Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το κόκκινο βιβλίο της Τουρκίας

  • Του Λάζαρου Α. Μαύρου

Παλαιστής βαρέων βαρών είν’ η Τουρκία. Δεν της αρμόζει να υποβιβάζεται για ν’ ασχολείται με μεσαίων βαρών όπως η… Ελλάς. Κάτι τέτοιο σημαίνει ελλιπή προπόνηση. Με συνέπεια να μην αξιοποιεί το μέγιστο των δυνατοτήτων της. Αποτελεί για την Τουρκία υποβάθμιση και σοβαρή μείωση στην υψηλή κλίμακα πολιτικής της. Περιορίζει την ψυχολογία, τον σχεδιασμό και, πρώτ’ απ’ όλα, τον ορίζοντα των διπλωματών της, εμποδίζοντάς την ν’ αναπτύξει παγκόσμιες πολιτικές και υποθηκεύοντας περιφερειακές της πολιτικές, η ενασχόληση με την… Ελλάδα. Τάδε έφη Νταβούτογλου. Στο βιβλίο του «Στρατηγικό βάθος», σελ. 235 επ.

Αυτή η «γραμμή Νταβούτογλου», στο 8ο έτος εξουσίας των ισλαμιστών του Ερντογάν, επιβάλλεται πλέον και στο υπέρτερο πάντων εν Τουρκία, Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Και καταγράφεται στο «Πρωτόκολλο Πολιτικής Εθνικής Ασφαλείας» (Milli Guvenlik Siyaset Belgesi) του υπέρτατου «Απόρρητου Συντάγματος» (Kirmizi kitap - Κόκκινης Βίβλου) των ισλαμιστών & κεμαλιστών, κυβέρνησης και στρατηγών, της Τουρκίας.

Τα δημοσιεύματα Μιλιέτ και Σαμπάχ αναφέρουν ότι στο νέο «Κιρμιζί Κκιττάπι» που αποφασίστηκε από τους ισλαμιστές της κυβέρνησης και τους κεμαλιστές πασάδες του στρατού, η Ελλάς κι η «επέκταση» των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, δεν θεωρείται ΠΛΕΟΝ ως «προέχουσα απειλή». Με βρεγμένες απ’ τη χαρά τους τις περισκελίδες τους, δημοσιογράφοι των Αθηνών έγραψαν ότι πρόκειται για «άρση του casus belli - αιτίας πολέμου - για τα 12 ν.μ. («Ελευθεροτυπία» 24.8.10 σ.7). Οι ίδιοι, πάντως, δεν γράφουν ότι η Αθήνα, φόβου υποτελής ούσα στην Άγκυρα, από πολλών ετών έχει, εν τοις πράγμασι, εγκαταλείψει το στηριζόμενο στο διεθνές περί θαλάσσης δίκαιο, δικαίωμά της στα 12 ν.μ.

Δεν γράφουν ότι ούτε καν τη νόμιμη διεθνώς, θαλάσσια Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) δεν τολμά να προβάλει η Ελλάς απέναντι στην έμπρακτα συνεχιζόμενη επίμονη ΕΠΙΔΡΟΜΙΚΗ επέλαση της Τουρκίας. Δεν γράφουν ότι, ακόμα κι αν άρει «επισήμως» η Τουρκία την ΑΠΕΙΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ για τα 12 ν.μ., η Αθήνα, δειλίας ένεκεν, ΔΕΝ έχει τα κότσια ν’ ασκήσει τα διεθνώς νόμιμα κυριαρχικά της δικαιώματα είτε στα 12 ν.μ. είτε στην ΑΟΖ. Διότι: Όπως ο γιος του μακαρίτη προέδρου Χαφέζ αλ Άσαντ, ο Μπασάρ αλ Άσαντ, κατήντησε τη Συρία πειθήνιο δορυφόρο της Τουρκίας, έτσι κι ο γιος του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, από την εποχή που ήταν ο ίδιος υπουργός Εξωτερικών του Σημίτη (από τα Ίμια με τον Πάγκαλο το 1996, τη «Μαδρίτη ‘97» με τον Ντεμιρέλ, τους S-300 το ’98, τον Οτσαλάν το ’99, το ΔΕΑΧ το 2001, το Ανάν το 2002-4) έως σήμερα, νεο-Ραγιαδισμό κατήντησε την Ελλάδα μας, υποτελή στον νεο-Οθωμανισμό της Τουρκιάς...


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Η νέα τουρκική «Κόκκινη Βίβλος».

    Από το Γιώργο Τζογόπουλο.

    Ειλημμένη απόφαση ή απλώς διαρροή πληροφοριών για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας; Αυτό είναι το ερώτημα που εύλογα προκύπτει μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Sabah», σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα έχει αποφασίσει τη διαγραφή της Ελλάδας, της Ρωσίας, του Ιράν και του Ιράκ από τις χώρες τις οποίες θεωρεί «πρωταρχική απειλή». Αν το ρεπορτάζ είναι αληθές και ακριβές, θα πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές αναθεωρήσεις σε θέματα εθνικής ασφαλείας για την Τουρκία από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η «Sabah», μάλιστα, έγραψε ότι οι τουρκικές αρχές επεξεργάζονται ακόμα και την απαλοιφή του casus belli σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

    Το Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο θα περιέχει ενδεχομένως τις προαναφερθείσες αλλαγές, είναι γνωστό ως «Κόκκινη Βίβλος» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Κατά κανόνα γράφεται κάθε πέντε χρόνια, αλλά το περιεχόμενο του υπόκειται σε ετήσιες αναθεωρήσεις. Στην αναθεώρηση του 2010, βέβαια, αυτό που κατά μείζονα λόγο θα μετρήσει θα είναι οι τελικές διατυπώσεις και οι όροι που θα επιλεγούν για την τελική μορφή του κειμένου. Και μέχρι να γίνει αυτό, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε σχόλια και παρατηρήσεις. Το δημοσίευμα μιας εφημερίδας, άλλωστε, μπορεί να διαφέρει από το πολιτικό έγγραφο που θα εγκριθεί τελικά.

    Πιθανά κίνητρα.

    Η Τουρκία πιθανώς ενδιαφέρεται να διαρρεύσει ότι θα μεταβάλει τη στρατηγική της στο διεθνές πεδίο, για να στείλει μήνυμα αλλαγής, καθώς η επιρροή του στρατιωτικού κατεστημένου περιορίζεται. Η Άγκυρα, άλλωστε, υπό την καθοδήγηση του Ταγίπ Ερντογάν και του Αχμέτ Νταβούτογλου, στηρίζεται κυρίως στην «ήπια ισχύ» για την αύξηση της επιρροής της. Επιθυμεί, λοιπόν, να δείξει ότι απορρίπτει την τακτική των συγκρούσεων και επενδύει στη βελτίωση των σχέσεων με τους γείτονες της, την ανάληψη σημαντικών διπλωματικών πρωτοβουλιών και την προώθηση της συνεργασίας σε οικονομικό επίπεδο. Όπως και να έχει, πάντως, η απόσταση από τη θεωρία στην πράξη είναι πολύ μεγάλη και αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πριν συμπεράνουμε ότι θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η άποψη του γνωστού αρθρογράφου Μεχμέτ Αλί Μπιράτ ότι πολύ δύσκολα θα αλλάξει κάτι στα ελληνοτουρκικά λόγω των βουλευτικών αλλαγών, που θα γίνουν στην Τουρκία το 2011.

    Η αντίδραση

    Η εφημερίδα «Sabah», μία μέρα μετά τη δημοσίευση του άρθρου της για τις αλλαγές στην τουρκική «Κόκκινη Βίβλο» έγραψε ότι ο ελληνικός Τύπος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του. Η Αθήνα, από την πλευρά της, χαρακτηρίζει
    «ευπρόσδεκτη» μια τέτοια ενέργεια της Άγκυρας, χωρίς, ωστόσο να δίνει ιδιαίτερη σημασία πριν επικυρωθεί το τελικό κείμενο. Ξεκαθαρίζει, παράλληλα, πως - σε καμία περίπτωση - δεν τίθεται θέμα αμοιβαιότητας ή ανταλλαγμάτων, ακόμα και αν οι πληροφορίες της «Sabah» αποδειχθούν σωστές.

    Εφημερίδα: ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ – ΣΕΛ.55 – 28.10.2010

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]