Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Αλβανία και οι ελληνικές αναζητήσεις υδρογονανθράκων

  • Με δεδομένο ότι διογκώνεται συνεχώς ο ανθελληνισμός στη γειτονική χώρα, είναι ξεκάθαρα τα σημάδια των μελλοντικών προβλημάτων που θα έχει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει σε κάθε προσπάθεια έρευνας στην περιοχή

Τέθηκε, ως γνωστόν, από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε δημόσια διαβούλευση η πρόσκληση για την προσέλκυση επιχειρήσεων που θα αναλάβουν τις έρευνες για πετρέλαιο σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη. Οι επιχειρήσεις καλούνται να συμμετάσχουν «Σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης εντός της θαλάσσιας ζώνης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη Δυτική και Νότια Ελλάδα».

Δεν γνωρίζουμε αν έχει προετοιμαστεί το υπουργείο επί των Εξωτερικών για τα προβλήματα που πρόκειται να αναφυούν, ως προς την περιοχή της Κέρκυρας, διότι ως προς την περιοχή της Κρήτης, ειδικοί κάνουν λόγο ότι απουσιάζουν περιοχές για έρευνα, προς όφελος της Λιβύης.

Ως προς τις έρευνες στο Ιόνιο, όμως, τα όρια της θαλάσσιας περιοχής, στην οποία θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες για ανακάλυψη πετρελαίου / φυσικού αερίου καθορίστηκαν «με βάση την αρχή της μέσης γραμμής / γραμμής ίσης αποστάσεως μεταξύ όλων των εδαφών των εμπλεκομένων χωρών».

Πόσο πετρέλαιο και φυσικό αέριο μπορεί να υπάρξει εκεί; Σε παλαιότερη μελέτη του κ. Αντώνη Φώσκολου, ομ. καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, επιστημονικού ερευνητή της καναδικής κυβέρνησης στο Ινστιτούτο Ιζηµατογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου, η περιοχή χαρακτηρίζεται ως πολύ ελπιδοφόρος για ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου (σε όλη τη Δυτική Ελλάδα), ιδιαίτερα δυτικά της Κέρκυρας. (Οι εκτιμήσεις των πιθανών γεωλογικών αποθεμάτων πετρελαίου στην Δυτική Ελλάδα κυμαίνονται από 5 έως 6 δισ. και των πιθανών απολήψιμων αποθεμάτων στα 2 δισ.).

Αισιόδοξη η προοπτική, αλλά ο καθορισμός των ορίων των περιοχών αναζήτησης «με βάση την αρχή της μέσης γραμμής / γραμμής ίσης αποστάσεως μεταξύ όλων των εδαφών των εμπλεκομένων χωρών» είναι βέβαιο ότι δεν θα συναντήσει την αντίσταση της Αλβανίας, γνωστού όντος ότι ακυρώθηκε από το Συνταγματικό της Δικαστήριο η συμφωνία καθορισμού της ΑΟΖ των δύο χωρών, με βάση ακριβώς τη «μέση γραμμή»; Άλλο δηλαδή είναι το όριο που καθορίζουμε εμείς, άλλο η Αλβανία.
Ήδη, άμεση ήταν η αντίδραση της νέο-Εθνικιστικής Αλβανικής οργάνωσης «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία», στην απόφαση της Ελλάδας. Η «Συμμαχία» με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει την απόφαση της Ελλάδας, ως προσβολή της εδαφικής ακεραιότητας της Αλβανίας σε μια περιοχή που δεν έχουν καθοριστεί ακόμη τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των κρατών. Όπως διαβάζουμε στο «borioipirotika.blogspot.com», με την ανακοίνωσή τους απευθύνονται και στα επίσημα κρατικά όργανα, ώστε όπως αναφέρουν, να απαγορεύσουν κάθε προσπάθεια έρευνας στην περιοχή.

Αν κάποιος -που δεν παρακολουθεί σε βάθος τα πολιτικά δρώμενα των Βαλκανίων- πει ότι εκφράζουμε υπερβολικό φόβο για τις αντιδράσεις μιας μικρής ομάδας, η απάντηση είναι ότι αφενός αυτές οι αλβανικές ομάδες έχουν την κάλυψη της αλβανικής πολιτείας, αφετέρου αποτελούν «οχήματα» δημιουργίας εμποδίων, από εξωθεσμικά πολιτικο-οικονομικά κέντρα που δρουν στην Αλβανία, και είναι κατά κανόνα ιταλικών ή τουρκικών συμφερόντων. Η πλέον ανθελληνική μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα της Αλβανίας «Γκαζέτε Σκιπιτάρε» έχει Ιταλό ιδιοκτήτη (πληροφορίες μας από την Αλβανία λένε, πως μόλις πριν από λίγες άλλαξε ιδιοκτήτη, του οποίου την καταγωγή αναζητούμε).

Με δεδομένο ότι διογκώνεται συνεχώς ο ανθελληνισμός στη γειτονική χώρα, είναι ξεκάθαρα τα σημάδια των μελλοντικών προβλημάτων που θα έχει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει σε κάθε προσπάθεια έρευνας στην περιοχή.

Ο Μακεδών

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]