Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γίνομαι πολίτης

  • Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ
Με αφορμή το άρθρο «Τελικά, θέλουμε να είμαστε ή απλά να λεγόμαστε πολίτες;» ο Π. Παπαγαρυφάλλου στη Διακήρυξη Αρχών της 2.7.1992 αναφέρει προφητικά τα εξής:
«Γίνομαι πολίτης
Τα τελευταία 10 χρόνια (σε σχέση με το 1992) η πατρίδα μας ανήμπορη πορεύεται σε μία βαθιά εθνική, πολιτική, ηθική και κοινωνική κρίση. Αυτό πια αποτελεί γεγονός κοινά αποδεκτό που πιστοποιείται με πρώτον απ’όλους τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (τότε ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής). Τώρα ο εφησυχασμός και η δανειοδοτούμενη ευδαιμονία δεν πάνε άλλο. Ήρθε η ώρα της κρίσεως και της εθνικής πληρωμής. Η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλμα και τ’άλογα της, οι εθνικοί ταγοί και κομματικοί ηγέτες της δεν μπορούν πια να σύρουν το κάρο. Κουράστηκαν και μας κούρασαν. Κάτω από το πρίσμα αυτών των δεδομένων ο τόπος και οι καιροί απαιτούν άλλη πορεία:
Με άλλους ανθρώπους, με άλλη ηθική και κοινωνική βάση. Με όσους μπορούν να διακηρύξουν μερικά πράγματα και μερικές αλήθειες, χωρίς να καθοδηγούνται από την λαγνεία της εξουσίας, την υστεροβουλία της κολακείας των μαζών και της εθνοκτόνου θεωρίας και πρακτικής του λεγομένου πολιτικού κόστους. Αυτές οι αλήθειες κι αυτές οι αρχές συνοψίζονται στο εξής:
  1. Η πολιτική και η ιδεολογία δεν είναι εμπόρευμα και δεν αποτελούν ευκαιρίες και μέσα προσωπικής καριέρας και πλουτισμού.
  2. Τα κόμματα και οι ηγεσίες τους αδυνατούν να δώσουν την απαραίτητη ηθική, ψυχική και εθνική ανάταση στα εκατομμύρια των Ελλήνων.
  3. 3. Οι μεγάλοι εθνικοί εξωτερικοί και εσωτερικοί κίνδυνοι που μας περιζώνουν, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν πλέον από την ίδια πολιτική και κοινωνική μεθοδολογία.
  4. Οι σχέσεις κράτους, εξουσίας και ψηφοφόρων πρέπει να αλλάξουν ριζικά. Ο θεσμός της πελατείας πρέπει να καταργηθεί και οι Έλληνες ψηφοφόροι και οπαδοί να γίνουμε πολίτες πραγματικοί.
  5. Αυτό το καθήκον και αυτή η εθνική προοπτική απαιτούν από εμάς τους ίδιους ριζική αλλαγή και των αντιλήψεων μας και της συνείδησης μας. Γίνομαι πολίτης πριν απ’ όλα πρέπει να σημαίνει ότι αποκτώ συνείδηση και των δικαιωμάτων μου, αλλά κυρίως και των υποχρεώσεων μου απέναντι στην κοινωνία και στην πολιτεία.
  6. Γίνομαι πολίτης σημαίνει, για να πάρω, πρέπει να δώσω όσο μπορώ, όπου μπορώ και όταν μπορώ.
  7. Γίνομαι πολίτης σημαίνει καταβάλλω προσπάθεια να απαλλαγώ από το υπερτροφικό «Εγώ» και να ενστερνισθώ την αντίληψη του «Εμείς». Αυτό προϋποθέτει ότι θα πρέπει να αρχίσω να αποκτώ αισθήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και να μην αγνοώ τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου.
  8. Γίνομαι πολίτης σημαίνει ότι οπλίζομαι με κριτική σκέψη, πληροφόρηση και γνώση, στοιχεία απαραίτητα της κοινωνικής και πολιτικής προόδου. Θεωρώ ότι η κριτική των δημοσίων ανδρών αποτελεί κορυφαίο καθήκον μου.
  9. Γίνομαι πολίτης σημαίνει ότι καταπολεμώ τον πολιτικό μεσσιανισμό, αμφισβητώ τους αρχηγούς και συμμετέχω ενεργά σε διάφορα επίπεδα της κοινωνικής και πολιτικής διαδικασίας.
  10. Τέλος, γίνομαι πολίτης πρέπει να σημαίνει ότι αγαπώ την πατρίδα μου, αγωνίζομαι για την προκοπή της, την υπερασπίζομαι, όταν χρειασθεί, και με τη ζωή μου και βάζω το δικό της συμφέρον πάνω από το δικό μου.»

Παράλληλα στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας η Ε.Παπαγαρυφάλλου συντάσσει τον «Ύμνο του Πολίτη», ο οποίος έχει ως εξής:
«Ύμνος του Πολίτη
Πολίτη ,ψυχή της πολιτείας,
και κινητήρια δύναμη της ιστορίας,
έξω από τα δόντια τη γνώμη σου να λες
σε βασιλιάδες και κάθε λογής διαφεντευτές.
Ο λόγος σου να είναι τσεκουράτος
σαν αστροπελέκι ,φωτιά και φως γεμάτος,
κόκκαλα να τσακίζει
γερά θεμέλια να χτίζει.
Ο θολός λαϊκισμός τη σκέψη σου να μη νοθεύει
Τον καθάριο λόγο η γλώσσα πάντα να γυρεύει
μη ξεχνάς πως ο λόγος ο αληθινός
μεταμορφώνει τον κόσμο και τον σπρώχνει εμπρός,
γίνεται οδηγός και φως.
Εσύ,πολίτη,σ’όλους τους καιρούς
με την ενεργό συμμετοχή σου
υφαίνεις της πολιτείας τους ιστούς
και η προσφορά σου στα κοινά
ανοίγει της κοινωνίας τα φτερά.
Όταν με γνώση και ευθύνη αυτά τολμήσεις
τότε μπορείς να προχωρήσεις
και την πολιτεία μ’αληθινά ιδανικά να ντύσεις».


Πηγή: "Το χρονικό της εθνομειοδοσίας του ονόματος της Μακεδονίας στην δεκαπενταετία 1990-2005, συγγραφέας: Π. Παπαγαρυφάλλου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]