Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Για όσους είναι γεννημένοι μεταξύ 1950-1985


H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πως καταφέραμε να επιβιώσουμε.
Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας. Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε.
Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή..
Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.. Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης». Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά.. Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν φτιαγμένα από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες.
Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια. Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα. Παίζαμε «μακριά γαιδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση...
Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. Κανείς δεν μπορούσε να μάς βρει. Τότε δεν υπήρχαν κινητά. Σπάγαμε τα κόκκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους».
Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα. Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα.. Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε.
Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο. Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα. Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι..
Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet. Εμείς είχαμε φίλους... Κανονίζαμε να βγούμε μαζί τους και βγαίναμε... Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό, κρυφτό, αμπάριζα… μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία. Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας. Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα.. Χάσαμε χιλιάδες μπάλες ποδοσφαίρου. Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση, όχι εμφιαλωμένο, και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση. Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν.
Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στο σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε;
Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση. Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη. Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για να περάσουν όλοι... Τι φρίκη!
Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία χωρίς αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ..
Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά. Ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο chat room και γράφοντας ; ) : D : P
Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα και μέσα από όλα αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε.
Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς»… συγχαρητήρια! Είχες την τύχη να μεγαλώσεις σαν παιδί…
Αγνώστου ταυτότητας μέχρι στιγμής.
Τον/Την ευχαριστούμε για το ταξίδι…
Αναγνώστης

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

9 σχόλια :

  1. Πολύ καλό το άρθρο σου, αναγνώστη, αλλά κατά τη γνώμη μου το "πορτραίτο" που έφτιαξες μάλλον ανήκει στη γενιά 1950-1975. Όσοι γεννήθηκαν από '75-'80 και μετά έπαιζαν με Pac-Man (1980), Nintendo(1990) και υπολογιστές.

    Αυτό δεν αφαιρεί βέβαια κάτι από την ποιότητα του άρθρου σου. Και μας συγκίνησες με όσα γράφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστό, 50-75. Και ξέχασες το μουρουνόλαδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έτσι είναι.Θα μπορούσαν να γραφούν και άλλα,όμως αυτά αρκούν.Εγώ γεννήθηκα το 1992.Εκτός απο τα χρόνια του Δημοτικού,απο 'κει και πέρα δεν έχω ευχαριστηθεί σχεδόν τίποτα.Μπορεί να είχα όλα τα παιχνίδια(τα γνωστά),μπορεί να είχα ρούχα και παπούτσια και υπολογιστή και κινητό κλπ,αλλά δεν νομίζω ότι έχω ζήσει σαν παιδί,όπως ο πατέρας μου,που μου περιγράφει ιστορίες που εγώ ούτε καν έχω φανταστεί.Τσατ,φόρουμ,συζητήσεις απο υπολογιστή,ραντεβού και καμάκι απο υπολογιστή κλπ.Ούτε ζωντάνια ούτε φαντασία.Μόνο βαρεμάρα.Τώρα περιμένω τα αποτελέσματα των πανελληνίων.Δεν με ενδιαφέρει τόσο.Δεν είναι ζωή αυτό,όμως.Εξετάσεις συνεχώς,άγχος,διάβασμα κλπ και όλα αυτά για μια δουλειά που δεν θα μου αρέσει.Και όταν γεράσω,τι θα έχω να λέω;Όταν θα είμαι ένα βήμα απο το τάφο και με ρωτήσει κάποιος αν έχω ευχαριστηθεί τη ζωή μου,τι θα του απαντήσω;"Σκατά".Μόνο αυτό μου έρχεται στο μυαλό.Ελπίζω απο 'δω και πέρα να αλλάξω τη κατάσταση.Να ζήσω.Ας έχουν περάσει τα παιδικά χρόνια χωρίς να τα ευχαριστηθώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1967 - όπως τα γράφεις, με νοσταλγία. Σ'ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεννήθηκα το '86 κι έχω βιώσει και μεγαλώσει με πολλά απ' αυτά που περιγράφονται στο άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ειμαι του 73 και οντωσ ηταν ελαχιστεσ οι μερεσ που τα γονατα μου δεν ηταν ματωμενα και δεν ημουν βρομικοσ επειδη λογω του ιδρωτα κολαγε ολη η αμμο τησ γησ επανω μου ναι καλα διαβασατε ολησ τησ γησ αγαπητοι αναγνωστεσ επειδη η γειτονια μου ηταν ολη η γη....... αλλα και ολη γη ηταν γειτονια μου........με αγαπη γιαννησ. η αλλιωσ γκιων γκιων....το τοτε παρατσουκλη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1965: ΗΤΑΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΕΣ ΕΠΟΧΕΣ. ΕΖΗΣΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΛΕΣ. ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΚΙ ΕΓΩ. ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΕΔΩ ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΧΙ ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΗ. ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΤΟΤΕ ΜΟΝΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΓΑΙΔΟΥΡΑΚΙΑ Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΥΡΙΓΓΕΣ,ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΞΕΒΡΑΣΤΗΚΑΝ ΔΥΟ ΣΑΚΙΑ ΚΑΝΑΒΗΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΚΤΗ. ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΜΑΘΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ, ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΟΥ ΕΧΩ ΔΥΟ ΛΥΚΟΣΚΥΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΣΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΚΑΙ ΟΙ ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΡΟΥΤΙΝΑ... ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΟΜΕ ΕΤΣΙ. ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 1962 ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΕΣΤΑΤΕΣ ΕΠΟΧΕΣ !!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έτσι ακριβώς, Αναγνώστη,(1952)....κάρφωσα το blog σου στα αγαπημένα κι εύχομαι να βρω κι άλλα τέτοια άρθρα, που όχι μόνο έχουν ευαισθησία κι αναπόληση, αλλά και την κοινή λογική και σοφία θα μπορούσα να πω. Γιατί πράγματι, έχουμε μπει στην τροχιά της υστερίας για πολλά πράγματα και αχαριστίας ταυτόχρονα σε άλλα που τώρα διευκολύνουν την ζωή μας και τότε δεν τάχαμε! Θυμάστε π.χ. το ανσανσέρ?
    Θυμήθηκα ακόμη που τρώγαμε κάνα κοτόπουλο καμιά κυριακή αλλά κόκκινο κρέας πράγματι 1 φορά τον μήνα, κι επίσης τον γυρολόγο γιαουρτά με τα ταψιά με χύμα γιαούρτι, μόνο την περίοδο που θήλαζαν τα ζώα!
    Πάθαμε τίποτα που δεν τρώγαμε γαλα/μικά όλο τον χρόνο?
    Είν' ανάγκη να χιλιοβασανίζουμε τώρα τα ζώα, θα ξέρετε φυσικά τι γίνεται.......
    Θυμήθηκα που τα καλοκαίρια κοιμόμαστε στα μπαλκόνια και στις αυλές και το κλειδί έξω απ' την πόρτα το βγάλαμε περί την δεκαετία του '80!
    Θυμήθηκα την ωραία μουσική και την τέχνη που είχε νόημα και μηνύματα.
    Θυμήθηκα τόσα πολλά που θάθελα να ξαναγύριζα πίσω στις δεκαετίες αυτές να τις ξαναζήσω με την τωρινή μου πείρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]