Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φραγμούς θέτει η ΕΚΤ στην κερδοσκοπία των Ελληνικών τραπεζών

  • Εγκαταλείπουν την κερδοσκοπία οι ελληνικές τράπεζες αφενός γιατί εμφανίζουν οριακά επίπεδα ρευστότητας αφετέρου για η ΕΚΤ η οποία ουσιαστικά είναι η μόνη που παρέχει ρευστότητα θέτει όρους και προϋποθέσεις
Οι ελληνικές τράπεζες ενημερώνουν την Τράπεζα της Ελλάδος και κατ΄ επέκταση την ΕΚΤ για το πώς αξιοποιούν την δανεική ρευστότητα που λαμβάνουν από την κεντρική τράπεζα.
Αρχές 2009. Οι ελληνικές τράπεζες επιδόθηκαν σε ένα αγώνα δρόμου να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα αξιοποιώντας τα 28 δις ευρώ του ελληνικού δημοσίου για να κερδοσκοπήσουν.
Αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων τα υπερκέρδη από έκτακτα έσοδα το 2009 που έφθασαν μόνο σε 2 τρίμηνα – 2ο κα 3ο τρίμηνο – περίπου το 1 δις ευρώ.
Ιούνιος 2010. Οι ελληνικές τράπεζες παγώνουν τα όποια κερδοσκοπικά σχέδια τους για 3 βασικούς λόγους
1)Λόγω της τρέχουσας κατάστασης δεν υπάρχει διάθεση από τις διοικήσεις να αναλάβουν πρόσθετο ρίσκο από το υπάρχον.
Δεν θα αναζητήσουμε ευκαιρίες αναφέρει τραπεζικό στέλεχος αλλά μόνος στόχος μας είναι η διασφάλιση των ισολογισμών
2)Η ΕΚΤ θέτει όρους στην παρεχόμενη ρευστότητα.
Π.χ. μια ελληνική τράπεζα δεν μπορεί να δανεισθεί από την ΕΚΤ και να την χρησιμοποιήσει για αγορές π.χ. εταιρικών ομολόγων.
Είναι ξεκάθαρο ότι η ρευστότητα δίδεται μόνο για καθαρά διασφάλιση του ισολογισμού και κάλυψη αναγκών πρώτιστης προτεραιότητας.
3)Εγείρεται ένα μείζον ερώτημα τα ελληνικά ομόλογα που εκ των πραγμάτων ενέχουν ρίσκο τελικά οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να τα αγοράσουν; Τίθεται αυτό το ερώτημα γιατί κατέχουν περίπου 47-50 δις ευρώ ομόλογα και θα έχουν την δυνατότητα π.χ. στις δημοπρασίες εντόκων να συμμετάσχουν τον Ιούλιο;
Τραπεζικό στέλεχος σημειώνει πριν δύο χρόνια και με αυτές τις συνθήκες οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου ώστε να αναζητήσουν επενδυτικές ευκαιρίες.
Π.χ. τα αμερικανικά εταιρικά ομόλογα είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση αλλά λόγω της κατάστασης καμία τράπεζα δεν θέλει να πάρει ρίσκο.
Δεν έχουν περιθώρια να χάσουν οι ελληνικές τράπεζες όταν η ρευστότητα είναι τόσο περιορισμένη.
Οι τράπεζες οι κυνηγοί των επενδυτικών ευκαιριών παροπλίστηκαν για την ώρα στο μέλλον θα δούμε τι θα συμβεί.
Πέτρος Λεωτσάκος


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]