Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνεχείς επιδρομές των Συμμάχων - Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών

Οι δυνάμεις του συνασπισμού άρχισαν ξανά τις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Ταζούρα, 30 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης όπου υπάρχει μεγάλη στρατιωτική βάση.

Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούνται στην πόλη Σέμπχα, προπύργιο του Καντάφι, 750 χλμ. νότια της Τρίπολης στο νότο της Λιβύης.

Στο μεταξύ, Λίβυοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις αεροπορικές επιδρομές και τις πυραυλικές επιθέσεις των δυνάμεων της Δύσης στην Τρίπολη. Οι σοροί έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο νοσοκομείου ενω ορισμένα θύματα δεν έχουν αναγνωριστεί.
Λίβυος αξιωματούχος είπε ότι τα θύματα είναι πολίτες και ορισμένοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν αργά χθες Τετάρτη. Ορισμένοι θα ταφούν χωρίς να αναγνωριστούν τα στοιχεία τους.

Την ίδια ώρα η Τυνησία πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία του Μουάμαρ Καντάφι και των πέντε μελών της οικογένειας μετά την απόφαση του ΟΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα κυβερνητική πηγή στην Τύνιδα που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών

Οι επιδρομές της διεθνούς συμμαχίας έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής "περίπου 100 θανάτους" αμάχων στη Λιβύη, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Μούσα Ιμπραχίμ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

"Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι οι δυτικές κυβερνήσεις μάχονται στο πλευρό των ανταρτών. Αυτό δεν το επιτρέπει η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών", δήλωσε ο Ιμπραχίμ στους δημοσιογράφους.

"Έχουμε λάβει πληροφορίες ότι πιθανόν σήμερα οι αεροπορικές επιδρομές θα πλήξουν τα κέντρα τηλεπικοινωνιών και μεταδόσεων (...) Αυτό, αν συμβεί, θα είναι ανήθικο και παράνομο. Πρόκειται για πολιτικούς στόχους", πρόσθεσε.

Ο Ιμπραχίμ επεσήμανε άλλωστε ότι οι νεκροί από τις επιθέσεις των δυτικών συμμάχων "πλησιάζουν τους 100". Πάντως οι αξιωματούχοι της συμμαχίας διαψεύδουν ότι έχουν σκοτωθεί άμαχοι από τις επιχειρήσεις τους.

"Κρατήσαμε το λόγο μας. Έχουμε κηρύξει κατάπαυση πυρός. Απαντάμε μόνο στις αεροπορικές επιδρομές, που είναι δικαίωμά μας, ενώ οι αντάρτες στα ανατολικά επιτίθενται στο στρατό μας με την κάλυψη των αεροπορικών επιδρομών", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι.

Από την πλευρά των εξεγερμένων ένας γιατρός σε νοσοκομείο της Μιζουράτα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις του Καντάφι σκότωσαν την τελευταία εβδομάδα 109 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 1.300 στη διάρκεια των επιθέσεών τους εναντίον της πόλης.

"Από την προηγούμενη Παρασκευή οι επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι έχουν προκαλέσει το θάνατο 109 μαρτύρων και έχουν τραυματίσει ακόμη 1.300, από τους οποίους οι 81 είναι σοβαρά", δήλωσε ο γιατρός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Χθες Πέμπτη "τέσσερις μάρτυρες έπεσαν από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών", πρόσθεσε.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ AL JAZEERA

Κατάρριψη λιβυκού μαχητικού από τους Γάλλους

Την πρώτη κατάρριψη λυβικού αεροσκάφους που είχε παραβιάσει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πραγματοποίησαν οι γαλλικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, η συμμαχία επιχειρεί, με πυραύλους Τόμαχοκ που εκτοξεύονται από βρετανικό υποβρύχιο, να πλήξει την αντιαεροπορική άμυνα των δυνάμεων του Καντάφι, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Στη Μιζουράτα παραμένουν τα άρματα του Καντάφι

Αεροπορικές επιδρομές των δυνάμεων του συνασπισμού κατέστρεψαν κυβερνητικά άρματα μάχης στα προάστια της Μιζουράτας αλλά τα άρματα μάχης παραμένουν στο κέντρο της πόλης.

Οι πιστές στον Λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι, δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του λιμανιού της πόλης χθες Τετάρτη.

Οι αεροπορικές επιδρομές αρκετές ημέρες τώρα δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς και τα πυρά από ελεύθερους σκοπευτές, που σύμφωνα με κατοίκους της πόλης, έχουν σκοτώσει δεκάδες Λίβυους και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό εκατοντάδων στη Μιζουράτα, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των αντικαθεστωτικών στη δυτική Λιβύη.

«Έχουμε ανθρωπιστική κρίση στο λιμάνι. Εκεί βρίσκονται τουλάχιστον 6.000 αιγύπτιοι εργάτες, ορισμένοι μαζί με τις οικογένειές τους όπως και αφρικανοί εργάτες που περιμένουν ένα πλοίο για να τους μεταφέρει μακριά. Ωστόσο κανένα πλοίο δεν έφθασε», ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής.

«Από χθες το λιμάνι είναι στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι. Έστειλαν δύο πολεμικά πλοία και ορισμένα πλοιάρια και μάς πολιορκούν από θαλάσσης. Δεν έχουν επιτεθεί αλλά αν το κάνουν, οι χιλιάδες εργάτες θα είναι τα πρώτα θύματα», είπε ένας κάτοικος που ονομάζεται Αμπντελμπάσετ.

Η Μιζουράτα είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη της Λιβύης, με τουλάχιστον 300.000 κατοίκους, 200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης.

Οι πληροφορίες από την πόλη αυτή δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή καθώς οι λιβυκές αρχές δεν επέτρεψαν σε δημοσιογράφους να μεταβούν εκεί.

Πηγή



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]