείς επιπτώσεις, τη στιγμή που το μεγαλύτερο πλήγμα θα έρθει από τις δευτερογενείς επιπτώσεις. Η Lehman προκάλεσε ένα ισχυρό σοκ στην αγορά, όμως μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλούσε «πιστωτικό επεισόδιο» και άρα παγκόσμια κρίση.

4. Μπορείς να κερδίζεις διαρκώς χρόνο. Υπάρχουν λόγοι να καθυστερεί μια χρεοκοπία της Ελλάδας προκειμένου να ατσαλωθούν ενάντια στη κρίση η Ισπανία ή η Ιταλία. Παράλληλα, οφείλει η ΕΕ να ενθαρρύνει την Πορτογαλία και την Ιρλανδία να συνεχίσουν το δρόμο της οικονομικής εξυγιανσής τους.

5. Οι Έλληνες δεν έχουν την αποκλειστική ευθύνη. Η ευρωζώνη από τη στιγμή που δέχεται ότι θα πρέπει να σώσει την Ελλάδα, πρέπει να διασφαλίσει ότι το πρόγραμμα θα λειτουργήσει. Αντί γι’ αυτό, η ευρωζώνη τιμωρεί την Ελλάδα με επιτόκιο διπλάσιο από αυτό που πληρώνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να δανείζεται, δυσχεραίνοντας έτσι το έργο της Ελλάδας, πράγμα παράλογο.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]