Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο αγώνας που δίνει το ευρώ, θα γλιτώσει την Ελλάδα...

  • «Μην εγκαταλείπετε!» φωνάζει η Credit Suisse στους επενδυτές, και παραμείνετε overweight στις μετοχές. Όπως τονίζει, τόσο το ευρώ όσο και η Ελλάδα, θα επιβιώσουν...
Με αφορμή το πρόσφατο κύμα διόρθωσης στις διεθνείς μετοχές, το οποίο οδηγήθηκε από τις ανησυχίες πως η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη θα προκαλέσει ύφεση με διπλό πάτο στην οικονομία, και το οποίο έστειλε την αμερικάνικη αγορά 12% χαμηλότερα από την πρόσφατη κορυφή της, ο διεθνής οίκος σε έκθεσή του με ημερομηνία 8/6 και τίτλο «Don’t give up», τονίζει πως στο 80% των περιπτώσεων που έχει σημειωθεί ανάλογη διόρθωση στις αγορές, πότε δεν οδηγηθήκαμε σε οικονομική ύφεση.
Όπως επισημαίνει η Credit Suisse, η αγορά σήμερα είναι υπερβολικά απαισιόδοξη σε σχέση με τις πραγματικές προοπτικές της ανάπτυξης που υπάρχουν σε αυτήν. Η διεθνής ανάπτυξη είναι εύρωστη και αυτό διότι ο παγκόσμιος δείκτης των νέων παραγγελιών PMI σήμερα υποδηλώνει πως η παγκόσμια ανάπτυξη του ΑΕΠ θα κινηθεί στο 4,5-5%. Επίσης, η εταιρική ρευστότητα, όπως μαρτυρούν οι ισολογισμοί, βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά. Σε ότι αφορά δε την ανεργία, το ειδικό μοντέλο του διεθνούς οίκου, υποδηλώνει πως οδεύουμε προς σημαντική ανάκαμψη στην αμερικάνικη αγορά εργασίας.
Η Credit Suisse υπογραμμίζει επίσης πως όσοι μιλούν για αποτυχία του ευρώ, υπερβάλουν. Γιατί; Υπάρχουν οκτώ πολύ συγκεκριμένοι λόγοι:
1) Όπως εκτιμά, παρά τις ανησυχίες και την αβεβαιότητα, υπάρχει 99% πιθανότητα επιβίωσης του ευρώ, και 95% πιθανότητα επιβίωσης του νομίσματος μαζί με την Ελλάδα. Το αδύναμο ευρώ θα προσθέσει περίπου 1% στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. «Το ευρώ θα επιβιώσει εάν είναι αδύναμο, αλλά όχι υπερβολικά αδύναμο» επισημαίνει ο οίκος. Όπως σημειώνει, εάν το ευρωπαϊκό νόμισμα αγγίξει ιστορικά χαμηλά, τότε θα υπάρξει ισχυρή πολιτική πίεση για έξοδο της Γερμανίας από την Ευρωζώνη.
2) Επιπλέον σημειώνει πως το πακέτο διάσωσης που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, αγγίζει το 77% του συνολικού χρέους της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας μαζί.
3) Υπάρχουν πάρα πολλά «συμφέροντα» για να αφεθεί το ευρώ σε διάσπαση. Με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα να έχουν καθαρές ξένες υποχρεώσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ, της τάξης του 97%, του 92% και του 86% αντίστοιχα, μία υποτίμηση της τάξης του 30% για παράδειγμα, θα οδηγήσει σε defaults το 30%, και αυτό με τη σειρά του θα αναγκάσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να διαγράψουν περίπου 440 δισ. δολάρια επιπλεόν, και την ΕΚΤ σε ζημιές 100 δισ. δολαρίων.
4) Ο ευρωπαϊκός νότος θα μπορέσει να αποδεχθεί κοινωνικά τον αποπληθωρισμό.
5) Επιπλέον, ο οίκος τονίζει πως εάν χρειαστεί, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε άλλη μία παρέμβαση στην αγορά, ηρεμώντας τις ανησυχίες γύρω από την χρηματοδότηση, μειώνοντας το penalty rate στο οποίο δανείζει αμερικάνικα δολάρια στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
6) H C.S τονίζει επίσης πως η Ισπανία είναι μία πολύ κρίσιμη χώρα για την Ευρωζώνη και δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών ούτε θα φύγει από το ευρώ. Όπως επισημαίνει, η χώρα έχει σχετικά χαμηλό κυβερνητικό χρέος ( 66% του ΑΕΠ) όμως υψηλή μόχλευση του ιδιωτικού τομέα ( 220% του ΑΕΠ). Ωστόσο, ακόμη και εάν το κόστος της ισπανικής τραπεζικής κρίσης πέσει όλο στην κυβέρνηση, τότε το επίπεδο του χρέους θα αυξηθεί περίπου στο 90%, ένα επίπεδο που είναι διαχειρίσιμο.
7) Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της όταν το περιβάλλον είναι «ασφαλές» για κάτι τέτοιο. Κάθε χρόνο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες σημειώνουν κέρδη (προ-προβλέψεων) της τάξης των 320 δισ. δολαρίων. Εάν οι τράπεζες αναγκαστούν να διαγράψουν το 50% των ελληνικών ιδιωτικών και κρατικών assets, τότε οι ζημιές τους θα αγγίξουν τα 100 δισ. δολάρια.
8) Τέλος, ο διεθνής οίκος σημειώνει πως οι πρόσφατες ανησυχίες γύρω από την Ουγγαρία, είναι μεν σοβαρές αλλά όχι και τόσο σημαντικές, καθώς είτε πτωχεύσει η Ουγγαρία είτε όχι, αυτό θα έχει ελάχιστο αντίκτυπο στο ευρώ. Οι τράπεζες έχουν 137 δισ. δολάρια έκθεση στην συγκεκριμένη χώρα, και η κατάσταση του προϋπολογισμού της είναι σχετικά καλή.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]