Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

O Πούτιν σκοράρει εντός και εκτός έδρας


Voltaire Net
26 Aυγούστου 2010

Στα πλαίσια της σύγκρουσης εξουσίας που μαίνεται στη Μόσχα, σειρά από πρόσφατες αποφάσεις δίνει στον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν το πλεονέκτημα σε σχέση με τον παλιό του φίλο και από κάποιο σημείο και μετά αντίπαλό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Πούτιν κατάφερε να ανατρέψει τη συμφωνία μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Γαλλίας για την αγορά από μέρους της Ρωσίας πολεμικών πλοίων Mistral. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί για το θέμα αυτό, όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο μας, ο Πούτιν είχε υποπτευθεί ότι είχε στηθεί ένα σύστημα προμηθειών και κρυφών συναλλαγών μεταξύ των δύο προέδρων και θέλησε να το παρεμποδίσει. Τελικά, άρχισε μια διαδικασία υποβολής προσφορών η οποία ακύρωσε τις υποσχέσεις του Μεντβέντεφ στους Γάλλους. Δεδομένου ότι τα Μιστράλ δεν είναι κατάλληλα για τις ανάγκες του ρωσικού ναυτικού, το αποτέλεσμα της διαδικασίας - με την προϋπόθεση ότι αυτή θα είναι αδιάβλητη - είναι προβλέψιμο. Κατά πάσα πιθανότητα, την προσφορά θα πρέπει να κερδίσει ο όμιλος OSK, του οποίου προεδρεύει ο Ιγκόρ Σέτσιν, ο αναπληρωτής του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μετά την έγκριση του ψηφίσματος αρ. 1929 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα σχόλια οργίαζαν στη Μόσχα καθώς οι μεν άνδρες του Πούτιν ανακοίνωναν ότι το κείμενο του ψηφίσματος δεν συνεπάγεται την άρση της παράδοσης των πυραύλων S300 στο Ιράν, το δε στρατόπεδο Μεντβέντεφ επιβεβαίωνε το αντίθετο. 'Ολα έδειχναν ότι ο πρόεδρος Μεντβέντεφ είχε επίσημα ταχθεί υπέρ των πιο αυστηρών μέτρων εμπάργκο που είχαν ληφθεί ποτέ κατά του Ιράν και το θέμα έκλεισε. Ωστόσο, στις 20 Αυγούστου - καθώς τα ΜΜΕ στην Μέση Ανατολή ανέφεραν ότι κομμάτια των S300 είχαν ήδη μεταφερθεί κρυφά προς το Ιράν - ο υπουργός Άμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ διέψευσε τον Μεντβέντεφ, δηλώνοντας ότι "δεν είχε ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση».

Μετά από χρόνια αναβολών, η Ρωσία ενέκρινε επιτέλους το άνοιγμα του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Bushehr στο Ιράν, παρά τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση να πείσουν την Μόσχα να μην προχωρήσει στο άνοιγμά του. Αλλά ενώ ο πρόεδρος Μεντβέντεφ είχε ευθυγραμμιστεί με τη θέση του ΝΑΤΟ για εφαρμογή του εμπάργκο κατά του Ιράν σε όλες τις πηγές ενέργειας, ο πρωθυπουργός Πούτιν υποστήριξε ανοιχτά την επιθυμία του Ιράν να κερδίσει την ενεργειακή του ανεξαρτησία. Ο υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στο σημείο να κάνει μια προκλητική για τους Δυτικούς δήλωση, χαρακτηρίζοντας την εκκίνηση του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ως μια πράξη ανοίγματος και εμπιστοσύνης από την πλευρά του Ιράν έναντι της διεθνούς κοινότητας.

Η μετάφραση του πρωτότυπου κειμένου έγινε από την μεταφραστική ομάδα του ιστολογίου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Αυτος ειναι Ηγετης!!!

    Ας τον κατηγορουν διαφορα παπαγαλακια ως μη "Δημοκρατη",
    ας φαμε Δημοκρατια στην Ελλαδα να χορτασουμε..

    Η "Δημοκρατια" ειναι ενα τεραστιο Ψεμα που ταϊζουν τον κοσμακη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ έχει κάνει ΤΑ απίστευτα ο Βλαδίμηρος για να γλυτώσει τον εθνικό πλούτο της Ρωσίας από τα όρνια, σ' αυτή την τρικλοποδιά θα σκάλωνε; Με δύναμη, Βλαδίμηρε!

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εναν τετοιο ηγέτη χρειάζεται το "δημοκρατικό" σύστημα της Ελλάδος που να βγεί από τα σπάργανα του και να ειναι αποφασισμένος να διαφθαρει απο τουσ πιο διευθαρμενους για να σκαρφαλώσει ψηλά και όταν τελικά βρεθεί στην κορυφή να δείξει ποιος είναι πραγματικά και να καθαρίσει τον τοπο από αυτους που τον ατιμώνουν καθημερινα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]