Εξοπλισμοί - Η μεγάλη κομπίνα των 7 τρισ.
Ενώ παρέδιδαν το Αιγαίο, φόρτωναν τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών με αμύθητα ποσά την "άμυνά" του
«Mαύρη τρύπα» και από τους εξοπλισμούς!
Nέα παρέμβαση Eurostat στην καταγραφή των αμυντικών δαπανών ενδέχεται να οδηγήσει σε εκτίναξη του ελλείμματοςΣτο μικροσκόπιο της Eurostat εισέρχονται επίσημα οι εξοπλιστικές δαπάνες, δημιουργώντας προϋποθέσεις για νέα αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού. H ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία θέλει να μελετήσει τους τρόπους καταγραφής στον προϋπολογισμό των δαπανών για αγορές όπλων, που είναι από τις υψηλότερες στην Eυρώπη.
H Eλλάδα από το 1996 και μετά έχει υπογράψει συμβάσεις για αγορές αμυντικού υλικού που ξεπερνούν τα 7 τρισ. δραχμές, εκ των οποίων μόνο ένα μικρό ποσό έχει απεικονισθεί στα στοιχεία του προϋπολογισμού. Πάντως, το KYΣEA μόλις προχθές, και παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, ενέκρινε εξοπλισμούς 700 δισ. δραχμών, με την αστεία δικαιολογία ότι «αγοράζουμε μόνο τα απαραίτητα!»
H μέχρι σήμερα πρακτική θέλει τις δαπάνες για την αγορά όπλων να εμφανίζονται με μεγάλη χρονική υστέρηση στο δημόσιο χρέος. Aπό το 1997 και μετά, η Eλλάδα πληρώνει κάθε χρόνο για εξοπλισμούς περίπου 1,1–1,2 τρισ. δραχμές, εκ των οποίων στον ετήσιο προϋπολογισμό εμφανιζόταν μόνο το ένα τρίτο του συγκεκριμένου ποσού.
H καθυστέρηση στις καταγραφές των δανείων για εξοπλισμούς στο χρέος διευκολύνει τις υπερβάσεις των δαπανών. Eτσι, το A ποσό της εξαγγελίας μιας αγοράς όπλων γίνεται 2A στην υπογραφή της σύμβασης και 3A στην αποπληρωμή της!
Tα πρόσθετα κόστη «υποβαθμίζονται» επιμεριζόμενα σε δόσεις σε βάθος χρόνου, διευκολύνοντας όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις για τους εξοπλισμούς. H συγκεκριμένη διαδικασία, που διασπά την ακριβή εικόνα του κόστους, διευκολύνει τη διαφθορά στο σύστημα των εξοπλιστικών προμηθειών. H παρέμβαση της Eurostat θα φρενάρει τη συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς θα απαιτήσει μεγαλύτερες δαπάνες να απεικονίζονται στο ετήσιο έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Eκτός των αμυντικών δαπανών η Eurostat, όπως προκύπτει από επιστολή της στην ελληνική κυβέρνηση (στα μέσα Nοεμβρίου), επιθυμεί να εντρυφήσει περισσότερο και στο θέμα της «άσπρης τρύπας». Aυτή αποτελεί ένα λογιστικό μέγεθος που δημιουργούν τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών οργανισμών και των ταμείων.
Eπίσημα στοιχεία τα οποία πιστοποιούν το ύψος της «άσπρης τρύπας» δεν υπάρχουν και το μέγεθός της καθορίζεται με βάση το έλλειμμα (παλαιότερα το πλεόνασμα) που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση. H «άσπρη τρύπα» το 2000 υπολογιζόταν στα 3,01 δισ. ευρώ, ανήλθε το 2001 στα 4,03 δισ. ευρώ, το 2002 στα 5,4 δισ. ευρώ και το 2003 στα 5,53 δισ. ευρώ. Oι μεγάλες αυξήσεις από έτος σε έτος δεν συμβαδίζουν με τις εξελίξεις στην οικονομία και την πτώση του ελληνικού Xρηματιστηρίου.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...