Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θεόδωρος Πάγκαλος: Συκοφάντης ή μπαχαλάκης;

Το 1981 στην Ελλάδα εγκαθιδρύθηκε η κομματική παντοκρατορία...

Γράφει ο Ναούμης Νικόλαος
Πολιτικός επιστήμονας


Γίνεται πάρα πολύς λόγος τώρα τελευταία για την ποιότητα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, καθώς και για την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην πατρίδα μας. Πολλοί την κρίνουν αρνητικά και δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος των νέων σε ηλικία ανθρώπων, τα κρίνουν πάρα πολύ αυστηρά έως και εντελώς απαξιωτικά, θα μπορούσα να πω.

Με όλα όσα όμως συμβαίνουν γύρω μας και πιο συγκεκριμένα στην κεντρική πολιτική σκηνή, κάτι τέτοιο, φαντάζει φυσικό επακόλουθο και δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί καμία απολύτως εντύπωση.

Αφορμή για να εκφράσω τις παραπάνω σκέψεις, στάθηκε η συμπεριφορά του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης, κ. Θ. Πάγκαλου, χθες το βράδυ στη βουλή, κατά την διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το σώμα της, στην προσφάτως ανασχηματισμένη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη κομματικού σωβινισμού, ο κ. Πάγκαλος, θεώρησε σκόπιμο, την στιγμή που η κυβέρνησή του επιζητούσε εναγωνίως την συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να παραδώσει μαθήματα ιστορίας, παραχαράσσοντας την αλήθεια και προκαλώντας το κοινό αίσθημα. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο κ. Πάγκαλος, υποστήριξε, βλακωδώς, ότι η εδραίωση της δημοκρατίας στην χώρα μας, επήλθε, με την άνοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία, το 1981! Το να σχολιάσω παραπάνω αυτή την ιστορική ανακρίβεια, θεωρώ, πως θα ήταν μάταιο και χωρίς ιδιαίτερη ουσία. Άλλωστε, οι πάντες γνωρίζουν, ότι η θεμελίωση της δημοκρατίας στην σύγχρονή ελληνική ιστορία, μετά την μαύρη σελίδα της επταετίας της κατάλυσης των θεσμών, εδραιώθηκε και σηματοδοτήθηκε, από τον Εθνάρχη, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Το ζήτημα όμως για εμένα προσωπικά, βρίσκεται αλλού. Αλήθεια, ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του κ. Πάγκαλου στο πολιτικό μας σύστημα; Τι είδους ακριβώς σκοπιμότητες εξυπηρετούν οι δηλώσεις που κάνει κατά καιρούς, την στιγμή που τις κάνει; Αν δεν στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση καταστάσεων, ποια ακριβώς συμφέροντα εξυπηρετούν; Κρίνω, ότι τα ερωτήματα αυτά, πρέπει κάποια στιγμή να απαντηθούν, σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύει ο κ. Πάγκαλος, να θεωρηθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος, ως μια φαιδρή προσωπικότητα, ή ένας κοινός μπαχαλάκης.

Τα προσχήματα προσπάθησε να σώσει, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, δεν μπόρεσε, επηρεασμένος κι αυτός, από τον άκρατο κομματικό σωβινισμό που διακατέχει την παράταξή που ηγείται, να προβεί κι εκείνος, σ’ ένα μεγάλο ατόπημα. Στην προσπάθειά του να κατευνάσει τα πνεύματα και να πείσει να επιστρέψουν στα έδρανα οι βουλευτές της Ν.Δ., κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι διαπράττει ύβρη προς την δοκιμαζόμενη δημοκρατία, όταν αποχωρεί από την αίθουσα της ολομέλειας, μια τόσο σημαντική στιγμή του κοινοβουλευτισμού. Ξεχνάει όμως ο κ. Γ. Παπανδρέου, ότι την μεγαλύτερη ύβρη προς τον κοινοβουλευτισμό, προκάλεσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο ιδρυτής του, πατέρας του πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου, όταν στην πιο σημαντική στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, κατά την διάρκεια δηλαδή της συζήτησης στη βουλή, για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1979, αποχώρησαν εκείνος και το δικό του κόμμα, κάτι που αποτελεί την μέγιστη των ύβρεων στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού στην πατρίδα μας.

Τέλος, όσο περνάνε οι μέρες, γίνεται κοινή πλέον πεποίθηση κ. Πάγκαλε, ότι το 1981, δεν εδραιώθηκε η δημοκρατία στην Ελλάδα. Αντίθετα μάλιστα. Όπως όλο και περισσότεροι παραδέχονται, το 1981, ήταν το σημείο ορόσημο κατά το οποίο αργά και μεθοδικά, κάποιοι σοσιαλιστές του γλυκού νερού όπως εσείς, άρχισαν να σπρώχνουν την πατρίδα μας στον γκρεμό, με αποτέλεσμα σήμερα, να βρισκόμαστε στο σημείο, να παραδίδουμε την εθνική μας κυριαρχία, στα χέρια των τοκογλύφων και των golden boys, της παγκόσμιας διακυβέρνησης, που ο πρόεδρός σας οραματίζεται.


Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρέκι"
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Νομίζω ότι υπάρχουν κάποια άρθρα, που θα μπορούσαν να τονίζουν με έντονα γράμματα την κεντρική ιδέα που θέλουν να περάσουν, για να μην κουραζόμαστε κι εμείς που μπορεί να βλέπουμε αλλιώς τα πράγματα βρε αδερφέ...
    Ποιός ο λόγος να τιτλοφορείται το άρθρο "Θεόδωρος Πάγκαλος: Συκοφάντης ή μπαχαλάκης;"(όχι πως δεν είναι κι ακόμα μερισσότερα...), ενώ η κεντρική ιδέα είναι "Άλλωστε, οι πάντες γνωρίζουν, ότι η θεμελίωση της δημοκρατίας στην σύγχρονή ελληνική ιστορία, μετά την μαύρη σελίδα της επταετίας της κατάλυσης των θεσμών, εδραιώθηκε και σηματοδοτήθηκε, από τον Εθνάρχη, Κωνσταντίνο Καραμανλή.";
    Δικαίωμα του καθενός είναι να πιστεύει και να λέει ό,τι θέλει. Απλά, ίσως θα ήταν προτιμότερο να μας παρείχατε τα φώτα της (πολιτικής) σας επιστήμης κύριε συντάκτη, για να καταλάβουμε γιατί είναι (έστω και κοινοβουλευτική) δημοκρατία αυτό το έκτρωμα που μας έχει επιβληθεί από καταβολής του "σύγχρονου" ελληνικού κράτους.
    Έτσι, για να ξέρουμε κι εμείς οι νέοι και να μην κρίνουμε τόσο... αυστηρά και απαξιωτικά τη "δημοκρατία μας" και να δοξάζουμε "Εθνάρχες"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντρέπομαι πλέον που είμαι Έλληνας, όχι για αυτά που λένε οι ξένοι για εμάς, αλλά για αυτά που θα θέλαμε να είμαστε και τελικά δεν είμαστε.

    Αυτοί τελικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα πάρουν τις αποφάσεις που είναι προεξοφλημένες και εμείς θα μείνουμε με τα τηγάνια στο χέρι. Τουλάχιστον μην σπαταλήσετε τα τεφαλ, γιατι θα είναι ακριβά μετά.

    Ντροπή μας και φτου μας, ρεζίλια του πλανήτη που ούτε τους Αργεντίνους και το Εκουαδόρ δεν καταφέραμε να φτάσουμε και να τους πετάξουμε έξω απο την χώρα μας τους χαρτογιακάδες των τραπεζών και του ΔΝΤ.

    Ίσως είχε δίκιο ο Πάγκαλος όταν είπε οτι δεν είμαστε Έλληνες. Ντροπή μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και να το θυμηθείτε αυτό, ακόμα και σε εκλογές να πάει η Ελλάδα, με πολιτικοποιημένα κινήματα ενάντια στο υπάρχον πολιτικό σύστημα, θα τις χάσουν γιατί θα φαγωθούν μεταξύ τους ποιός θα κάνει καλύτερα τη δουλειά, γιατί, μέχρι και εκεί, διχασμένοι θα είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επιτέλους δεν ΥΠΑΡΧΕΙ καποιος με σθενος & ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ να ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ αυτον το κοσμο της κατα-συκοφαντημένης ΝΔ.
    μετα εκεινο το περιφημο -ΟΛΑΟΣ δεν ΞΕΧΝΑ τι σημαίνει ΔΕΞΙΑ-..
    (που λειτουργησε οπως ακριβως το σχεδιασανε οι ευρηματικοί κομματικοί άνθρωποι του καθεστώτος ..)
    τι ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΝΕΧΤΙΚΟΤΗΤΑ ειναι αυτη που ζουμε ακομα & μεσα στην βουλη..?
    τι "ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ" πληρωνουμε...?
    για να βγαζουν & να επικαλουνται "αμυνες" που ακουμπουν και ΣΦΕΤΕΡΙΖΟΝΤΑΙ εννοιολογικά και οχι μονον..
    την δημοκρατία και την εφαρμογη της..
    ΕΙΝΑΙ ΙΛΙΟΥ ΦΑΕΙΝΟΤΕΡΟ ΠΩΣ ΝΙΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ ΤΗΣ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ
    & ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΝΟΜΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΦΛΕΡΤΑΡΟΥΝ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ
    ΜΕ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ που ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ακομα & την ΥΠΕΡΒΟΛΗ στην ΑΝΟΧΗ..
    ΟΙ ΔΙΚΟ-ΝΟΜΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ μερικες φορες φερνουν αποτελέσματα στα Δικαστηρια..
    αλλα ΕΞΩ στην ΚΟΙΝΩΝΙΑ ..αποκαλυπτονται και δικαζονται στις συνειδήσεις του κοσμου..που διψα για την ΕΥΝΟΗΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

    Ο χειρισμός του θέματος εκ μέρους της ΝΔ ήταν κυριολεκτικα ΑΝΕΠΑΡΚΕΣΤΑΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]