Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το πόπολο στη λιτότητα, οι τραπεζίτες στα πούπουλα

Μπορεί η κρίση χρέους να αποδιαρθρώνει την εργασία σε όλη την Ευρώπη με τους μισθούς να καταρρέουν και την ανεργία να εκτοξεύεται αλλά τα καλόπαιδα των μεγαθηρίων της κερδοσκοπίας που εξαφανίζουν εθνικές οικονομίες για πλάκα, εξακολουθούν ν’ ανοίγουν σαμπάνιες στην υγεία των κορόιδων.

Τα μπόνους του 2010 που ανακοίνωσε η – αναμεμειγμένη αγρίως στην κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους - Goldman Sachs για τα στελέχη της στη Βρετανία, παραμένουν σε ασύλληπτα, για το μέσο εργαζόμενο ή ... άνεργο, ύψη. Σύμφωνα με τον Guardian ο επενδυτικός κολοσσός δεν μπήκε καν στον κόπο να δείξει την (τηρουμένων των αναλογιών) αυτοσυγκράτηση του 2009, σε μια χρονιά (το 2010) όπου η ανεργία στη Βρετανία «χτύπησε» τον έναν στους πέντε νέους μέχρι 24 χρόνων σημειώνοντας ρεκόρ από τις αρχές της δεκαετίας του1990 και αυξάνοντας τον αριθμό των άνεργων νέων στο 1 εκατομμύριο περίπου.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα ενώ το σύνολο των μπόνους σαν απόλυτο νούμερο πέφτει ελαφρώς κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, η αναλογία επί των εσόδων βάσει της οποίας τα μπόνους υπολογίζονται, αυξάνεται από το 35,8% στο οποίο είχε πέσει λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, στο 40% περίπου. Αυτό σε μια δραματική χρονιά για την παγκόσμια οικονομία που επηρέασε και τα έσοδα της τράπεζας- η οποία είδε τα άπλυτά της να βγαίνουν στη φόρα και τη φήμη της να τραυματίζεται - καθώς σημείωσαν πτώση κατά 13% στα 39, 1 δις. δολάρια. Η δε κερδοφορία είχε πτώση κατά 38%.

Παρά την πτώση των κερδών, όμως, οι αποδοχές των περιώνυμων γκόλντεν μπόις της Goldman Sachs διατηρούνται υψηλά (κατά μέσο όρο στα 430.000 δολ) και η τράπεζα προχωρεί σε προσλήψεις 5.500 εργαζομένων μόνο στο Σίτυ.

Πώς εξηγούνται τα παραπάνω; Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Λόυντ Μπλάνκφεϊν έρχονται καλύτερες μέρες: «κοιτώντας μπροστά, μπορούμε να δούμε σημάδια ανάπτυξης και μεγαλύτερης οικονομικής δραστηριότητας, και εμείς είμαστε πάντα σε θέση να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις του, να διαχειριστούν τους κινδύνους και να επενδύσουν στο μέλλον».

Μήπως απλώς οι άνθρωποι μυρίζονται αίμα στην σπαρασσόμενη από την κρίση χρέους Ευρώπη;

Πάντως στη Βρετανία, με την ανακοίνωση του ύψους των μπόνους, που ήρθε λίγο μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανεργία – ρεκόρ, και με δεδομένο ότι η χώρα ακολουθεί πρόγραμμα λιτότητας με γενναίες περικοπές σε μισθούς και δημόσιες δαπάνες, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις από τα συνδικάτα. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Ντέιβ Πρέντις, γραμματέα του δημοσιοϋπαλληλικού συνδικάτου της Βρετανίας (UNISON) : η επίθεση στους χαμηλόμισθους καρφώνουν τον Ντέιβιντ Κάμερον που ψευδώς ισχυρίστηκε ότι είμαστε όλοι μαζί σ’αυτό (σ.σ. τα βάρη της κρίσης). Οι τραπεζίτες που προκάλεσαν την ύφεση κερδίζουν τεράστια μπόνους στην πλάτη των άλλων. Η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει το πρόγραμμα άγριων περικοπών». Από την άλλη ο γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας (TUC) Μπρένταν Μπάρμπερ σημείωσε ότι «οι τραπεζίτες γιορτάζουν τα εξαψήφια μπόνους τους όταν η υπόλοιπη χώρα παραπαίει με το ένα πέμπτο των νέων να πετιέται έξω από την εργασία. Η κυβέρνηση παρακολουθεί απλώς την ταχύτατη επιστροφή στις ακρότητες της δεκαετίας του ‘80».

Κι εδώ, ορισμένοι ακόμη πιστεύουν το παραμύθι του τεμπέλη και διεφθαρμένου έλληνα που βολεύτηκε στο δημόσιο (εκβιάζοντας τον Πάγκαλο με... ασταυρία) κι έριξε τα οικονομικά της χώρας έξω....




Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. τι ζορι τραβας κυρια μαρικα με τα μπονους των μεγαλοστελεχων της goldman-sachs ?
    δικο τους μαγαζι ειναι και δεν σου πεφτει λογος.

    θα σε χαλουσε δηλαδη για υπ.οικ να ειχες εναν ηγετη σαν τον Μπλακφαιν,η , μηπως θα ηθελες αυτο το θλιβερο ανρωπακι που μιλαγε για τιτανικους ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ανώνυμος των 3:18 μάλλον είναι τραπεζικός υψηλόμισθος.
    Δεν τραβάει ζόρι η κυρία μαρίκα αλλά όλοι εμείς που μας πηδάει χρόνια τώρα και συνεχίζει ακάθεκτο το τραπεζικό σύστημα, έχοντας εξελιχθεί σε μονοκράτορα, ελέγχοντας υπογείως όλες τις εξουσίες στο σύνολο των χωρών του πλανήτη.
    Είναι το κυρίαρχο μέσο (οι τράπεζες) που χρησιμοποιείται από τους λίγους παγκοσμιοποιητές για να πιούν το αίμα των λαών..
    Και ο άνθρωπος λέει στην μαρίκα "τι σε νοιάζει εσένα;"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Νοιάζει εμένα που μέρα με τη μέρα υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής μου.
    Και πολλά άλλα θα ήθελα να σου γράψω αλλά δεν επιτρέπονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 4,49
    δεν ειμαι τραπεζικος,ποτε δεν ηθελα να γινω τραπεζικος.
    ειμαι πιο φτωχος ,πιο ασχημος και πιο γερος απο σενα.
    Ομως.....την μαρικα και ολους εσας δεν σας πηδαει ακαθεκτο το τραπεζικο συστημα,σας πηδαει ο κακος σας εαυτος.
    Αυτος που στην καλπη, κατα πλειοψηφια επικροτει σε αυτη τη χωρα αυτους τους κομματικους σχηματισμους.
    θυμησου νομο εβερτ περι πανωτοκιων.Εκει εγινε η μεγαλη ζημια.
    Αυτον τον νομο δεν τον θεσμοθετησανε οι τραπεζιτες.Στην ουσια οι ψηφοφοροι της νδ τον ψηφισανε,αφου με την ψηφο τους ο "καρδιτσα-καρδιτσα" εμπαινε στις κυβερνησεις της νδ και στην βουλη(διπορτο δηλαδη,και νομοθετης και εκτελεστικος ο κυριος).
    Και οι ψηφοφοροι του πασοκ φταινε εξ'ισου, αφου δεν επιβαλανε στο κομμα τους την καταργηση αυτου του εκτρωματος του χοντρου,που -σωστα λες οτι-τις εκανε μονοκρατορες.
    Στην περιπτωση της αριστερας,και εκει υπαρχουν ευθυνες.Οχι μονο δεν χτυπησανε καμπανακια,αλλα θα μπορουσαν να βαλουν μπροστα εναν κνιτη- σαν τον Γερμανο π.χ. με τις μπαταριες-και να ιδρυσουν μια τραπεζα που θα επαιζε μπαλλα με ορους υπερ του κοινωνικου συμφεροντος.Δεν το κανανε.

    Τωρα πηγαινε στον καθρεπτη μαζι με την κυρια μαρικα,κοιταξου καλα,και αυτα που ηθελες να μου γραψεις,αλλα δεν επιτρεπονται,πεστα στον εαυτο σου και με αρκετη δοση εκ των σιελογονων σου αδεννων,παντα με την αιρεση ,οτι στα ετη της πολιτικης σου ενηλικιωσης,ψηφιζες καποιον απο αυτους τους πολιτικους σχηματισμους.
    Εαν δεν τους ψηφιζες και υιοθετεις αυτη την θεωρηση, τοτε δεν διαφερεις απο ενα πολιτικο σκυβαλο τυπου "καρδιτσα-καρδιτσα".......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]