Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αegean Business Βank γιόκ

  • Ναυάγησε η δημιουργία της ελληνοτουρκικής τράπεζας Αegean Business Βank
Έκλεισε οριστικά ο δρόμος που οδηγούσε στη δημιουργία της πολυδιαφημιζόμενης μικτής ελληνοτουρκικής επένδυσης, που αφορούσε στη δημιουργία της «Αegean Business Βank». Η είδηση έγινε γνωστή στην Κομοτηνή κατά τη διάρκεια του 2ου ελλητουρκικού forum από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Σμύρνης κ. Εkrem Demirtas.
Ο κ. Demirtas υπογράμμισε πως υπήρχε ετοιμότητα και σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη λειτουργία της Aegean Business Bank, η οποία θα είχε έδρα την Αθήνα και υποκαταστήματα σε Ελληνικές και Τουρκικές πόλεις.
Ωστόσο η Επιτροπή Ελέγχου Τραπεζών δεν έδωσε την ποθούμενη άδεια, καθώς, κατά τον ίδιο, είχε απορρίψει και κάποιες άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες στο παρελθόν. Έτσι το σχέδιο για τη δημιουργία της (θα παρείχε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών επενδυτικής - εμπορικής τραπεζικής) «κόλλησε» στη γραφειοκρατία, αφού είχαν διευθετηθεί τα περισσότερα λειτουργικά ζητήματα και το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα έφτανε τα 100 εκατ. ευρώ.
Από το σύνολο των μετόχων 350 επιχειρηματίες θα ήταν Έλληνες και 200 Τούρκοι (είτε ως φυσικά πρόσωπα, είτε μέσω εταιρειών), οι οποίοι έχουν αναπτύξει δραστηριότητα στις δύο πλευρές του Αιγαίου, είτε εξαγωγικά - εμπορικά, είτε παραγωγικά. «Πρωτεργάτες» στην όλη διαδικασία ήταν το Ελληνοτουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Επιμελητήριο της Σμύρνης. Εντός της πρώτης 5ετίας από τη λειτουργία της «Αegean Business Βank» θα αναπτύσσονταν συνολικά 26 καταστήματα, από τα οποία 13 στην Ελλάδα και ισάριθμα στην Τουρκία. Το κεντρικό σημείο-έδρα θα βρισκόταν στην Αθήνα, αλλά θα λειτουργούσε ταυτόχρονα με το πρώτο υποκατάστημα στη Σμύρνη. Αμέσως μετά θα προωθούνταν η σύγχρονη ίδρυση των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης και της Άγκυρας και αργότερα του Πειραιά και της Κωνσταντινούπολης. Πάντως ο κ. Demirtas επισήμανε ότι οι τουρκικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα ισχυρές και οδηγούν το «τρένο» της αλματώδους ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας. H δημιουργία της Τράπεζας, αξίζει να σημειωθεί πως είχε αναφερθεί με ιδιαίτερη έμφαση στο πρώτο οικονομικό forum που έγινε στην Αδριανούπολη, καθώς τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Έλληνες οικονομικοί παράγωνγτες ήταν θερμοί υποστηρικτές του εγχειρήματος. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του πρόεδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Γιώργου Κασιμάτη, ο οποίος είχε δηλώσει πως «η πρωτοβουλία ενισχύει το κλίμα συνεργασιών στον οικονομικό τομέα ενώ είναι γνωστό πως η τράπεζα θα λειτουργεί από μια ομάδα υψηλού επιπέδου τραπεζιτών Ελλήνων και Τούρκων με πολυετή εμπειρία σε πολυεθνικές τράπεζες και επιχειρήσεις που διασφαλίζει την επιτυχία της». Η τράπεζα αναμενόταν να δραστηριοποιηθεί σε όλους του τομείς τραπεζικών εργασιών συμπεριλαμβανομένης της λιανικής τραπεζικής (στεγαστική, καταναλωτική πίστη και πιστωτικές κάρτες), τον τομέα των ασφαλειών όπου ήδη η τράπεζα συζητάει με ασφαλιστική εταιρία για να προσφέρει καινοτόμα προϊόντα, τα αμοιβαία κεφάλαια, την χρηματοδοτική μίσθωση, την επενδυτική τραπεζική κ.λπ. Επίσης θα προχωρούσε σε ίδρυση θυγατρικών εταιριών. Στρατηγικός στόχος της τράπεζας ήταν και η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή καθώς και η συμβολή της στην δημιουργία κοινών επενδύσεων μεταξύ ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων σε τομείς όπως η ενέργεια.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Με τον ορο "Αegean Business Βank",υποννοειται πως το Αιγαιο δεν αποτελει ελληνικη θαλασσα,αλλα ελληνοτουρκικη θαλασσα,οπως ακριβως ελληνοτουρκικη θα χαρακτηριζοταν αυτη η τραπεζα-εκτρωμα!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]