Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το 1981 η δημοκρατία πήγε στο απόσπασμα, κύριε Πάγκαλε

  • Το 1981 ήρθαν οι θυρωροί για να ξεπουλήσουν την... πολυκατοικία!
Οι ιστορικοί του μέλλοντος, αλλά και οι γονείς που θα καλωσορίζουν τα μικρά παιδιά τους στις πρώτες αφηγήσεις γνώσης και εθνικής μνήμης, θα στέκονται με ευλαβική προσοχή στην 21η Ιουνίου του 2011. Τη μέρα, ή μάλλον το βράδυ που μάθαμε… πότε ήρθε στην Ελλάδα η Δημοκρατία.

Τις διευκρινίσεις τις έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. Σύμφωνα με την πολιτική προσέγγιση και κοσμοθεωρία του οποίου, από το 1974 μέχρι και την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, στις 18 Οκτωβρίου του 1981, στην Ελλάδα ζούσαμε σε κάποιο άλλο πολίτευμα. Όχι πάντως στη Δημοκρατία.

Ένα… περίεργο πολίτευμα. Που κατάφερε να αποκαταστήσει αναίμακτα τον κοινοβουλευτισμό, μετά από επτάχρονη δικτατορία. Που έλυσε τις ιστορικές εκκρεμότητες των Ελλήνων με τον θεσμό της βασιλείας, εγκαθιδρύοντας την Προεδρευόμενη Δημοκρατία. Που συνέταξε το πιο σύγχρονο Σύνταγμα της εποχής του, το οποίο αντέχει μέχρι και σήμερα. Που πέτυχε την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, σε μια εποχή που όλοι οι υπόλοιποι μας προσέγγιζαν ως «χανσενικούς», περίπου όπως συμβαίνει και σήμερα.

Αυτά τα… ολίγα συνέβησαν, στα επτά χρόνια της διακυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη… μη δημοκρατική Ελλάδα, πριν η εξουσία παραδοθεί στο ΠΑΣΟΚ, ως εκφραστή της λεγόμενης Δημοκρατικής Παράταξης.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος βέβαια, έχει ένα κάποιο δίκιο. Το 1981 υπήρξε σημείο καμπής για την Ελλάδα. Η Αλλαγή μπορούσε να αποκαταστήσει πολιτικές και κοινωνικές ισορροπίες στη χώρα, και να «περπατήσει» την Ελλάδα σε ένα καλύτερο μέλλον. Τριάντα χρόνια μετά, η Ελλάδα έχει εκχωρήσει την εθνική κυριαρχία της, και φλερτάρει σχεδόν καθημερινά με τη χρεοκοπία, οικονομική, πολιτική και ηθική. Είναι η Ελλάδα μετά το ΠΑΣΟΚ.

Το 1981, στην Ελλάδα ήρθαν οι… θυρωροί. Οι πρόγονοι των σημερινών «κηπουρών», όπως θα έλεγε και ο Γιώργος Φλωρίδης. Ένα πολιτικό δυναμικό στην πλειοψηφία του χωρίς όραμα, με αισθήματα απαξίωσης και απέχθειας για τους θεσμούς και τη Δημοκρατία, στελέχη που αναδείχτηκαν σε διαχειριστές της εξουσίας, επομένως της ζωής και του μέλλοντός μας, ενώ, σύμφωνα με τον Γιώργο Κατσιφάρα, δεν θα τους γνώριζε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους, αν δεν υπήρχε ο Ανδρέας.

Το ΠΑΣΟΚ άλλωστε είχε διαχρονικά την ευχέρεια να συντηρεί μύθους, να διαστρεβλώνει έννοιες, να κερδίζει χρόνο σε βάρος της Ελλάδας. Στοιχειώδης σεβασμός στη Δημοκρατία, θα συνεπαγόταν ότι θα είχαμε ακούσει μια έστω ανειλικρινή συγνώμη, από εκείνους που αφαίρεσαν από τους Έλληνες το δικαίωμα στην ελπίδα.

Γιατί, προς «διόρθωση» της χθεσινής αποστροφής του Θεόδωρου Πάγκαλου, το 1981 δεν ήρθε η Δημοκρατία στην Ελλάδα. Αλλά η Δημοκρατία… πήγε στο απόσπασμα, όπως έγραψε σε ολόκληρο βιβλίο ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Ακριβώς έτσι. Το 1981 η εξουσία πέρασε από τους Δανδήδες στους Απάχηδες, από τους γραβατωμένους στα ζιβάγκο. Και πάλι με ένα ψέμα!
    Έξω από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, έλεγε ο Αντρέας, αλλά και μέσα στην ΕΟΚ μείναμε και στο ΝΑΤΟ υποκλινόμασταν και οι βάσεις έφυγαν όταν ήταν άχρηστες στους Αμερικάνους και την εισβολή στην Κύπρο την κάναμε γαργάρα! Τζάμπα μάγκες συνεχίσαμε και συνεχίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Δημοκρατία κατελύθει το 1974 !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]