Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελλάδα: φτώχεια και ανθρωπιστική κρίση


Νομίζετε πως ζούμε σε μια χώρα όπου οι σκηνές με τους χιλιάδες άστεγους της Νέας Υόρκης είναι φαντασία ή πολύ απλά σε μια χώρα όπου η κρίση έχει οδηγήσει σε ραγδαία ανθρωπιστική κρίση την πρωτεύουσα και τις μεγαλουπόλεις της;

Πόσο δύσκολο σας είναι να πιστέψετε ότι στην Αθήνα ο κόσμος υποφέρει και ολοένα και περισσότεροι άστεγοι προστίθενται στον μακρύ κατάλογο της δυστυχίας; Και γενικότερα, πόσο δύσκολο σας έρχεται να χωνέψετε ότι στην Ελλάδα πολλοί συμπολίτες μας ζουν από τα συσσίτια και τις ελεημοσύνες;

Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, όμως είναι η αλήθεια. Μια αλήθεια πικρή και στενάχωρη. Τι άλλο θα μπορούσε να πει κανείς, για παράδειγμα, όταν στην Αθήνα, βάση στοιχείων, τουλάχιστον 1.500 άτομα τρώνε καθημερινά στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής στο Δήμο Αθηναίων, την ίδια στιγμή που ένας στους έντεκα Αθηναίους τρέφεται από συσσίτιο;

Σύμφωνα με την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών που ανακοίνωσε στις 7 Οκτώβρη 2010 η ελληνική στατιστική υπηρεσία, σχεδόν 2 εκ. κάτοικοι της Ελλάδας, που συμμετείχαν στην έρευνα, ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 7.170 ευρώ. Οι συνθήκες διατροφής τους υποβαθμίστηκαν ραγδαία από το 2004 που διενεργήθηκε η προηγούμενη σχετική έρευνα όπως δείχνει η μείωση των δαπανών για γαλακτοκομικά, ψάρια, λαχανικά και φρούτα και η αύξηση για αλεύρι, ψωμί, δημητριακά και κρέας.

Κατά κατηγορίες, όπως προκύπτει από την έρευνα εισοδημάτων και συνθηκών διαβίωσης της στατιστικής υπηρεσίας για το 2008, πιο εκτεθειμένοι στη φτώχεια είναι τα παιδιά έως 17 ετών (23%) και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών (22%).

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας αντιμετωπίζουν οι άνεργοι (37%). Κατά φύλο, μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας συναντάται στις γυναίκες παρά στους άνδρες (21% και 20% αντίστοιχα) ενώ, σε ότι αφορά το μορφωτικό επίπεδο, το 67% των φτωχών έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και χαρακτηριστικά της επικρατούσας κατάστασης. Τα χαμηλά οικονομικά στρώματα στην κυριολεξία λιμοκτονούν και στα εμπορικά μαγαζιά των γειτονιών της Αθήνας αλλά και των άλλων πόλεων τα τεφτέρια με τα χρωστούμενα έχουν κάνει εδώ και πολύ καιρό την εμφάνισή τους.

Και τα μεσαία στρώματα όμως υποφέρουν. Ενδεικτικό στοιχείο για την οικονομική πίεση που δέχονται όχι μόνο τα χαμηλότερα αλλά και τα μεσαία εισοδήματα είναι ότι 6 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι μόλις τα βγάζουν πέρα, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, που δημοσιεύθηκε στις 6 Μαΐου 2010.

Εκρηκτική, από την άλλη, είναι η αύξηση της ανεργίας. Με βάση στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, τον Ιούλιο του 2010 η ανεργία έφθασε στο 12%, πλήττοντας 607.000 άτομα, από 9,6% τον Ιούλιο του 2009 και 11,6% τον Ιούνιο του 2010.

Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην 4η χειρότερη θέση σε ότι αφορά την κατάταξη της φτώχειας στις 27 χώρες της ΕΕ. Συγκεκριμένα, από τις 27 κράτη – μέλη της ΕΕ το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας υπήρχε στην Λετονία (26%), τη Ρουμανία (23%) και τη Βουλγαρία (21%). Το τέταρτο βάθρο μοιράζονταν από κοινού η Ελλάδα, η Ισπανία και η Λιθουανία με το 20% του πληθυσμού τους να ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Όλα αυτά τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί σε μια από καιρό λαβωμένη χώρα. Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται για να βοηθήσουν όσο μπορούν την κατάσταση. Ανάμεσά τους και οι «Γιατροί του κόσμου» που εδώ και καιρό ζήτησαν την βοήθεια του κόσμου και συνεχίζουν να την ζητούν σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση στην Αθήνα. Έκαναν μάλιστα και έκκληση για τη συγκέντρωση συγκεκριμένων ειδών όπως κουβέρτες, υπνόσακους, υποστρώματα, μπουφάν. Επίσης ζήτησαν οικονομική ενίσχυση για την αγορά αντιβιοτικών, αντιπυρετικών φαρμάκων καθώς και αναλώσιμων υλικών (γάζες, επίδεσμοι, σύριγγες, βελόνες) ( Marfin Egnatia Bank: Αρ. Λογ/μού: 0061274407 - Alpha Bank: Αρ. Λογ/μού: 199-00-2002-002401 - Εθνική Τράπεζα Αρ. Λογ/μού: 141/29611217).

Η φτώχεια στην Ελλάδα δεν είναι λοιπόν παρά μια οδυνηρή πραγματικότητα. Για όποιον αμφιβάλλει, τα προαναφερόμενα στοιχεία είναι καταλυτικά. Για όποιον πιστεύει πως έφτασαν οι εποχές της προόδου, οι στρατιές των αστέγων και ανέργων έρχονται να τον διαψεύσουν οικτρά. Γιατί μάλλον κάποιοι ζουν στην φαντασία τους πως η χώρα, παρά τις δυσκολίες, προχωρά. Γιατί πολύ απλά πολλοί δεν θέλουν να δουν ποια πραγματικότητα κρύβεται πίσω από τον επίπλαστο πλούτο μερικών περιοχών στην πρωτεύουσα αλλά και στην Περιφέρεια.

Ας αφήσουν λοιπόν κατά μέρος τις εικασίες και ας δουν τι μπορούν να κάνουν για την συνέχεια.

Ας πάψουν μια και καλή τις θριαμβολογίες και τους διθυράμβους και ας σκεφθούν ποια μέτρα πρέπει να παρθούν προκειμένου να μειωθεί το φαινόμενο των αστέγων στους δρόμους, ανθρώπων που δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στην οικονομική επέλαση και βαρβαρότητα.

Αυτό ας κάνουν και τίποτε περισσότερο πριν ξεστομίσουν για μια ακόμη φορά τα ασύστολά τους ψεύδη.

Γιατί ο μοναδικός αδιάψευστος μάρτυρας είναι ο πολίτης που ψάχνει στα σκουπίδια των μεγαλουπόλεων.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!


    ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΩΡΑ ΚΙΟΛΑΣ, ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ!!!!

    Ο ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!!!!!!

    ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΕΙ ΕΞΩ ΜΕ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΜΕΡΕΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]