Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

“ Αναζητώντας το Αιγαίο στην… Ανατολία”

Στον… Σηκουάνα επρόκειτο να «πιάσει το σταυρό», βάσει του προγράμματός του, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, συγχέοντας κάπως την Πόλη των Φώτων με την… Εορτή των Φώτων. Με το που θα πέσει η νύχτα, όμως, ο Γ. Παπανδρέου θα εγκατέλειπε τα φώτα του Παρισιού για να μεταβεί απευθείας στο βαθύ σκοτάδι του Ερζερούμ, στις εσχατιές της τουρκικής Ανατολίας.

Παράδοξο –επιφανειακά– εί ναι το πολιτικό καθήκον που τον καλεί εκεί: μια… υπηρεσιακή σύσκεψη των Τούρκων πρεσβευτών! Ο Ερντογάν μάζεψε τους πρεσβευτές της Τουρκίας ανά τον κόσμο για να τους μιλήσει και, μεταξύ αυτών, προσκάλεσε και τον… Γ. Παπανδρέου! Ούτε που πέρασε, προφανώς, από το μυαλό του πρωθυπουργού της Ελλάδας ότι καμιά δουλειά δεν είχε αυτός στο Ερζερούμ να εκφωνεί λόγο στους Τούρκους πρεσβευτές, καθώς η εκεί παρουσία του οδηγεί σε άκρως αρνητικούς συνειρμούς και κακεντρεχή σχόλια σε συμβολικό επίπεδο – και όχι μόνο.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει, όμως, να αντιμετωπίσει μόνο την κακοήθεια των αντιπάλων του και την καχυποψία που τρέφει προς το πρόσωπό του για τα εθνικά θέματα η τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού…

Τουρκική παγίδευση

Η ίδια η Άγκυρα φρόντισε να παγιδεύσει το κλίμα αυτής της επίσκεψης Παπανδρέου στο Ερζερούμ, καλλιεργώντας μεθοδικά την εντύπωση ότι κάτι σημαντικό θα συμφωνηθεί εκεί μεταξύ του Έλληνα και του Τούρκου πρωθυπουργού.

Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, που είναι υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις Τουρκίας – ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, έθεσε δημοσίως το θέμα συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων του Αιγαίου. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «στις δια φιλονικούμενες περιοχές πρέπει να φτιάξουμε πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου, και αυτές να γίνουν πλατφόρμες επίλυσης των διαφορών»!

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έριξε «πολιτική βόμβα» στη Νέα Υόρκη, ισχυριζόμενος δημοσίως ότι «ήδη κάνουμε μπίζνες με την Ελλάδα στο Αιγαίο», προκαλώντας πανικό στην Ελλάδα.

Η τουρκική παγίδευση συμπληρώθηκε με δημοσίευμα της εφημερίδας Akşam, η οποία, προφανώς κατά κυβερνητική υπαγόρευση της Άγκυρας, έγραψε πως «υπάρχει η προσδοκία ότι οι δύο πρωθυπουργοί θα ανακοινώσουν ένα σχέδιο ειρήνης, που θα αφορά στα θέματα του Αιγαίου και της υφαλοκρηπίδας», χωρίς, όμως, την προσθήκη οποιασδήποτε διευκρίνησης για το υποτιθέμενο «σχέδιο ειρήνης» στο Αιγαίο.

Φόβοι παραχωρήσεων

Φτάσαμε έτσι στο σημείο η μεν Άγκυρα να καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας για τη συνάντηση της 7ης Ιανουαρίου Ερντογάν – Παπανδρέου κι η δε Αθήνα να πασχίζει αγωνιωδώς να πείσει ότι δεν πρόκειται να συμφωνηθεί τίποτα – όπως διο- χετεύει η κυβέρνηση στα μέσα ενημέρωσης.

Αν λάβει κανείς τοις μετρητοίς υπόψη του αυτά που διοχετεύει το Μέγαρο Μαξίμου, ευλόγως γενάται το ερώτημα: «Τότε γιατί πάει ο Γ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ;».

Ο ίδιος δεν θα είχε, βεβαίως, πρόβλημα να κάνει ένα ακόμη ταξίδι χωρίς περιεχόμενο, στο πλαίσιο της καλλιέργειας του «κοσμοπολίτικου» προφίλ, που ελπίζει ότι θα τον βοηθήσει να διοριστεί σε κάποιο διεθνή ορ γανισμό με την υποστήριξη των ΗΠΑ, ίσως στον ΟΗΕ, μόλις τελειώσει –πιθανόν σύντομα– την πρωθυπουργική του θητεία στην Ελλάδα, την οποία αντιμετωπίζει περίπου σαν το… «αγροτικό» των γιατρών!

Ο Ερντογάν, όμως, δεν θα έχανε το χρόνο του με τον Γ. Παπανδρέου, αν δεν προσδοκούσε κάτι από αυτή τη συνάντηση. Τι ακριβώς δεν διαφαίνεται μέχρι στιγμής. Ίσως μάθουμε μόλις πραγματοποιηθεί η επαφή των δύο ηγετών. Ούτως ή άλλως, κάτι καλό για την Ελλάδα αποκλείεται εξ ορισμού.

Εν πρώτοις, δέκα σχεδόν χρόνια κυριαρχίας του Ερντογάν απέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι απολύτως καμία υποχώρηση της Άγκυρας στα Ελληνοτουρκικά δεν σημειώθηκε.

Δεύτερον, στη σημερινή φάση, όπου ο Γ. Παπανδρέου με το Μνημόνιο έχει καταστήσει την Ελλάδα περίγελο της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου, όπου οι πάντες είτε την οικτίρουν είτε τη λοιδορούν και την προβάλλουν ως παράδειγμα εθνικής εξαθλίωσης προς αποφυγήν, ο Ερντογάν θα αισθανόταν γελοίος αν έκανε την οποιαδήποτε παραχώρηση προς μια τόσο αποδυναμωμένη Ελλάδα.

Τρίτον, καθώς η Τουρκία οδεύει τον Ιούνιο σε κρίσιμες (αν και όχι αμφίρροπες) για τον πολιτικό σχεδιασμό του Ερντογάν βουλευτικές εκλογές, η συγκυρία είναι εντελώς ακατάλληλη για επίδειξη τουρκικής διαλλακτικότητας ή μεγαλοψυχίας εκ μέρους του Ερντογάν.

Απειλή αντιπερισπασμού

Οι κίνδυνοι για τα ελληνικά συμφέροντα καθίστανται μεγαλύτεροι, καθώς αυξάνεται η ανάγκη κάποιου αντιπερισπασμού για την κυβέρνηση Παπανδρέου, προκειμένου να αποσπαστεί η προσοχή του λαού από την ολέθρια οικονομική πολιτική της, η οποία καταβαραθρώνει το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικά. Στην τελευταία δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα το ΠΑΣΟΚ έπεσε στο 22,2%, με το λευκό/άκυρο στο 21,2% και τη ΝΔ στο 20,2%!

Ο πρωθυπουργός ίσως εκτιμά ότι θα ήταν προτιμότερο να προκληθούν συζητήσεις –έστω και επικριτικές για την κυβέρνησή του– γύρω από τα Ελληνοτουρκικά, παρά να συνεχίσει όλη η χώρα να συζητά αποκλειστικά και μόνο για την οικονομία, εμπεδώνοντας σταδια κά την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ αποκλείεται να ξανακερδίσει βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές.

Ο Γ. Παπανδρέου έχει την πεποίθηση ότι καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν «έπεσε» εξαιτίας της στάσης της στα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, όσο ενδοτική κι αν ήταν αυτή – και ομολογουμένως δεν έχει άδικο.

Με πρόσθετο δεδομένο, δε, ότι το πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε θέματα υπεράσπισης των συμφερόντων της χώρας, η απειλή ενδοτισμού στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πολύ μεγάλη. Παρά τη μέχρι στιγμής αποτελεσματική επαγρύπνηση και την έγκαιρη αποκάλυψη και καταγγελία εξωφρενικών κυβερνητικών απόψεων στα θέματα αυτά εκ μέρους πατριωτικών δυνάμεων και πολιτικών κύκλων, οι κίνδυνοι μοιραίων ενδοτικών κινήσεων υπάρχουν ανά πάσα στιγμή, τόσο εξαιτίας της συνειδητής πολιτικής δράσης στενότατων συνεργατών του Γ. Παπανδρέου όσο και λόγω ανερμάτιστου κοσμοπολιτισμού άλλων στοιχείων της πρωθυπουργικής «παρέας».

Οι… σεΐχηδες του Αιγαίου!

Στο πλαίσιο αυτών των κινδύνων, εξαιρετικά ύποπτη και ανησυχητική είναι η ξαφνική «ανακάλυψη» από την κυβέρνηση Παπανδρέου στο Αιγαίο άφθονου… πετρελαίου! Από εκεί που το μεγαλύτερό μας κοίτασμα, αυτό του Πρίνου, παράγει την αστεία ποσότητα των 2.000-2.500 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, ως διά μα γείας η κυβέρνηση είναι πλέον πεπεισμένη, διά της επιφοιτήσεως του… Πνεύματος Ελληνοτουρκικής Συνεκμεταλλεύσεως του Αιγαίου, ότι η χώρα μας διαθέτει κοιτάσματα τουλάχιστον… ενός δισεκατομμυρίου (!) βαρελιών.

Από επιστημονικής σκοπιάς, ο ισχυρισμός αυτός είναι παντελώς ανυπόστατος. Καμιά απολύτως έρευνα δεν έχει γίνει που να οδηγεί σε τέτοιο συμπέρασμα. Όλες οι παλαιότερες δεν είχαν οδηγήσει στην ανακάλυψη κάποιου αξιόλογου πετρελαϊκού κοιτάσματος και καμιά νεότερη έρευνα δεν έχει γίνει για να αναιρέσει τα παλαιότερα δεδομένα. Δεν αποκλείεται κάτι να υπάρχει, αλλά πρέπει πρώτα να βρεθεί!

Από πολιτικής σκοπιάς, όμως, η σκοπιμότητα αυτής της «πετρελαιοθάλασσας» είναι εξόφθαλμη. Αν οι νησιώτες του Αιγαίου και ο υπόλοιπος λαός της χώρας μας χάψουν το παραμύθι ότι όπου να ’ναι γινόμαστε… σεΐχηδες, ποιος θα νοιάζεται για τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα, τις «γκρίζες ζώνες», τα FIR και τα υπόλοιπα; Αν πρόκειται να εισρεύσει πλούτος άφθονος και πετροδολάρια, ποιος θα τολμήσει να αντιταχθεί στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία, που υποτίθεται ότι αποτελεί προϋπόθεση αυτής της ευημερίας;

Κανένας, εκτιμά προφανώς η κυβέρνηση Παπανδρέου, γι’ αυτό και προωθεί τον πετρελαϊκό μύθο. Κάνει, όμως, λάθος. Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]