Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το εβραϊκό λόμπι στηρίζει τον Γιώργο

Από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948 μέχρι σήμερα οι σχέσεις της Αθήνας με το Τελ Αβίβ ήταν, για διαφόρους λόγους, ψυχρές και χαρακτηρίζονταν από καχυποψία. Τους τελευταίους μήνες και κυρίως μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού κου Γιώργου Παπανδρέου με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου το περασμένο καλοκαίρι, έχει επιβεβαιωθεί η προσέγγιση των δύο πλευρών σε πλαίσια στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασίας. Μία εξαιρετικά σημαντική παράμετρος της ελληνο – ισραηλινής προσέγγισης και ευρύτερα των προσπαθειών που καταβάλλονται για την συγκρότηση ισχυρού στρατηγικού άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου είναι η δραστική κινητοποίηση του εβραϊκού λόμπυ με αντικειμενικό σκοπό να βοηθήσει τόσο την Ελλάδα, όσο και την Κύπρο, η συνεργασία της οποίας με το Ισραήλ, κυρίως στο πεδίο της εξόρυξης και της εκμετάλλευσης φυσικού αερίου, αλλά και ευρύτερα στον ενεργειακό τομέα προχωρά με σταθερά βήματα. Η παρουσία 50 και πλέον εκπροσώπων του εβραϊκού λόμπι στην Ελλάδα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις αρχές Φεβρουαρίου, παράλληλα με την επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών κας Χίλαρι Κλίντον στη χώρα μας, αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο, ότι η διαδικασία ενίσχυσης της ελληνικής πλευράς έχει ήδη ξεκινήσει, ιδιαίτερα δε όταν σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα θα εκφραστεί ενδιαφέρον για επενδύσεις (Βλέπε: 350 δισ. ευρώ για επενδύσεις στον Τουρισμό προτείνει το Ισραήλ).

Μάλιστα, όπως, λέγεται η πρώτη συζήτηση για το ταξίδι των εκπροσώπων του εβραϊκού λόμπι στην Ελλάδας είχε πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε επισκεφτεί την αμερικανική πρωτεύουσα τον περασμένο Μάρτιο.

Background
H συνεργασία του ελληνικού με το εβραϊκό λόμπι αποτέλεσε κύριο αντικείμενο συζήτησης στην Αθήνα, στην συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου τον περασμένο Αύγουστο. Σε εκείνη τη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η συνεργασία των δύο λόμπι στις ΗΠΑ, με το αρμενικό λόμπι, του οποίου τα συμφέροντα στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας και του Βορείου Ιράκ, κυρίως στις περιοχές του Κουρδιστάν, είναι εξαιρετικά μεγάλα. Εκείνο το οποίο πρέπει να σημειώνεται είναι ότι Ισραηλινοί, Αρμένιοι και Κούρδοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες βρίσκονται πάντοτε σε επαφή από το 2006 και προωθούν σχετικές διαδικασίες για τη διαχείριση υδάτινων πόρων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ είχαν συζητήσει, τότε, διεξοδικά για την προοπτική εισόδου της Ελλάδας στα οικονομικά δίκτυα τα οποία ελέγχει το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπυ, με στόχο η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, την οποία προκάλεσε το δημοσιονομικό αδιέξοδο. Μάλιστα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε προτείνει στον κ. Γιώργο Παπανδρέου να ενεργοποιηθεί ο πανίσχυρος μηχανισμός του Εβραϊκού Λόμπυ ώστε να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία. Ουσιαστικά ο κ. Νετανιάχου είχε προτείνει να αναλάβει το εβραϊκό λόμπυ εποπτικό ρόλο σε ότι είχε να κάνει με την Μεικτή ελληνοισραηλινής Επιτροπής για την προώθηση της συνεργασίας σε σειρά από τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και του τουρισμού.

Η δραστηριότητα του εβραϊκού λόμπι, επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κατά την επίσκεψη του Ντέιβιντ Χάρις, του επικεφαλής της American Jewish Committee (AJC), η οποία είναι μια από τις σημαντικότερες εβραϊκές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, τον περασμένο Αύγουστο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής του AJC βρέθηκε στην Αθήνα, πολύ λίγο μετά από την επίσκεψη Νετανιάχου. Ο Ντέιβιντ Χάρις επισκέφτηκε, τότε και την Λευκωσία, όπου είχε επαφές με την κυπριακή πολιτική ηγεσία.

Η θέση για την Τουρκία

Φυσικά η ενεργοποίηση για συνεργασία του ελληνικού με το εβραϊκό λόμπι συνδέεται οπωσδήποτε με την διάρρηξη των σχέσεων Άγκυρας – Τελ Αβίβ. Οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την γενικότερη στάση της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την τουρκική στάση πριν και μετά τα γεγονότα του «Μαβί Μαρμαρά» στα τέλη Μαϊου 2010. Οι ισχυρότεροι εκπρόσωποι του εβραϊκού λόμπι θεωρούν ότι στην παρούσα συγκυρία η Άγκυρα επιλέγει ως φυσικούς εταίρους ορκισμένους εχθρούς του Ισραήλ, δηλαδή το Ιράν, την Συρία, την Χαμάς και τη Χεζμπολάχ. Εξάλλου ούτε το Τελ ΑβίΒ, ούτε βέβαια το εβραϊκό λόμπι ξεχνούν ότι το περασμένο καλοκαίρι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Τουρκία καταψήφισε τις σκληρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η αντίληψη που κυριαρχεί στους κόλπους του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ είναι ότι η Τουρκία είναι εκείνη η οποία πρωτίστως πρέπει να εκδηλώνει την ανησυχία της για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, κάτι το οποίο, όμως, δεν συμβαίνει. Έτσι εκτιμούν ότι η Άγκυρα δεν πρέπει να χτίζει μια στρατηγικού χαρακτήρα σχέση με την Τεχεράνη, δεδομένου ότι μέχρι πολύ πρόσφατα Τουρκία και Ιράν αποτελούσαν ένα ισχυρό ανταγωνιστικό δίπολο για την ανάδειξη της ηγεμονικής περιφερειακής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Όσο ο ανταγωνισμός αυτός ανάμεσα σε Τουρκία και Ιράν διαπιστωνόταν, οι σχέσεις της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ ήταν ιδιαίτερα καλές σε στρατηγικό επίπεδο και κυρίως σε ζητήματα άμυνας. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι ένα σημείο, ακόμη και τον περασμένο Αύγουστο το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ ήταν περίπου διχασμένο. Από την μία εκπρόσωποί του υποστήριζαν ότι παρά την πλήρη διάρρηξη των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας, δεν πρέπει να κοπούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με Τούρκους αξιωματούχους ή ακόμη με εκπροσώπους του τουρκικού λόμπι, ενώ από την άλλη μία σκληροπυρηνική τάση εισηγείτο την πλήρη διακοπή οποιασδήποτε επαφής με την τουρκική πλευρά.

Διεργασίες και παρασκήνιο

Το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του εβραϊκού λόμπι έρχονται στην Αθήνα περίπου ταυτόχρονα με την «σιδηρά κυρία» της αμερικανικής διπλωματίας, την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Χίλαρι Κλίντον αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, η οποία είναι ενδεικτική της σημασίας που δίνει ο αμερικανικός παράγοντας στην προσέγγιση Ελλάδας – Ισραήλ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, στην παρούσα συγκυρία για γεωπολιτικούς λόγους, αλλά και για λόγους συσχετισμών, η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να στηρίξει την στρατηγική προσέγγιση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, πιεζόμενη, βεβαίως, από το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ. Πριν από την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού κου Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο, είχε πραγματοποιηθεί μια εξαιρετικά σημαντική συνάντηση στην Ουάσιγκτον στην οποία, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο επικεφαλής της AJCκ. Ντέιβιντ Χάριςμ, αλλά και ο πρόεδρος της παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ. Μάλιστα πριν από την επιβεβαίωση του «φλερτ» ανάμεσα στην Αθήνα και στο Τελ Αβίβ, οι πρέσβεις των ΗΠΑ, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Λευκωσία, ενημέρωναν την Ουάσιγκτον και συγκεκριμένα τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζοζεφ Μπάιντεν και την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον για τις διεργασίες προσέγγισης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Στην πραγματικότητα αυτές οι διεργασίες είχαν ξεκινήσει ήδη από τον Οκτώβριο του 2009 και κύκλοι εντός του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ εξέφραζαν σε κλειστές συζητήσεις την ικανοποίησή τους για την ανάληψη της πρωθυπουργίας στην Ελλάδα από τον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο θεωρούσαν αξιόπιστο συνομιλητή σε μια σειρά από επίπεδα. Μάλιστα ισχυρότατοι πολιτικοί κύκλοι στο αμερικανικό Κογκρέσο, οι οποίοι επηρεάζονται από το αμερικανο – εβραϊκό λόμπι, ήδη από το 2009, συζητούσαν για το ενδεχόμενο συγκρότησης ενός ισχυρού περιφερειακού γεωπολιτικού συστήματος, το οποίο θα εξασφάλιζε το απαραίτητο στρατηγικό βάθος του Ισραήλ στην Μεσόγειο.

Σήμερα το εβραϊκό λόμπι είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διαδικασία στοχεύει στην ανάταση της ελληνικής οικονομία και να συντείνει προς την κατεύθυνση της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. Εξάλλου τα δεδομένα της σφοδρής οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα και το πλαίσιο των προσπαθειών για έξοδο αποτέλεσαν θέματα συζήτησης τόσο κατά την επίσημη επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στο Ισράηλ, όσο και κατά την ανταποδοτική επίσκεψη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι.





Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]