Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ψωνάρες και μουλωχτοί...


Τελευταία διαπιστώνω μια βροχή (κατακλυσμό θα έλεγα), από διαφόρους «πνευματικούς» ανθρώπους της συγγραφής και της δημοσιογραφίας κυρίως και της πολιτικής βεβαίως, βεβαίως, οι οποίοι γράφουν «εμπνευσμένα» (sic) κείμενα, στα οποία κατακεραυνώνουν τους –πάντα σε εισαγωγικά– αγανακτισμένους διαμαρτυρόμενους πολίτες.

Άλλος «φοβάται» αυτούς που διαδηλώνουν, άλλος αναρωτιέται αν τα φάσκελα είναι αυθόρμητα, ένας άλλος αγχώνεται πώς θα είναι η χώρα το 2031…Μάλιστα, μάλιστα…

Κάποιοι ακόμα έχουν απορίες: Γιατί οι άνεργοι δεν κάθονται στ’ αυγά τους, μη δικαιούμενοι δια να ομιλούν, εφόσον τόσα χρόνια ψήφιζαν εκείνους που τους έφεραν ως εδώ, γιατί όσοι χάνουν μέρος του εισοδήματός τους σήμερα εξεγείρονται, ενώ επί δεκαετίες δεν έδωσαν την καθημερινή μάχη για την απόσπαση απόδειξης από τον σουβλατζή της γειτονιάς τους και διάφορα άλλα χαριτωμένα και «έξυπνα» (τα εισαγωγικά είναι της μοδός, οπότε και εγώ τάσσομαι ανεπιφύλακτα υπέρ της συχνής χρήσης τους J).

Ίσως στο σημείο αυτό ήταν καλό να ανοίξει μια παρένθεση περί γκεμπελιστικής δημοσιογραφικής πρακτικής, αλλά ας μην «υπερβάλλουμε» και δώσουμε λαβές για «παρεξηγήσιμες» ερμηνείες… Ας εστιάσουμε και εμβαθύνουμε στη συμπεριφορά και την εν γένει στάση των ίδιων των καταγγελλόντων. Τι σόι άνθρωποι φαίνεται να είναι όλοι αυτοί οι οργανωμένα συντεταγμένοι κατά της ανοργάνωτης συνάθροισης στο Σύνταγμα;

Κατ’ αρχήν «φαίνεται» να είναι αλάνθαστοι. Είναι εκείνοι που ποτέ δεν έχουν ευθύνη για το κακό χαλί. Ήταν εκείνοι που πάντοτε ήξεραν τι έπρεπε να γίνει, ήξεραν ποιο ήταν το λάθος, αλλά πάντα οι άλλοι, δεν τους άκουγαν και έκαναν του κεφαλιού τους. Είναι εκείνοι που πάντα διαφωνούν και όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, «δικαιώνονται». Πώς άλλωστε να μην πέσεις μέσα όταν παίζεις τριπλή παραλλαγή; Το 1, Χ, 2 κερδίζει πάντα…

Κάποιοι από αυτούς είναι οι άνθρωποι που έχουν εξυψώσει τους εαυτούς στου στη σφαίρα του ιδεατού. Είναι ψωνάρες του κερατά εν ολίγοις (άνευ εισαγωγικών). Νιώθουν απέραντη μοναξιά μέσα σε μια πολυπληθή κοινωνία ηλιθίων. Αναρωτώνται τουλάχιστον δέκα φορές τη μέρα, «Πώς μπορώ να ζω στον ίδιο χώρο με όλους αυτούς;», μπορεί και δεκαπέντε. Έχουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους διερωτηθεί μήπως όταν ήταν μικροί ήταν «παιδί θαύμα» και απλώς δεν το αντελήφθησαν οι γονείς τους. Όταν χάζευαν – με κλειστές κουρτίνες μη τους πάρει κανά μάτι – την εκπομπή του Χαρδαβέλα για το ανεξήγητο, πίστεψαν στα σίγουρα πώς ήταν παιδιά intigo.

Κάποιοι άλλοι, είναι απλά έμμισθοι γραμματείς. Κάτι σαν τη Βουγιουκλάκη στη μοντέρνα Σταχτοπούτα. Γράφουν γρήγορα και χωρίς λάθη όσα τους υπαγορεύει ο εργοδότης τους. Μιλούν για τα πάντα, «γνωρίζουν» τα πάντα, εφόσον «τα πάντα» είναι έννοια ταυτόσημη με τα συμφέροντα του εργοδότη. Γνωρίζουν ότι έχουν περιορισμένες δυνατότητες, ότι οι ορίζοντες της σκέψης τους τελειώνουν στο μπαλκόνι της απέναντι πολυκατοικίας, αλλά η αυτογνωσία τους αυτή, τους κάνει εξαιρετικά ικανούς στη διεκπεραίωση επικίνδυνων αποστολών, τύπου: «Ρήγμα στο ειρηνικό κίνημα των αγανακτισμένων – συνταξιούχος πέταξε χαρτομάνδηλο μετά εντόνου φασκελώματος σε υπουργική λιμουζίνα!

Αύριο τι; Μήπως θα πετάξει ολόκληρο το πακέτο; Καταλύονται η δημοκρατία και οι θεσμοί!».

Πρόκειται ίσως για πιο επικίνδυνο είδος και από την προαναφερθείσα ψωνάρα, μιας και οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν με συμπάθεια και συγκατάβαση τους εν λόγω, εξαιτίας της όχι προς ζήλο αντιληπτικής τους ικανότητας. Λαϊκώς, δε μας γεμίζουν το μάτι και συνεπώς δε θεωρούμε απειλή τη διαρκή προβολή των ψυχαναγκαστικών παύλα καθ’ υπόδειξη των αφεντικών τους ,τσιτάτων (βλέπε: «Μαζί τα φάγαμε», «όλοι φταίμε», «η κατσίκα του γείτονα» και άλλα μπανάλ μεν, διαχρονικά γκεμπελιστικά δε…).

Αν ακόμα φίλε αναγνώστη δεν έχεις πεισθεί για το πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει ο εν λόγω «λαγός», μια σύντομη διαδικτυακή αναζήτηση στο λήμμα: «μουλωχτή δημοκρατία» (εδώ τα εισαγωγικά χρησιμοποιούνται εντελώς παραδοσιακά, χωρίς ίχνος ειρωνείας) ίσως σου λύσει όλες τις απορίες. Συμπυκνωμένα, ο μόνος που έχει καταφέρει να σου αποσπάσει όσα δε θα κατάφερνε κανείς να σου πάρει σε 10 ζωές, είναι ένας που για «γατόνι» δεν τον έχεις. Αντιθέτως.

Πώς αντιδρούμε; Δεν είμαι ειδικός να υποδείξω τρόπους αντίδρασης. Φαντάζομαι ότι στα όρια της ευπρέπειας, αλλά και της σπουδαιότητας των στιγμών, η ανάδειξη όλων αυτών πρακτικών έσχατης υποστήριξης του φαιδρού πλην διαβολικά στημένου κατεστημένου (είχα πάει παλιά σε μια φοιτητική «μάζωξη» και κρατούσα σημειώσεις μήπως χρειαστούν κάποτε τίποτα βαρύγδουπα, τα κοτσάρησα λοιπόν εδώ… J), επιβάλλεται. Εγώ π.χ. συμμετέχω, ενθαρρύνω, συμπαθώ κάθε ειλικρινή εκδήλωση διαμαρτυρίας, ακόμα κι αν δε συμφωνώ με το 100% του περιεχομένου της. Κι αν κάποιος απ΄ τους παραπάνω σπεύσει να με υποτιμήσει λέγοντάς μου, πώς είναι δυνατόν να διαδηλώνω με κάποιους που ζητούν λίγο διαφορετικά πράγματα από μένα, θα του απαντήσω, πως είναι πιο συμβατό να πάνε βόλτα στο Σύνταγμα ένας άνεργος και ένας συνταξιούχος, από το να εφαρμόσει τον απόλυτο νεοφιλελευθερισμό ένας σοσιαλιστής με λαγούς μια κομμουνίστρια και έναν ακροδεξιό. Κι αν ακόμα επιμένει, θα του απαντήσω: Τσου ρε Λάκη! Τα τυριά ξυπνήσανε πριν τους φάνε οι βλάχοι…

Σ.Σ. Ε.Ε: Δεν είναι ότι δεν καταλαβαίνουν το τι συμβαίνει στις πλατείες. Δεν είναι ότι -έστω και την ύστατη στιγμή- αντιλαμβάνονται το ζόφο που έφεραν με τις πράξεις τους ή την απραξία τους. Εφαρμόζουν τις ΕΝΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ...


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]