Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κάθε τραγωδία πρέπει να τελειώνει με κάθαρση...

  • Το ΔΝΤ είναι πλέον πραγματικότητα. Ήρθε στην Ελλάδα και επιβάλλει όρους, τους οποίους εμείς αποδεχόμαστε μην μπορώντας να κάνουμε διαφορετικά
Η χώρα μας σήμερα, εξουθενωμένη, έχει περιέλθει σε δεινή θέση. Γι’ αυτό ευθύνονται οι έχοντες ασκήσει εξουσία κατά τη Μεταπολίτευση πολιτικοί σχηματισμοί.
Άμοιρη ευθυνών δεν είναι ούτε η Αριστερά, η οποία μπορεί να μην κατείχε υπουργικούς θώκους, πλην όμως διαμόρφωνε χαρακτήρες και πρακτικές σφόδρα αντικοινωνικές. Και όπως έγραψε ο Αμερικανός συγγραφέας Τ. Σ. Έλιοτ, μεταξύ της ιδέας και της πράξης μεσολαβεί μια σκιά… Η χώρα εισέρχεται ήδη σε μια περίοδο οικονομικής υποδούλωσης· η ιστορία έχει αποδείξει ότι τέτοιες περίοδοι ακολουθούνται από εθνικές καταστροφές.
Σήμερα το κρίσιμο ζήτημα είναι η επόμενη ημέρα και η διαχείρισή της. Είναι επιτακτική ανάγκη οι ασκούντες εξουσία υπουργοί να δράσουν με επαναστατικό πνεύμα, που ίσως ποτέ μέχρι σήμερα δεν σκέφτηκαν να υιοθετήσουν.
Να εγκαταλείψουν τις παλαιές εκείνες νοοτροπίες που στηρίζονταν στο πελατειακό σύστημα, την παρεοκρατία, την αναξιοκρατία, τις εξαρτήσεις και τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.
Όλα αυτά είναι που μας οδήγησαν στο τεράστιο χρέος και στην τραγική θέση να μην μας δανείζει σήμερα κανένας.
Η επόμενη ημέρα απαιτεί αποτελεσματικότητα από τους υπουργούς, με κορυφαία στόχευση να εξυπηρετηθεί το εθνικό συμφέρον. Το τελευταίο δεν είναι κάτι γενικό και αόριστο, δεν μοιάζει με όσα γενικά λέγονται στις σχολικές εορτές. Σημαίνει ασφαλή έξοδο από τη σημερινή κατάσταση της οικονομικής υποδούλωσης το συντομότερο δυνατό. Αυτή είναι η μία πλευρά της λύσης του προβλήματος.
Υπάρχει όμως και η άλλη: είναι η επιταγή να πληρώσουν τη νύφη όσοι συνέργησαν στο να φτάσει το χρέος στα σημερινά δυσθεώρητα ύψη. Έχει καθήκον ο Γ. Παπανδρέου να τους βρει και να τους δείξει στον ελληνικό λαό, που αρχίζει την ανάβαση στο Γολγοθά.
Τα προαναφερθέντα αποτελούν αναγκαία και ικανή συνθήκη, ώστε να αποδεχτούν όλοι (και κυρίως αυτοί που δεν έφταιξαν) τις μεγάλες θυσίες που απαιτούνται.
Αν δεν φανεί με διακριτό και ξεκάθαρο τρόπο ότι εμπεδώνεται αίσθημα δικαιοσύνης (όχι στα τηλεοπτικά παράθυρα και στα σουαρέ των υπουργών με τον Τύπο), τότε το πιθανότερο είναι το σχέδιο που προετοιμάζει η κυβέρνηση να αποτύχει.
Και επειδή ζούμε στην Ελλάδα όπου γεννήθηκε η αρχαία τραγωδία, πρέπει να μάθουμε ποιοι μας έφεραν μέχρι εδώ. Σε ποιες τσέπες μεταφέρθηκε εθνικός πλούτος, που μετατράπηκε στη συνέχεια σε δημόσιο χρέος για την ελληνική κοινωνία.
Και θα ήταν αφέλεια να σκεφτούν κάποιοι καλοπροαίρετοι ότι πιθανόν, συγκαλύπτοντας ευθύνες αυτές τις δύσκολες ώρες, θα εξυπηρετηθούν εθνικά συμφέροντα. Εθνικό είναι ό,τι είναι αληθές, έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός. Και ποτέ δεν αποδείχτηκε ότι είχε άδικο.
Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]