Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αραβικό ντόµινο - Παίρνουν τα μέτρα τους στις άλλες αραβικές χώρες

Σε κατάσταση πολιορκίας

Το κύµα εξέγερσης στον αραβικό κόσµο εξαπλώνεται και στη Συρία έχουν προγραµµατιστεί για αύριο διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, σε µια ηµέρα που ονοµάστηκε Παρασκευή της Αξιοπρέπειας. Χθες οι δυνάµεις ασφαλείας του καθεστώτος Ασαντ εξαπέλυσαν επιχείρηση που διήρκεσε 24 ώρες στην πόλη Ντάρα που συγκλονίζεται από διαδηλώσεις και οι πληροφορίες µιλούν ακόµα και για 15 νεκρούς.

Οι έξι, µεταξύ των οποίων και ένας γιατρός, πυροβολήθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης τα ξηµερώµατα της Τετάρτης εναντίον συγκεντρωµένων που βρίσκονταν κοντά στο τέµενος αλ-Οµάρι ζητώντας πολιτικές µεταρρυθµίσεις. Κάτοικοι ανέφεραν ότι χθες το µεσηµέρι σκοτώθηκαν άλλοι τρεις και αργότερα βρέθηκαν ακόµη έξι πτώµατα. Ετσι, συνολικά ο αριθµός αυτών που έχασαν τη ζωή τους στην πόλη όπου έχουν ξεσπάσει εδώ και µια εβδοµάδα ταραχές ανέρχεται σε 22.

Καθώς ο αριθµός των θυµάτων αυξανόταν, κάτοικοι των γύρω χωριών Ινχίλ, Γιασίµ, Κιρµπέτ Γκαζαλέχ και αλ-Χάρα προσπάθησαν να φθάσουν στην Ντάρα, αλλά οι δυνάµεις ασφαλείας τούς εµπόδισαν ανοίγοντας πυρ. Πυροβολισµοί ακούγονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας, ενώ η πόλη έχει περικυκλωθεί από δυνάµεις του στρατού και δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν, παρά µόνο σε ασθενοφόρα. Η παρουσία ένοπλων αστυνοµικών είναι έντονη στους δρόµους και τα περισσότερα καταστήµατα παραµένουν κλειστά. Οι τηλεφωνικές γραµµές και το Ιντερνετ έχουν διακοπεί, καθώς όµως η πόλη βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα µε την Ιορδανία οι εκκλήσεις για µαζικές διαδηλώσεις αύριο γίνονται µέσω ιορδανικών γραµµών. Οι κάτοικοι της Ντάρα ανέφεραν σε δηµοσιογράφους ότι µεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν στην επίθεση ήταν ο γιατρός Αλι Γάσαµπ αλ Μαχάµιντ, προερχόµενος από εξέχουσα οικογένεια, ο οποίος είχε πάει στο τέµενος για να βοηθήσει τα θύµατα της επίθεσης. Η κρατική τηλεόραση µετέδωσε ότι καθαιρέθηκε ο κυβερνήτης της πόλης.

Μέχρι τώρα οι ταραχές είχαν περιοριστεί στην Ντάρα και στη γύρω περιοχή, παρότι έγιναν κάποιες µικρές συγκεντρώσεις σε περίχωρα της πρωτεύουσας ∆αµασκού. Ωστόσο έχουν εκφραστεί προτροπές µέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης για συγκεντρώσεις αύριο σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

Οι εξελίξεις δεν µπορεί να συγκρι θούν µε εκείνες στο Μπαχρέιν ή στην Υεµένη, στη Συρία όµως, όπου η µυστική αστυνοµία ελέγχει τα πάντα, έχει δηµιουργηθεί ήδη µια κατάσταση άνευ προηγουµένου.

Χθες στο κοντινό χωριό Νάουα εκατοντάδες διαδηλωτές ζητούσαν πολιτικές µεταρρυθµίσεις. Αυτό άλλωστε είναι ένα από τα βασικά αιτήµατα, όπως και η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουµένων και η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει στη Συρία από το 1963 και βάσει αυτής η αντιπολίτευση έχει τεθεί εκτός νόµου. Οι διαδηλωτές ζητούν να σταµατήσει η διαφθορά και έχουν κύριο στόχο τον Ραµί Μαχλούφ, εξάδελφο του Ασαντ ο οποίος έχει γίνει δισεκατοµµυριούχος ελέγχοντας τις µεγάλες επιχειρήσεις της χώρας.

Ενταση επικρατεί στην Μπανιγιάς, όπου κατοικούν σουνίτες και αλαουίτες και η Αστυνοµία έχει επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας. Αναταραχή παρατηρείται και στις περιοχές των Κούρδων, όπου ακόµα κυριαρχούν οι µνήµες της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων το 2004, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσµα 36 νεκρούς. ∆ιαδηλώσεις αναµένονται και στην πόλη Χάµα, όπου είχε γίνει σφαγή το 1982 – οι νεκροί υπολογίζονται σε 20.000 ενώ 70.000 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είναι αγνοούµενοι - αλλά και στη Λατάκια. Η τηλεοπτική µετάδοση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα στο Ντέιρ αλ-Ζουρ αναβλήθηκε «για τεχνικούς λόγους» λίγα λεπτά αφότου άρχισε, επειδή ορισµένοι θεατές ύψωσαν πανό που έγραφε: «Ελευθερία».


Σόι πάει το βασίλειο...
Ο 46χρονος Μπασάρ Αλ Ασαντ, πρόεδρος της Συρίας, δεν είχε πολιτικές φιλοδοξίες µέχρι τον θάνατο του µεγαλύτερου αδελφού του και πρωτότοκου γιου τού προηγούµενου προέδρου της χώρας Χαφέζ Αλ Ασαντ, σε τροχαίο το 1994. Σπούδαζε Οφθαλµολογία στο Λονδίνο και επέστρεψε εσπευσµένα στη χώρα ώστε να προετοιµασθεί προκειµένου να διαδεχθεί τον πατέρα του, κάτι που έγινε το 2000, τόσο στην προεδρία της χώρας όσο και στην ηγεσία του κόµµατος Μπάαθ. Υπήρχαν ελπίδες ότι θα προωθήσει µεταρρυθµίσεις, όµως λίγα πράγµατα έχουν αλλάξει στη Συρία όπου η µυστική αστυνοµία ελέγχει τα πάντα.http://www.tanea.gr

Παίρνουν τα μέτρα τους στις άλλες αραβικές χώρες
Στη Συρία οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν στον περίβολο τεμένους, στην Ντεραά, όπου είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές και από τα πυρά σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής, ενώ στη διάρκεια της μέρας συνεχίστηκαν οι επιθέσεις και άλλοι εννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι αρχές διέκοψαν την ηλεκτροδότηση στην περιοχή και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες είναι αδύνατες. Στην πόλη οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συνεχίζονται εδώ και αρκετές μέρες ενώ τα θύματα προσεγγίζουν πλέον τα είκοσι. Οι συριακές αρχές που εξαπέλυσαν μπαράζ συλλήψεων (περισσότερα από 90 άτομα κρατούνται) υποστηρίζουν ότι πρόκειται για εγκληματικές ομάδες και αναφορικά με το χτεσινό επεισόδιο η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες με όπλα και χειροβομβίδες που βρέθηκαν, όπως υποστηρίζουν οι αρχές, στο εσωτερικό του τεμένους. Για «κατασκευασμένα στοιχεία» έκαναν λόγο αντιφρονούντες.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν εμφανίστηκαν διαδηλωτές στους δρόμους αλλά η ηγεσία της χώρας, που είναι η τρίτη στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά τις εξαγωγές πετρελαίου, προωθεί μια σειρά από μέτρα για να ικανοποιήσει τους πολίτες. Πρόσφατα αποφασίστηκε η μείωση στις τιμές των τροφίμων και άλλων ειδών, επιδοτήθηκαν προϊόντα όπως το ρύζι και το ψωμί για να πέσουν κι άλλο οι τιμές, ενώ χτες ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο Καλίφα μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχαγιάν, αυξήσεις ύψους 70% στις συντάξεις των στρατιωτικών και μπόνους για το ένστολο και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Αμυνας. Παράλληλα πέντε χρόνια μετά την πρώτη εκλογική διαδικασία για τη συμβουλευτική ομοσπονδιακή επιτροπή (FNC), στην οποία συμμετείχε μόλις το 1% του πληθυσμού, προαναγγέλθηκε ότι θα διενεργηθούν εκλογές το Σεπτέμβριο για την ανάδειξη νέων μελών.

Η κίνηση της ηγεσίας ακολουθεί αυτή που ανακοινώθηκε στο Ομάν όπου θα στηθούν κάλπες για την εκλογή ορισμένων μελών του εθνικού συμβουλίου, το οποίο, όπως ανακοινώθηκε, θα αποκτήσει νομοθετικές αρμοδιότητες. Επίσης ο σουλτάνος Καμπούς που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 40 χρόνια, προχώρησε σε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ενώ προχτές για πρώτη φορά εμφανίστηκαν 100 διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Μουσκάτ. Εκλογές για τα δημοτικά συμβούλια προανήγγειλε μέσα στον Απρίλιο και η Σαουδική Αραβία όπου το 2005 εξελέγησαν για πρώτη φορά ορισμένοι εκπρόσωποι τοπικών κοινωνιών.

Τις κάλπες επικαλείται ένας ακόμη «ισόβιος» ηγέτης στον αραβικό κόσμο για να αποτρέψει την πτώση του, όπως τον κατηγορούν οι αντίπαλοί του. Στην Υεμένη, ο πρόεδρος εδώ και 32 χρόνια, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, επανέλαβε χτες ότι πριν από τέλος του 2011 θα διενεργηθούν προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, καθώς και δημοψήφισμα για συνταγματικές αλλαγές. Η χώρα συγκλονίζεται από ταραχές, ενώ τα θύματα της βίαιης αντίδρασης των δυνάμεων ασφαλείας είναι δεκάδες.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]