Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Independent: «Το ΔΝΤ αναγκάζεται να αρνηθεί ότι συζητά με την Ελλάδα το ενδεχόμενο χρεοκοπίας»

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγκάζεται να αρνηθεί ότι συζητά με την Ελλάδα το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, υποστηρίζει η Independent. Η εφημερίδα εξηγεί τους λόγους που δείχνουν αναπόφευκτο το ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλες τις προβληματικές περιφερειακές οικονομίες της Ευρώπης.

Το ΔΝΤ βάζει φρένο στις φήμες που στροβιλίζονται γύρω από τις αγορές, ότι το ίδιο τάσσεται υπέρ μιας αναδιάρθρωσης της Ελλάδας τώρα, ακρωτηριάζοντας το εθνικό της χρέος και καταλήγοντας στο σενάριο της χρεοκοπίας.

Οι εντάσεις συνεχίζονται, με την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη, από 1% σε 1,25%, προσθέτοντας προβλήματα σε όλες τις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης, αυξάνοντας το κόστος εξυπηρέτησης των χρεών τους και πιέζοντας την οικονομική ανάπτυξη ακόμα περισσότερο. Οι φήμες αναδύθηκαν μέσα από αναφορές του γερμανικού τύπου και η ανησυχία ενισχύθηκε με την τρόικα να βρίσκεται από χθες στην Αθήνα.

Οι επιλογές για την Ελλάδα λέγεται ότι θα συμπεριλάβουν "συγχώρεση" κάποιου χρέους, παράταση της διάρκειας των ομολόγων, ή χαμηλότερες πληρωμές τόκων τονίζει η εφημερίδα. Το ΔΝΤ "τάχα" ενδιαφέρεται ώστε η ελληνική κυβέρνηση να μιλήσει με τους πιστωτές σύντομα, και εύχεται αυτές οι κινήσεις να παραμείνουν εμπιστευτικές για να μην επιδεινωθεί η δυσχερής θέση που βρίσκεται σήμερα και η Πορτογαλία . Έτσι, σχεδόν ένα χρόνο μετά που η Ελλάδα παρέλαβε 110 δισ. ευρώ δάνειο από τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ, εν μέσω ταραχών, ο καπνός αυξήθηκε από το κτήριο του Κοινοβουλίου στην Αθήνα και υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η αγωνία της χώρας τελείωσε. Η ίδια η έκταση των χρεών στην Ελλάδα (150% του ΑΕΠ), τα επιτόκια που χρεώνονται από τις αγορές και το δάνειο του ΔΝΤ και της ΕΕ, κάνουν δυσκίνητη την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας κάτω από το βάρος των περικοπών των δαπανών και αυξήσεων φόρων που πιέζουν τη χώρα σε μια δεύτερη κρίση εμπιστοσύνης, επισημαίνει η Independent.

Οι αποδόσεις απαιτούν το δημόσιο χρέος να παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα του 12% περίπου για τα 10-ετή ομόλογα, ενώ η Πορτογαλία και η Ιρλανδία αισθάνονται επίσης εκ νέου πιέσεις από τις αγορές. Η νέα ιρλανδική κυβέρνηση έχει ανοιχτά ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση του πακέτου διάσωσης και το υπουργικό συμβούλιο της Πορτογαλίας είναι ανυπεράσπιστο μπροστά στις επιδρομές του χρέους της. Αφού έχουν αποκλειστεί έξω από τις αγορές κεφαλαίου, όλες οι περιφερειακές οικονομίες έχουν αναγκαστεί να δανειστούν, μέσω των ιδιωτικών τραπεζών τους, από την ΕΚΤ - εξ ου και η ανησυχία για την αύξηση των ποσοστών. Οι οργανισμοί πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει τα ομόλογά τους σε «junk», και υπάρχει η αίσθηση ότι μια περαιτέρω διάσωση από την ευρωζώνη / ΔΝΤ θα αποτύχει να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα διαρθρωτικά προβλήματα. Εξ ου και το φαινομενικά αναπόφευκτο της χρεοκοπίας για την Ελλάδα, και άλλων χωρών, είτε για τα κρατικά χρέη τους, είτε για τα τραπεζικά ή και για τα δύο, καταλήγει η εφημερίδα.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]