Αμερικανικά πλοία με χιλιάδες πεζοναύτες στην Κρήτη
Ώρα με την ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν την πίεση που ασκούν στο καθεστώς Καντάφι. Στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης πλέουν πολεμικά πλοία από εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά».
Παρά το γεγονός ότι στη χώρα έχουν παραμείνει μόνο λίγοι Έλληνες –διευθυντικά στελέχη εταιρειών που δεν θέλουν να μεταφερθούν εκτός Λιβύης- και άρα κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν ότι η ελληνική φρεγάτα δεν έχει λόγο να κινείται στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Λιβύης, το Πεντάγωνο απαντά ότι τα ελληνικά συμφέροντα (τόσο τα δρομολόγια εμπορικών πλοίων που μεταφέρουν ξένους υπηκόους, όσο και η γειτνίαση των δύο χωρών) επιβάλλουν την ελληνική στρατιωτική παρουσία, πόσο μάλλον που η φρεγάτα «Ψαρά» πλέει σε διεθνή ύδατα.
Στο ναύσταθμο Κρήτης έχει δέσει και η φρεγάτα «Ύδρα» η οποία περιπολεί ανοικτά της Λιβύης εκ περιτροπής με το «Ψαρά» αλλά και το πλοίο γενικής υποστήριξης «Αλιάκμων», σε περίπτωση που απαιτηθεί ο ανεφοδιασμός των ελληνικών πολεμικών πλοίων εν πλω.
Τουλάχιστον έξι μεγάλα πολεμικά πλοία του αμερικανικού στόλου αναμένεται να καταπλεύσουν τις επόμενες ημέρες στην αμερικανική βάση στο Μαράθι, μεταφέροντας χιλιάδες πεζοναύτες. Η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει επισήμως διπλωματική άδεια για τον κατάπλου των πολεμικών της πλοίων και η ελληνική κυβέρνηση έχει εγκρίνει σε όλες τις περιπτώσεις τα αμερικανικά αιτήματα.
Στις 4 Μαρτίου αναμένεται να καταπλεύσουν στο Μαράθι το ελικοπτεροφόρο «Kearsarge» που μπορεί να μεταφέρει μέχρι 2.000 πεζοναύτες και το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Ponce», στο οποίο εκτιμάται ότι επιβαίνουν περίπου 500 Αμερικανοί πεζοναύτες. Τα πλοία αυτά περνούν την Τετάρτη τη διώρυγα του Σουέζ και κατευθύνονται προς την Κρήτη.
Ουδείς μπορεί επί του παρόντος να υποστηρίξει με ευκολία αν με τις κινήσεις των πολεμικών πλοίων οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει την προπαρασκευή για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του καθεστώτος Καντάφι. Κατά μία έννοια, οι μετακινήσεις αμερικανικών πολεμικών πλοίων μπορούν να θεωρηθούν και ως ψυχολογικές επιχειρήσεις με σκοπό την άσκηση πίεσης στον Καντάφι, εφ’ όσον ο Λίβυος ηγέτης συνεχίσει να αδιαφορεί για τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας να εγκαταλείψει την εξουσία.
Στις 6 Μαρτίου αναμένεται να καταπλεύσει στο Μαράθι ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο και ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό στο οποίο μπορούν να μεταφορτωθούν πύραυλοι cruise. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα αναμένεται επίσης να φτάσουν στο κρηπίδωμα Κ-14 της αμερικανικής βάσης στην Κρήτη τουλάχιστον δύο ακόμη αμερικανικά πολεμικά πλοία, αλλά και βοηθητικά και πετρελαιοφόρα του αμερικανικού έκτου στόλου.
Το ενδεχόμενο επιβολής μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τα εδάφη της Λιβύης, συζητά η διεθνής κοινότητα έπειτα από πιεστική παρότρυνση της αμερικανικής κυβέρνησης. Στην δημιουργία της «no-fly zone» αντιστέκονται κυρίως η Μόσχα και το Παρίσι, που υποστηρίζουν ότι επί του παρόντος αρκεί να επιβληθούν κυρώσεις στο καθεστώς Καντάφι, αφήνουν όμως να εννοηθεί ότι θα συναινέσουν σε περίπτωση που κάτι τέτοιο αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας (του οποίου τόσο η Ρωσία όσο και η Γαλλία είναι μέλη) των Ηνωμένων Εθνών.
Την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ζητούν πιεστικά οι αντικαθεστωτικοί της Λιβύης, προκειμένου να καθηλωθούν τα μαχητικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα με τα οποία ο Καντάφι μπορεί να βομβαρδίσει τις θέσεις των αντιφρονούντων.
Εφ’ όσον η διεθνής κοινότητα ξεπερνούσε το διχασμό της και λάμβανε απόφαση για δημιουργία της λεγόμενης «no-fly zone», η κίνηση αυτή θα σηματοδοτούσε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Καντάφι. Κι αυτό διότι μαχητικά αεροσκάφη των χωρών που θα αναλάμβαναν να επιβάλλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα έπαιρναν εξουσιοδότηση να καταρρίπτουν όσα λιβυκά αεροσκάφη ή ελικόπτερα επιχειρούσαν να απογειωθούν για να πλήξουν τις θέσεις των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Λιβύης θα αναλάμβαναν η Ιταλία και η Ελλάδα μέσω του δικτύου έγκαιρης προειδοποίησης και των ραντάρ που βρίσκονται στις δύο χώρες.
Δεν καταλαβαίνω με ποιό δικαίωμα επεμβαίνουν στα εσωτερικά μιας χώρας. Υπάρχει έκκληση βοήθειας από τους εξεγερμένουσ Λίβυους; Ποιός είναι ο επικεφαλής τους που τους κάλεσε για βοήθεια; Αν δεν τους κάλεσε κανείς, νομιμοποιούνται να παίρνουν πρωτοβουλίες;
ΑπάντησηΔιαγραφή