To ασφαλιστικό ρίχνει κυβερνήσεις
- To ασφαλιστικό ρίχνει κυβερνήσεις ή όπως έχει δείξει η εμπειρία Σημίτη, προετοιμάζει την κατάρρευση ενός κόμματος. Βέβαια, αν είχαμε εφαρμόσει έστω κι ελάχιστα από εκείνα που έλεγε ο Γιαννίτσης πριν δέκα χρόνια ίσως να μην φτάναμε στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος σήμερα
1. Δεν φταίνε όλοι οι εργαζόμενοι αν κάποιοι έβγαιναν νωρίς στη σύνταξη ή αν έπαιρναν προκλητικές συντάξεις. Ούτε φταίνε αυτοί αν κάθε κόμμα που ερχόταν στην εξουσία έκανε και δύο – τρεις εθελούσιες εξόδους προκειμένου να εξασφαλίσει κομματική πελατεία.
2. Η διάλυση του συστήματος δεν είναι απόρροια αποκλειστικά της γήρανσης του πληθυσμού ή των διάφορων κόλπων που έκαναν στην Ελλάδα προκειμένου να πάρουν γρηγορότερα σύνταξη και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη. Είναι απόρροια αδιέξοδων πολιτικών των κυβερνήσεων και συναλλαγής με τους συνδικαλιστές, κι όχι μόνο. Παράλληλα, κάποιος θα πρέπει να δει τις διαχρονικές ευθύνες των επιχειρηματιών με τα θαλασσοδάνεια και τις οφειλές προς τα ταμεία, αλλά και του ίδιου του Δημοσίου που χρωστά δις ευρώ στο ΙΚΑ.
Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή κυβέρνηση καλείται απλά να βάλει την υπογραφή της στις εντολές της Τρόικας, η οποία δεν καταλαβαίνει τίποτε και ζητά απίστευτες ανατροπές. Και αυτές οι αλλαγές έχουν συμφωνηθεί με το Μνημόνιο, ας μην κάνουν τους έκπληκτους ή τους συμπονετικούς, όπως ο κ. Λοβέρδος για παράδειγμα. Σήμερα σπέρνουν άνεμους, το φθινόπωρο θα θερίσουν θύελλες διότι ο κόσμος, και ειδικά οι παλαίμαχοι της ζωής δεν θα αντέξουν άλλη οικονομική υποβάθμιση.
Η κυβέρνηση περιμένει στα μέσα Ιουνίου το κλιμάκιο του ΔΝΤ που θα επικυρώσει τις αλλαγές, μη μπορώντας να κάνει ούτε καν διαπραγμάτευση. Όπως όλα δείχνουν και μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου χθες:
- Κλειδώνουν τα 40 χρόνια εργασίας για όλους αρκεί να έχουν πατήσει τα 60. Αλλιώς το όριο πάει στα 65 έτη και με ποινή 6% για κάθε χρόνο εργασίας λιγότερο.
- Κρίσιμο ζήτημα και σημείο διαφωνιών με το ΔΝΤ είναι αν στα συντάξιμα χρόνια θα περιλαμβάνεται και η στρατιωτική θητεία ή ο χρόνος σπουδών. Πιθανόν να ισχύσει το πρώτο, μάλλον όχι το δεύτερο.
- Από το 2011 θα αρχίσουν σταδιακά οι αλλαγές, αλλά το 2015 θα ισχύσει καθολικά το όριο των 40 χρόνων ασφάλισης και των 60 ετών.
- Άγνωστο τι θα γίνει με τους ασφαλισμένους προς του 1983, ενώ όσοι θεμελιώσουν φέτος δικαίωμα δεν θίγονται. Εξ’ ου και το πρωτοφανές κύμα συνταξιοδοτήσεων στο Δημόσιο (αύξηση 45%).
Σοκ για τις γυναίκες αφού εξομοιώνονται με τους άνδρες. Όσες γυναίκες επιθυμούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη θα πρέπει από του χρόνου να έχουν συμπληρώσει το 56ο έτος, από το 2012 το 58ο έτος, ενώ από το 2013 το 60ο έτος.
- Το πλέον λεπτό σημείο είναι το ύψος της σύνταξης. Το ΔΝΤ έχει δώσει εντολή το ποσοστό αναπλήρωσης να μην υπερβαίνει το 45%-48%. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η αναλογική σύνταξη θα κοπεί στη μέση κι ενώ θα καταβάλλουμε εισφορές για 40 χρόνια θα πάρουμε τη μισή σύνταξη απ’ ότι σήμερα. Η κυβέρνηση πιέζει να μην συμπεριλαμβάνεται στην παραπάνω σύνταξη και η βασική των 360 ευρώ που έχει ανακοινώσει, αλλά το ΔΝΤ το απορρίπτει αυτό.
- Από την 1η Αυγούστου επιβάλλεται ο νέος ΛΑΦΚΑ, η ειδική εισφορά για σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ τον μήνα, η οποία διαμορφώνεται στο 3% για συντάξεις από 1.401 έως 1.700 ευρώ. Στο 5% για συντάξεις από 1.701 έως 2.300 ευρώ. Στο 7% για συντάξεις από 2.301 έως 2.900 ευρώ και στο 9% για συντάξεις από ευρώ 2.901 ευρώ και πάνω.
- Συνταξιούχοι αν δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος θα αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους θα υποχρεούνται να καταβάλλουν προσαυξημένες κατά 50% εισφορές, ενώ η σύνταξη θα περικόπτεται κατά το ποσό που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (περί τα 2.000 ευρώ).
- Τέλος, αν τα Ταμεία είναι βιώσιμα θα δίνεται και η επικουρική σύνταξη. Αν δεν είναι (το πιο πιθανό) πάει και αυτή.
Σχόλιο: Ο Γιώργος έκλεισε θέση στο αεροπλάνο ή θα ξεχαστεί στο κανό και δεν θα προλάβει να φύγει;
ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΠΑΡΕ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΕΤΡΟ ΚΑΙ ΤΡΕΧΑ
ΑπάντησηΔιαγραφή