Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ευρώπη αποφασίζει για Ελλάδα

Ξεκαθαρίζει σιγά-σιγά το τοπίο γύρω από το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Αργά χθες το βράδυ, ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν παραδέχθηκε πως η ΕΕ φαίνεται να συναινεί σε λύση στα πρότυπα της "πρωτοβουλίας της Βιέννης", με βάση την οποία οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που λήγουν τα επόμενα χρόνια (τριετία) θα τα ανταλλάξουν με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του εκπροσώπου του κυρίου Ρεν, ότι οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα βρίσκονται στο τελικό στάδιο και η τοποθέτηση του πρόεδρου του eurοgroup Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες να βρεθεί λύση για την Ελλάδα μέχρι το τέλος Ιουνίου και ότι η πέμπτη δόση ουσιαστικά δεν κινδυνεύει.

Ο κ. Γιούνκερ έχει αναλάβει εδώ και ένα μήνα πρωτοβουλία ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορετικές απόψεις και ενστάσεις των χωρών μελών της ΕΕ και να υπάρξει συνολική απόφαση για όλες τις εκκρεμότητες: βιωσιμότητα του χρέους, νέα δανειοδότηση που θα καλύψει τις ανάγκες μέχρι το 2014, νέο μνημόνιο που θα περιγράφει επακριβώς τις δεσμεύσεις για λιτότητα και μέτρα και την εταιρία που θα διαχειρίζεται τις αποκρατικοποιήσεις.

Ποια είναι τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι :

1. Εως το τέλος Ιουνίου - και εφόσον η Ελλάδα δεσμευθεί για νέο μνημόνιο που θα περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τις αποκρατικοποιήσεις - να επικυρωθεί η πέμπτη δόση του δανείου.

Παράλληλα η χώρα μας θα λάβει την επιμήκυνση αποπληρωμής του υπάρχοντος δανείου (στα 7,5 χρόνια), το χαμηλότερο επιτόκιο (κατά 1 ποσοστιαία μονάδα), δύο αποφάσεις που ακόμα δεν έχουν επικυρωθεί. Επίσης, να ληφθεί απόφαση για νέα δανειοδότηση ώστε να αντιμετωπιστούν οι «φόβοι» του ΔΝΤ που ζητά διασφάλιση για τους επόμενους 12 μήνες.

Υπάρχουν διαρροές που κάνουν λόγο για δάνειο ύψους 60-65 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και άλλες που εκτιμούν ότι το δάνειο δεν θα ξεπεράσει τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να είναι πιο εύκολο για τις "σκληροπυρηνικές" χώρες να το πουλήσουν στο εσωτερικό τους.

Σε αυτή την περίπτωση το υπόλοιπο ποσό των αναγκών της Ελλάδας θα συμπληρωθεί από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων αλλά και από δημοπρασίες εντόκων γραμματίων.

Παράλληλα θα ανακοινωθεί η έναρξη διαπραγματεύσεων με τους κατόχους ελληνικών ομολόγων για εθελοντική συμμετοχή στην πρωτοβουλία της Βιέννης που προαναφέρθηκε. Αυτή είναι και η συνολική λύση που επιδιώκει να διασφαλίσει ο πρόεδρος του eurogroup.

2. Να λάβουμε την επόμενη δόση του δανείου υπογράφοντας ένα νέο μνημόνιο χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζεται η νέα βοήθεια.

Αντι για αυτό θα υπάρχει η πολιτική δέσμευση της ΕΕ ότι θα παραχωρήσει νέο δάνειο εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να επανέλθει στις αγορές το 2012.

Αυτή την λογική υποστηρίζει η Γερμανία και η Φιλανδία που επιδιώκει να δει αποτελέσματα από αποκρατικοποιήσεις και μέτρα, πριν αποφασιστεί το ύψος της νέας βοήθειας.

Ετσι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για νέα δανειοδότηση θα τραβήξουν μέχρι τον Οκτώβριο.

Θα συντρέχουν με τις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων τα επόμενα τρία χρόνια, που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να ολοκληρωθούν έως το τέλος Ιουνίου.

Οι απρόβλεπτοι παράγοντες είναι δύο: Το ΔΝΤ και η ΕΚΤ.

Το μεν Ταμείο έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει απόφαση από την ΕΕ για νέο δάνειο προς την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου. Είναι άγνωστο τι στάση θα κρατήσει εάν η συμφωνία είναι απλά μια πολιτική δέσμευση, αν και ασκούνται πιέσεις ώστε να βάλει νερό στο κρασί των απαιτήσεων του.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να βάλει φρένο στην εκταμίευση της 5ης δόσης, παρά τις απειλές καθώς κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει ένα ντόμινο αναταραχών στις αγορές.

Προφανώς η απειλή αυτή είναι που έκανε και την Γερμανία να βάλει πίσω στο συρτάρι την πρόταση για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.

Η ΕΚΤ, από την πλευρά της, επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να υπογράψει νέο μνημόνιο για λιτότητα διαρκείας και να λάβει δάνειο μέσω του EFSF μέρος του οποίου θα πάει για να καλύψει τις δανειακές τις ανάγκες και μέρος για να επαναγοράσει ελληνικά ομόλογα.

Ο ίδιος ο κ. Τρισέ δεν τάσσεται υπέρ μιας εναλλακτικής τύπου "Πρωτοβουλίας της Βιέννης" γιατί θεωρεί ότι οι αγορές θα το αντιμετωπίσουν ως πιστωτικό γεγονός (credit event) κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να "πληρωθούν" τα ασφάλιστρα κινδύνου (cds).

Mπορεί να δώσει όμως την συγκατάθεση του, εάν υπάρχει διαπραγμάτευση και δέσμευση από τους κατόχους των ομολόγων, πριν ανακοινωθεί οτιδήποτε, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή αντίδραση των αγορών.

Ολες οι εναλλακτικές λύσεις και σενάρια θα βρίσκονται από σήμερα επί τάπητος σε συνεδριάσεις που θα γίνουν στις Βρυξέλλες και τη Βιέννη, παρουσία αξιωματούχων των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης. Τόσο η τρόικα όσο και το προεδρείο του eurogroup επιχειρούν να υποβαθμίσουν τις συναντήσεις ώστε να μην δημιουργηθούν προσδοκίες που να διαψευστούν.

Παιχνίδι με τις λέξεις

Η έκθεση της τρόικας αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την πέμπτη δόση όμως ερωτηματικό παραμένει ποια φρασεολογία θα χρησιμοποιηθεί για την βιωσιμότητα του χρέους, ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι χώρες της ευρωζώνης και ιδιαίτερα η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φιλανδία αλλά να είναι νομικά καλυμμένη και η τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φρασεολογία θα είναι τέτοια που να καταδεικνύει την ανάγκη νέας χρηματοδότησης, χωρίς ωστόσο να περνάει το μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση φαίνεται πως ενέδωσε στις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας και θα δεσμευτεί ότι θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει αποκρατικοποιήσεις πάνω από τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 15 δισεκατομμυρίων ευρώ τον επόμενο ενάμιση χρόνο, και για την σύσταση της εταιρίας που θα τρέχει το πρόγραμμα.

Οπως έχει διαμηνύσει η ΕΕ στην κυβέρνηση, όλες οι αποφάσεις πρέπει να έχουν περάσει από την βουλή των Ελλήνων, πριν την κρίσιμη Σύνοδο στις 24 Ιουνίου.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΩΡΑ ΚΙΟΛΑΣ, ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ!!!!

    Ο ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!!!!!!

    ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΕΙ ΕΞΩ ΜΕ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΜΕΡΕΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]