Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ιωάννης Κοραντής: «Θέτουν σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα»

  • Μία συνέντευξη για την επικαιρότητα αλλά ταυτόχρονα και κατάθεση εκτιμήσεων για τις επερχόμενες πολιτικές -και όχι μόνο- εξελίξεις
Την ύπαρξη ενός ζοφερού όσο και επικίνδυνου περιβάλλοντος στο εσωτερικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών περιγράφει ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ και νυν βουλευτής του ΛΑΟΣ Ιωάννης Κοραντής, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα σημαντικές ευθύνες για τη συγκεκριμένη κατάσταση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Ο κ. Κοραντής αναφέρεται επίσης και στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ζητώντας τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα. Ασκεί κριτική στο σημερινό πολιτικό σκηνικό, θεωρώντας αναπόφευκτη τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης εκ προσωπικοτήτων, ενώ επισημαίνει τις αστοχίες των χειρισμών της κυβέρνησης στα εθνικά μας θέματα.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρονται με επικριτικά σχόλια στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ. Πώς σχολιάζετε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών;
Ενδοσυνδικαλιστικά και ενδοκομματικά μαχαιρώματα, ξεκαθαρίσματα προσωπικών λογαριασμών, εσφαλμένες επιλογές προσώπων στη διοίκηση της υπηρεσίας, τοποθετήσεις στελεχών σε κρίσιμες θέσεις με κριτήριο τις κομματικές τους επιδόσεις και τις προσωπικές σχέσεις τους με τους διοικούντες και όχι τις υπηρεσιακές τους ικανότητες, επιχειρησιακές επιλογές με τραγικές συνέπειες για την Εθνική Ασφάλεια –σημείο επί του οποίου δεν προτίθεμαι να επεκταθώ– συνθέτουν μία εικόνα που προκαλεί ανησυχίες και μάλιστα πολύ έντονες. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να καταλάβει ότι η ΕΥΠ δεν είναι Ελληνική Αστυνομία, δεν είναι διωκτική Αρχή. Διαφέρει ως προς το νομικό πλαίσιο, την αποστολή, τη φύση της, τις μεθόδους εργασίας. Έχει τον αναντικατάστατο ρόλο της συλλογής πληροφοριών, εντός και εκτός Ελλάδος, για την ασφάλεια του τόπου. Τη στιγμή που η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυξημένες προκλήσεις και προσβολές από γειτονικές της χώρες, η σημερινή ηγεσία στην Κατεχάκη, με πράξεις ή παραλείψεις της, οδηγεί σε αποδυνάμωση την ΕΥΠ, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα.

Επί θητείας σας, την ελληνική επικαιρότητα είχε απασχολήσει έντονα το λεγόμενο «σκάνδαλο των υποκλοπών» που γίνονταν μέσω της εταιρείας Vodafone. Τελικά οι υποκλοπές εξυπηρετούσαν ντόπια ή ξένα συμφέροντα;
Η ενέργεια της Vodafone να απενεργοποιήσει τη λειτουργία του δικτύου καταγραφών των περίφημων 14 καρτοκινητών ήταν επιπόλαιη, άστοχη και επικίνδυνη, αφού στέρησε τη δυνατότητα εντοπισμού του χώρου εγκατάστασης – λειτουργίας του δικτύου και πιθανότατα των χρηστών-υποκλοπέων. Δεν ξέρω αν θα μάθουμε ποτέ κατά πόσον η ενέργεια αυτή ήταν αυτόβουλη ή διατεταγμένη. Ως εκ τούτου, οιαδήποτε ερμηνεία, ως προς την ταυτότητα των υποκλοπέων και τα συμφέροντα που αυτοί εξυπηρετούσαν παραμένει, με τα σημερινά δεδομένα, απλή εικασία. Μια Εξεταστική Επιτροπή θα βοηθούσε στην εξακρίβωση της αλήθειας; Πιστεύω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τη δυνατότητα αυτή ανεκμετάλλευτη, όπως άλλωστε έχει ζητήσει επανειλημμένα ο ΛΑΟΣ.

Συμφωνείτε με αυτούς που θεωρούν ότι η υφιστάμενη πολιτική κρίση σηματοδοτεί και το τέλος της Μεταπολίτευσης; Βλέπετε κυβερνήσεις συνεργασίας και, αν ναι, μεταξύ ποίων;
Η οικονομική κρίση μοιραία όξυνε μια πολιτική κρίση που σοβούσε από καιρό. Απαιτούνται σήμερα ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες όχι μόνο ως φυσικό φαινόμενο πολιτικών διακυβερνήσεων –πράγμα που συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες–, αλλά ως αναγκαία, εάν όχι μόνη, λύση για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης στην Ελλάδα. Μια οικουμενική κυβέρνηση με συμμετοχή προσωπικοτήτων που μπορούν να συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση γίνεται εκ των πραγμάτων αναπόφευκτη.

Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών το φθινόπωρο;
Το βέβαιον είναι ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί στην εξουσία εάν, πέραν από την αριθμητική των ψήφων, δεν διαθέτει και την ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και στήριξη. Τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν είναι ασφαλώς ενθαρρυντικά για το ΠΑΣΟΚ.

Αιγαίο, Κυπριακό και η ονομασία των Σκοπίων εξακολουθούν και παραμένουν τα τρία βασικά ανοιχτά μέτωπα της εξωτερικής μας πολιτικής. Πώς σχολιάζετε τις κινήσεις της κυβέρνησης σε καθένα από αυτά;
Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε μέχρι στιγμής να απεμπλακεί από τη μοιρολατρική και τυπολατρική πολιτική «εξημέρωσης του θηρίου», όσον αφορά την Τουρκία, παρακολουθώντας άβουλη και αμήχανη τις καθημερινές βολές και προσβολές της Άγκυρας εναντίον της εθνικής μας κυριαρχίας και ακεραιότητας στον εναέριο χώρο και τα νερά του Αιγαίου, τις «γκρίζες ζώνες», το casus belli, τη συστηματική προπαγάνδα –και όχι μόνο– στη Θράκη και ό,τι άλλο συνιστά την επεκτατική ατζέντα της Τουρκίας. Εξίσου υποτονικά και αμήχανα αντιμετωπίζει την τουρκική στάση στο Κυπριακό. Ως προς δε τα Σκόπια, έχει ήδη αποφασίσει, προφανώς, να χαρίσει το όνομα «Μακεδονία», αρκούμενη σε ένα γεωγραφικό προσδιορισμό και αγνοώντας τα θέματα γλώσσας και εθνικής ταυτότητας των Σκοπιανών. Ο χώρος αυτής της συνέντευξης δεν μου επιτρέπει να επεκταθώ περισσότερο γι’ αυτά τα θέματα, που είναι αναμφισβήτητα καίριας σημασίας.

Η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση αρκετών διπλωματικών Αρχών στο εξωτερικό. Επίσης, σύμφωνα με την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων, έπειτα από τις τελευταίες περικοπές οι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ στο εξωτερικό αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης. Τι κινδύνους εμπεριέχουν όλ’ αυτά για την άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής;
Με διπλωμάτες πένητες και αποκαρδιωμένους δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί, ούτε στοιχειωδώς, μία σειρά άμεσων και έμμεσων προκλήσεων, σε διεθνές επίπεδο. Εξορθολογισμός της υπηρεσίας ναι, ακρωτηριασμός της όχι. Το οικονομικό κόστος από την ενίσχυση της διπλωματικής υπηρεσίας είναι μικρό, ενώ τα εθνικά κέρδη τεράστια. Ας ακολουθήσει η κυβέρνηση, σε αυτό τον τομέα, το παράδειγμα άλλων κρατών. Ας μην είναι πλέον οι Έλληνες διπλωμάτες οι τελευταίοι των τελευταίων, ως προς τα οικονομικά μέσα που τους παρέχονται. Η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει πάραυτα πορεία στο θέμα αυτό.

Διπλωμάτης καριέρας, επικεφαλής της ΕΥΠ και τώρα βουλευτής. Ποια από τις τρεις αυτές θέσεις αξιολογείτε ως την πλέον σημαντική για σας;
Υπηρέτησα για 37 ολόκληρα χρόνια το λειτούργημα του διπλωμάτη καριέρας. Πόστα όπως σε ΝΑΤΟ, Ουάσιγκτον, ΕΕ, Σαουδική Αραβία και Άγκυρα, μεταξύ άλλων, με γέμισαν με εμπειρίες και γνώσεις, οδηγώντας με στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η τοποθέτηση αυτή ήταν δικός μου επαγγελματικός στόχος. Η σχεδόν πενταετής εκεί θητεία μου ήλθε να συμπληρώσει και να ολοκληρώσει τη δράση μου από σκοπιάς εκτελεστικής εξουσίας. Η πρόταση, λοιπόν, του Γιώργου Καρατζαφέρη να προσχωρήσω στον ΛΑΟΣ και να ηγηθώ του ψηφοδελτίου Επικρατείας με βρήκε «σαν έτοιμο από καιρό». Ο χρόνος της θητείας μου στη Βουλή είναι βεβαίως λίγος, αλλά οι προκλήσεις είναι ίσως πολύ μεγαλύτερες και οι ευθύνες ευρύτερες λόγω των σημερινών συνθηκών.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]