Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Oι δανειστές – Ομπάμα και Μέρκελ – συμφώνησαν το βάρος να το πάρουν και πάλι οι Έλληνες!

Με τον ελληνικό λαό να υφίσταται το βάρος της αναδιάρθρωσης, έρχεται η επιμήκυνση, η οποία όπως προκύπτει από χθεσινό ρεπορτάζ του Reuters, θα στοιχίσει στις ελληνικές τράπεζες περί τα 30 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά τα περί «βοήθειας» 90 ή 120 δις ευρώ, είναι μόνον η επικοινωνιακή παρουσίαση του θέματος.

Οι δανειστές και προφανώς οι Ομπάμα και Μπέρκελ, συμφώνησαν το βάρος να το πάρουν και πάλι οι Έλληνες, δεχόμενοι και οι ίδιοι πιέσεις από το διεθνές τραπεζικό καρτέλ και την ΕΚΤ.

Στην Ελλάδα και τις τράπεζές της, πέφτει το βάρος του νέου «πακέτου» που προωθείται με τους Έλληνες κατόχους ομολόγων να καλούνται να εξοφληθούν 7 χρόνια αργότερα, ποσά μέχρι και 30 δις ευρώ, όπως τα υπολογίζει χθεσινό ρεπορτάζ του Reuters.

Οι πληροφορίες που αυτές τις ημέρες έρχονται από τη Γερμανία, το γαλλικό πρακτορείο και άλλες πηγές, συγκλίνουν όλες στο ότι οι Έλληνες δανειστές, είναι αυτοί που θα πληρώσουν το «κόστος» μιας μετακύλισης (roll over) υποχρεούμενοι να δεχθούν εγγυημένα ομόλογα αντί ρευστού.

Ουσιαστικά οι ελληνικές τράπεζες, θα κληθούν να μετάσχουν σε αυτή τη ρύθμιση «εθελοντικά», αφού οι ξένες τράπεζες δεν θα δεχθούν, να γίνουν εθελοντές (και θα πετύχουν να εξοφληθούν κανονικά, με το νέο δανειακό πακέτο).

Όμως η λύση της εθελοντικής ανταλλαγής ρευστού με ομόλογα που λήγουν αργότερα, είναι το «κλειδί» για να μην θεωρηθεί η προωθούμενη λύση ως «αναδιάρθρωση», οπότε θα πυροδοτηθούν οι ασφάλειες CDS και οι δανειστές θα ζητήσουν αποζημιώσεις από τις μεγάλες (κυρίως αμερικανικές) τράπεζες.

Τα περί «βοήθειας» 90 ή 120 δις ευρώ που υπολογίζουν οι πηγές του Reuters, είναι μόνον η επικοινωνιακή παρουσίαση του θέματος. Οι δανειστές και προφανώς οι Ομπάμα και Μπέρκελ, συμφώνησαν το βάρος να το πάρουν και πάλι οι Έλληνες, δεχόμενοι και οι ίδιοι πιέσεις από το διεθνές τραπεζικό καρτέλ και την ΕΚΤ.

Έτσι, σύμφωνα με το Reuters, το «πακέτο» της «βοήθειας» (ποιάς βοήθειας;), είναι 120 δις ευρώ και όχι 90 δις ευρώ και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα από μετακύλιση ομολόγων ενδέχεται να ανέλθει στο ποσό των 30 δις ευρώ, που θα καταβληθεί 7 χρόνια αργότερα με επιπλέον τόκους. Άλλα 30 δις ευρώ θα προέλθουν από μαζικές ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, ενώ ξένοι δανειστές, θα δώσουν νέο δάνειο 60 δις ευρώ. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι:

*Πρώτον, οι δανειστές μας Ε.Ε. και ΔΝΤ θα καταβάλλουν μέχρι και 60 δις ευρώ σε νέο δάνειο με άγνωστες όρους, εγγυήσεις και επιτόκιο.

*Δεύτερον, οι ελληνικές τράπεζες πιέζονται για να είναι οι πρώτοι «εθελοντές», με το ζόρι, ώστε να παρασύρουν, αν είναι δυνατόν, αυτό και άλλους να αλλάξουν τα ομόλογά τους, με νέα που λήγουν αργότερα και θα έχουν εγγύηση κρατική περιουσία (ομόλογα Brady), για να είναι εξασφαλισμένοι. Την ίδια εξασφάλιση θα έχουν και όσοι ξένοι δεχθούν να μπουν στη ρύθμιση. Έτσι γλιτώνουν και την καταβολή αποζημιώσεων, οι αμερικανικές τράπεζες που έχουν ασφαλίσει ομόλογα…

*Τρίτον, αν βρεθούν και άλλοι παλαιοί κάτοχοι ομολόγων, θα φθάσει η διευκόλυνση, μέχρι τα 30 δις ευρώ συνολικά από εξοφλήσεις ομολόγων που θα γίνουν αργότερα, αλλά θα επιβαρύνουν στο μεταξύ με επιπλέον τόκους.

*Τέταρτον, οι ελληνικές τράπεζες πιέζονται και θα «πληρώσουν το μάρμαρο». Θα είναι οι «εθελοντές», με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και την ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Τα ομόλογα που θα πάρουν αντί ρευστού, θα είναι τύπου Brady, εξασφαλισμένα με εγγύηση ελληνικής περιουσίας για να προσφέρουν δάνειο με καλύτερους όρους, από τα απλά ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αλλά είναι άγνωστο με τι haircut έάντι του ονομαστικού ποσού, θα τα αποτιμήσει η αγορά και η ΕΚΤ.

*Πέμπτον, προωθούνται μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες βαπτίζονται επικοινωνιακά ως «επενδύσεις» και οι οποίες υπολογίζεται ότι θα αποφέρουν περί τα 30 δις ευρώ, προκειμένου για το νέο δάνειο που αποφασίστηκε.

Σύμφωνα άλλωστε με όσα μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο, οι γερμανοί βρήκαν «εθελοντές» δανειστές για να γίνει μία επιμήκυνση στην εξόφληση των ελληνικών ομολόγων. Οι «εθελοντές», λένε οι Γερμανοί, πρέπει να είναι οι ελληνικές τράπεζες, που έχουν και αυτές, πάνω από 50 δις ευρώ ελληνικών ομολόγων…

Το θέμα το οποίο περιγράφει ξεκάθαρα υψηλότατο στέλεχος της μεγάλης βρετανικής τράπεζας RBS, έχει ως εξής: Για να δοθεί επταετής παράταση στην εξόφληση ομολόγων πρέπει να υπάρχουν «εθελοντές» δανειστές, οι οποίοι θα το δεχθούν. Η Moody’s υποστηρίζει ήδη ότι αυτό μπορεί να είναι πιστωτικό συμβάν, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρωθούν αποζημιώσεις σε ομολογιούχους, οι οποίοι έχουν ασφαλιστεί. (Τα ίδια είπε χθες όμως και η Fitch). Στο μεταξύ ασφαλιστές ομολόγων οι οποίοι μπορεί να υποχρεωθούν να πληρώσουν από 15 μέχρι 40 δις δολάρια μόνο για τα ελληνικά ομόλογα, είναι κυρίως οι αμερικανικές τράπεζες.

Αυτές εμφανίζονται να έχουν κάπου 9,5 δις ευρώ σε ελληνικά ομόλογα αλλά μέχρι και 34,5 δις σε εγγυήσεις ή ασφάλιστρα. Αντίθετα, οι γερμανικές τράπεζες και οι δημόσιες τράπεζές τους, εμφανίζονται με 34 δις ευρώ σε ελληνικά ομόλογα και μόνον 6 δις σε εγγυήσεις ή ασφάλιστρα. Το ίδιο και οι Γάλλοι με 56,5 δις ευρώ σε ελληνικά ομόλογα και μόνο 8,5 δις για ασφάλιστρα και εγγυήσεις. Αυτά είναι τα τελευταία επίσημα στοιχεία της BIS, της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών, που μάλιστα φιλοξένησαν προ διημέρου οι σελίδες των FT…

Με άλλα λόγια οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα και θέλουν να πληρωθούν. Οι μη ευρωπαϊκές τράπεζες είναι κυρίως ασφαλιστές αφού πούλησαν CDS και θέλουν επίσης να μην πληρώσουν, αν η Ελλάδα δεν εξοφλήσει τους ασφαλισμένους δανειστές. Και εδώ είναι το πρόβλημα στην ενεργοποίηση των ασφαλίστρων όπως σας έχει ήδη γράψει από καιρό, πρώτο το Deal, για να επιβεβαιωθεί τελικά, με τις χθεσινές εξελίξεις.

Ήξεραν το σενάριο, έξω. Τι είπε η RBS…

Την πρόβλεψη ότι η επιμήκυνση έρχεται έκανε ήδη προχθές μία μέρα πριν τον Τρισέ, ο Harvinder Sian, στρατηγικός αναλυτής της μεγάλης βρετανικής τράπεζας RBS. Ένας από τους πιο απαισιόδοξους (αρκούδα) των αγορών. Ειδικότερα όπως αποκαλύπτει σήμερα και ρεπορτάζ της εφημερίδας “Deal”, ο στρατηγικός αναλυτής , «μιλώντας σε ιδιαίτερο, μόνο για συνδρομητές, χώρο των FT, είπε, πως η κίνηση της Γερμανίας για την προστασία των ισολογισμών της, είναι αρνητική για τη σταθερότητα της περιφέρειας, δηλαδή για την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο στρατηγικός αναλυτής εξηγεί, ότι το πρόβλημα της ΕΚΤ είναι η πυροδότηση πιστωτικού γεγονότος, που θα υποχρεώσει σε καταβολή αποζημιώσεων, γιατί πέραν των άλλων θα μεταδώσει την κρίση παντού. Διαφορετικά, αν δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα η ΕΚΤ και ο Τρισέ πείθονται… Το σκεπτικό του αναλυτή, ήταν το ήταν το εξής:

“Περιμένουμε την ΕΚΤ να συνεχίσει να αντιτίθεται στην έννοια της ανταλλαγής χρέους όσο πυροδοτεί τις αποζημιώσεις στους αγοραστές ασφαλειών CDS. Το πιο σημαντικό είναι να παρακολουθήσουμε όμως, το κατά πόσον ο Τρισέ, ανοίγει τελικά την πόρτα σε μια ανταλλαγή του χρέους που δεν θα προκαλέσει αποζημιώσεις για κατόχους των CDS.

Αυτό βεβαίως θα είναι μία δεύτερη σημαντική απόκλιση από την αρχική θέση της ΕΚΤ σχετικά με την αναδιάρθρωση (όπου η πρώτη απορρίφθηκε, ακολουθούμενη από την αποδοχή ορισμένων διαπραγματεύσεων για το χρέος μέσω μιας πρωτοβουλία της Βιέννης).

Η άμβλυνση της στάσης της ΕΚΤ θα ήταν μια πολύ σημαντική εκδήλωση και είναι πιθανό να προσθέσει βάρος, στα ασφάλιστρα κινδύνου. Ακόμη και αν η ΕΚΤ δεν αμβλύνει τη στάση της έχει χάσει τις περισσότερες μάχες στην κρίση της ΟΝΕ. Αυτό μπορεί να συμβεί ξανά:

Πρώτον, η απειλή της να απορρίψει την αναδιαρθρωμένη ελληνικά ομόλογα είναι ένα πολύ φτωχό χέρι στο «πόκερ» που παίζεται, επειδή θα προκαλούσε φυγή καταθέσεων από την Ελλάδα ή και επειδή η τοπική κεντρική τράπεζα (ΤτΕ) θα μπορούσε, να παράσχει τα κεφάλαια ούτως ή άλλως.

Δεύτερον, και πιο σημαντικό αυτή την κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω φορολογικών εργαλείων και η ΕΚΤ απλά δεν μπορεί να υπερισχύσει εκλογικά ανησυχίες των κυβερνήσεων.

Ως εκ τούτου, η πιθανότητα μιας πραγματικής αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο της ανακοίνωσης στις 20 Ιουνίου, έχει αυξηθεί. Σε κάθε περίπτωση, εμείς αναμένουμε οποιαδήποτε κίνηση για την ελληνική αναδιάταξης του χρέους ή αναδιάρθρωσης να είναι εθελοντική, με προφανή σκοπό του να μην ξεσπάσει ανάγκη για αποζημιώσεις μέσω CDS.

Η Moody’s, έχει πει ότι μια ελληνική αναδιάρθρωση, θα είναι «μια επιβεβαίωση ότι η ζώνη του ευρώ ήταν πρόθυμη να αφήσει ένα από τα μέλη να αθετήσει τις υποχρεώσεις του» και έτσι «αναπόφευκτα οδηγήσει τους επενδυτές να επανεκτιμήσουν τα όρια στήριξης της ζώνης του ευρώ».Η Moody’s θέλει να πει με αυτό, ότι «και άλλες αδύναμες χώρες της ζώνης του ευρώ μπορεί να είναι πιθανό να επιλέξουν να λάβουν παρόμοια μέτρα», ιδιαίτερα αν ένας μία ελληνική αναδιάρθρωση θεωρηθεί «ομαλή». Θα μπορούσε να οδηγήσει την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, και ίσως ισχυρότερη χώρες όπως η Ισπανία και ακόμη και την Ιταλία και το Βέλγιο, σε ανάλογες λύσεις που όμως θα δυσκόλευαν τον δανεισμό τους και την πρόσβασή τους στις αγορές…

Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία υποψιαζόμαστε ότι θα μπορούσαν να πιεσθούν και πάρουν βαθμολογίες ομολόγων junk bonds..».

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]