Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αυτά είναι τα νέα μέτρα εάν αποτύχουμε...

  • "...Η πικρή έκπληξη των επιπρόσθετων μέτρων βρίσκεται κρυμμένη στη συμφωνία της Ελλάδας με την Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αναλυτικοί πίνακες μέτρων αποκαλύπτουν ότι από το 2012 υπάρχει πρόβλεψη για μέτρα που ακόμα... δεν έχουν καθοριστεί! Για το 2012 τα μη καθοριζόμενα μέτρα φτάνουν τα 900 εκατ. ευρώ, για το 2013 τα 4,2 δισ. ευρώ και για το 2014 τα 5,7 δισ. ευρώ..."
Του Στέλιου Κράλογλου
Η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και η αντικατάσταση τους με επιδόματα αλλά και η άρση της μονιμότητας στο δημόσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για απολύσεις, είναι δύο από τα πολλά εφιαλτικά σενάρια που θα πάρουν σάρκα και οστά στην περίπτωση που δεν επιταχυνθούν οι στόχοι που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα των εκλεκτών από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι θα πάρει επιπλέον μέτρα ύψους 12 δισ. ευρώ από αυτά που έχουν ανακοινωθεί, στην περίπτωση που δεν πετύχει τους στόχους του προγράμματος που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα των ελεγκτών.
Η πικρή έκπληξη των επιπρόσθετων μέτρων βρίσκεται κρυμμένη στη συμφωνία της Ελλάδας με την Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αναλυτικοί πίνακες μέτρων αποκαλύπτουν ότι από το 2012 υπάρχει πρόβλεψη για μέτρα που ακόμα... δεν έχουν καθοριστεί! Για το 2012 τα μη καθοριζόμενα μέτρα φτάνουν τα 900 εκατ. ευρώ, για το 2013 τα 4,2 δισ. ευρώ και για το 2014 τα 5,7 δισ. ευρώ.
Το νέο πακέτο μέτρων ίσως να μην βρίσκεται τόσο μακριά όσο θέλει να δείχνει η κυβέρνηση αφού οι αποκλίσεις στις εισπράξεις των εσόδων αλλά και οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών για ύφεση μέχρι και -4% φέτος σφίγγουν τη θηλιά των Βρυξελλών και του ΔΝΤ στην ελληνική οικονομία.
Κυβερνητικοί παράγοντες που απεύχονται το ενδεχόμενο αυτό, δεν αποκλείουν την πιθανότητα για πάγωμα μισθών και συντάξεων πέραν από το 2013, μόνιμες περικοπές ή κατάργηση επιδομάτων υπερωριών, δώρων και ειδικών αμοιβών στο δημόσιο.
Τους κινδύνους που διέπουν την υλοποίηση του προγράμματος το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιγράφουν οι ελεγκτές των Βρυξελλών, σε κείμενο με ημερομηνία 26 Μαΐου.
Μεταξύ άλλων, οι εμπειρογνώμονες της τρόικας αναφέρουν ως ρίσκο του προγράμματος το ενδεχόμενο η ανάπτυξη να αποδειχθεί ασθενέστερη, να υπάρξει αποπληθωρισμός, που θα έχει αρνητικές συνέπειες στη δυναμική του χρέους, αλλά και τα spreads να παραμείνουν υψηλά, πλήττοντας τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη.
Το κλιμάκιο επισημαίνει ακόμη τον κίνδυνο να υπάρξουν καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα λόγω κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων, καθώς και νέες αρνητικές εκπλήξεις με τα στατιστικά στοιχεία.
Θεωρούν, ακόμη, ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν προβλήματα στον τραπεζικό τομέα, που θα δημιουργήσουν πρόσθετες απαιτήσεις χρηματοδότησης της χώρας.
Τέλος, επισημαίνουν το ενδεχόμενο να προκύψει κρίση χρέους σε άλλες χώρες της ΕΕ, με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις και στην Ελλάδα, ανεξάρτητα εάν αυτή θα έχει προχωρήσει σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]