Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Pravda: Το επόμενο "θερμό" σημείο του πλανήτη θα είναι τα Σκόπια


Ένα δημοσίευμα τη Pravda για την επιβίωση των Σκοπίων, αναδημοσιεύουμε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα Σκόπια μπορεί να είναι το επόμενο θερμό σημείο του πλανήτη.
Σ΄ όλο το δημοσίευμα τα Σκόπια, αναφέρονται ως “Μακεδονία”.

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μπορεί να γίνει το επόμενο θερμό σημείο στον κόσμο.

Πρόσφατα, το υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τους διαχειριστές του Facebook να μπλοκάρουν τα προφίλ των χρηστών που υποκινούν εθνοτικές διαμάχες.

Δεν αποκλείεται η χώρα σύντομα να γίνει πεδίο μιας σύγκρουσης ανάμεσα σε “Σλαβομακεδόνες” και αλβανούς.

Στα μέσα Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα της χώρας των Σκοπίων μια φιλονικία ξέσπασε μεταξύ “Μακεδόνων” και Αλβανών.

Στους τελευταίους δεν άρεσε το γεγονός ότι μια ορθόδοξη εκκλησία θα χτιστεί στο κέντρο της πόλης. Ως αποτέλεσμα, οκτώ άτομα, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών που προσπάθησαν να βάλουν τάξη, τραυματίστηκαν.

Μετά το συμβάν το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από το Facebook να απενεργοποιήσει το προφίλ και τις σελίδες των ομάδων που προκαλούν εθνοτικό μίσος.
Η αστυνομία τόνισε ότι το δίκτυο χρησιμοποιείται από εξτρεμιστές για την προώθηση του μίσους και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, η οποία μπορεί να απειλήσει τη κρατική υπόσταση.

Οι ανησυχίες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν βάση. Περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού από τα δύο εκατομμυρία της χώρας είναι Αλβανοί. Οι χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας» που εκδόθηκαν στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο προκαλούν.

Η “Μακεδονία” αποσχίστηκε από τη Γιουγκοσλαβία ειρηνικά, αλλά οι Αλβανοί αντιμετωπίζουν τη κυριαρχία της με επιφυλάξεις. Οι σχέσεις μεταξύ Σλάβων και Αλβανών έχουν γίνει πιο περίπλοκες, και στο τέλος, η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική.

Τον Φεβρουάριο του 2001, τα μέλη του Αλβανικού Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN), είχαν ξεκινήσει στρατιωτικές ενέργειες . Μόνο έξι μήνες αργότερα με πίεση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Συμφωνία της Οχρίδας που υπεγράφη, αναφέρει ότι στις περιοχές όπου ο αλβανικός πληθυσμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 20 τοις εκατό, η γλώσσα τους λαμβάνει επίσημη θέση. Αλβανοί πολιτικοί έχουν προσχωρήσει στην κυβέρνηση της “Μακεδονίας”, και ένα εθνικής εμβέλειας κανάλι στην αλβανική γλώσσα εκπέμεπει.

Ήταν ουσιαστικά “ομοσπονδιοποίηση” της “Μακεδονίας”. Ωστόσο, αυτές οι παραχωρήσεις δεν ηρέμησαν τους Αλβανούς εθνικιστές. Συνέχισαν την πίεση στις τοπικές αρχές και το 2005 κέρδισαν το δικαίωμα να υψώσουν την αλβανική σημαία στις περιοχές όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Μερικοί από τους πολιτικούς τους, δεν διστάζουν να υποστηρίζουν στις δηλώσεις τους ότι “οι αλβανικές περιοχές της Μακεδονίας πρέπει να ενταχθούν στο Κοσσυφοπέδιο, και αργότερα, ίσως, στην Αλβανία”.

Ένας νέος γύρος σύγκρουσης ξέσπασε το 2008, αμέσως μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Ο Θάτσι, ζήτησε την πλήρη ισότητα των δύο γλωσσών.
Αρχικά, ο πρόεδρος Νικόλα Γκρουέφσκι αντιστάθηκε, αλλά η πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ τον ανάγκασε να συμφωνήσει σε όλα. Ωστόσο, οι Αλβανοί δεν είναι ικανοποιημένοι και πάλι . Από τότε υπήρξαν σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ των “Μακεδόνων” και Αλβανών.

Μία από αυτές έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες.

Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει τον αλβανικό εθνικισμό γιατί δεν έχει επιλυθεί το θέμα της ονομασία της. Η γειτονική Ελλάδα που θα μπορούσε να έχε γίνει σύμμαχος στην επίλυση του αλβανικού ζητήματος δεν αναγνωρίζει τη χώρα που ονομάζεται Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η διαμάχη για το όνομα είναι σε εξέλιξη από το 1993, αλλά ακόμη δεν έχει επιλυθεί. Ως αποτέλεσμα, οι Έλληνες είναι κατά της εισόδου της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

“Το θέμα έχει συζητηθεί για πολύ καιρό, και δεν είναι σαφές πόσο σύντομα θα επιλυθεί”, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Putyatin, ένας ιστορικός. “Ωστόσο, μέχρι σήμερα ακόμη και με την παρέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ δεν έχει προχωρήσει αυτή η διαδικασία προς τα εμπρός.

Σύμφωνα με Putyatin, η Μακεδονική κρατική υπόσταση απειλείται σοβαρά. “Πολλοί Μακεδόνες έχουν βουλγαρικά διαβατήρια, και είναι πιθανό ότι στο μέλλον το έδαφος της ΠΓΔΜ θα κατανεμηθεί μεταξύ της Βουλγαρίας και του Κοσσυφοπεδίου, και οι Μακεδόνες θα αποτελούν μειοψηφία και στις δύο χώρες.

Η Σερβία θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Μακεδονίας, αλλά η δύσκολη οικονομική και πολιτική κατάσταση δεν επιτρέπει να είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στα Βαλκάνια, είπε.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Το Στρατφορ εστειλε RED ALERT οτι αυτός που πυροβολησε και σκοτωσε τους Αμερικανούς στη Φραγκφούρτη είναι ή Κοσοβάρος ή "Μεκεδόνας". Ο νοών νοείτω....

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από προσωπική εμπειρία, σας λέω ότι αμέσως μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, και ενώ στην Ελλάδα έρχονταν κατά κύματα εξαθλιωμένοι Αλβανοί, στην ΠΓΔΜ έμπαιναν εκατοντάδες Αλβανοί με ιδιαίτερη οικονομική άνεση. Αγόραζαν σπίτια, έστηναν επιχειρήσεις και μέσα σε λίγες μέρες γίνονταν μόνιμοι κάτοικοι της ΠΓΔΜ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πριν ή μετά που θα μας την πέσουν οι εξωγήινοι???

    τι καπνίζουν στη Ρωσία ρε παιδιά.....?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ίσως πρέπει να συνδέσουμε προηγούμενη ανάρτησή σου, σχετικά με την εγκατάσταση του Al Jazeera στα Βαλκάνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]