Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μια ρωμέικη πολιτική πρόταση για την οικονομική κρίση

  • Μετά το οικονομικό ολοκαύτωμα και την λεηλασία των ελληνικών οικονομικών συμφερόντων από εγχώριους και αλλοδαπούς ξενιστές του προϋπολογισμού, οι Έλληνες στέκονται άφωνοι μπροστά σε κολοσσιαίου μεγέθους χρέη, τα οποία πλέον παύουν να έχουν οικονομική διάσταση
«Όταν χρωστάς δεν είσαι ελεύθερος» μας ανακοίνωσε πρόσφατα ο κ. Παπακωνσταντίνου. Παραδοχή μιας ήττας, ιστορικής πια σημασίας. Έλληνα, δεν είσαι ελεύθερος να καθορίζεις την πορεία σου. Άλλοι θα καθορίζουν την μοίρα σου. Έχεις γρόσια; Έχεις γλώσσα. Αλλιώς στα δόντια του ΔΝΤ.
Ήσουν όμως πιο πριν ελεύθερος Έλληνα; Δεν νομίζω. Η κηδεμονία της φαύλης πολιτικής σπείρας που λεηλάτησε επί δεκαετίες με λογιστικά και νομικά τεχνάσματα τον δημόσιο πλούτο των ταμείων και όχι μόνο, σήμερα φαίνεται να αντικαθίσταται από την κηδεμονία των τεχνοκρατών του ΔΝΤ. Και οι δυο περιπτώσεις κηδεμονίας, η απερχόμενη και η επερχόμενη έχουν ένα κοινό: Την απουσία λογοδοσίας στο λαό. Την απουσία ακριβής ενημέρωσής του για τα οικονομικά μεγέθη (δεν ξέρει αυτός…). Την φιλοσοφία της ανάθεσης στους «ειδικούς». Την πολιτική αποχαύνωσή του. Αυτή ακριβώς είναι η βαρβαρότητα που μας αντιδιαστέλλει από τους Έλληνες και Ρωμηούς πρόγονούς μας. Και αυτό γιατί η δική τους πολιτική στάση, αντιδιαστελλόμενη από την μίζερη δική μας, θα ξεκινούσε με ένα αίτημα, που είναι ίσως κρυμμένο ακόμα στο πολιτισμικό μας γονιδίωμα και μας γαργαλάει την γλώσσα καμιά φορά όταν ψελίζουμε που «πήγαν τα λεφτά», αλλά ποτέ δεν τολμά να βγει και να αποτελέσει μια άρτια πολιτική πρόταση: Πρόκειται για το αίτημα για διαρκή και διάχυτο έλεγχο της εξουσίας από τον πολίτη. Ναι, αυτό θα ζητούσαν αυτοί αν ήταν σήμερα εδώ. Εκεί λοιπόν πάσχουμε και είμαστε λειψοί, δεν έχουμε το ηθικό σθένος να ελέγξουμε τους άρχοντές μας. Δεν έχουμε τα κουράγια να δημιουργήσουμε διαδικασίες και θεσμούς για να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον, αλλά και το μέλλον των επόμενων γενεών ελλήνων. Και είμαστε υπόλογοι για αυτό.
Ποια είναι λοιπόν η πολιτική πρόταση που πηγάζει από τις αρχές της παράδοσης και του εθνικού μας μύθου; Η διαρκής και διάχυτη λογοδοσία των αρχόντων από κάθε πολίτη, νομικώς κατοχυρωμένη, με ειδικότερη έκφραση αυτής την δημοσιονομική λαϊκή αγωγή, η οποία θεωρώ ότι συνιστά και τον ακρογωνιαίο λίθο για την ανάσταση της Ελληνικής (ρωμέικης) πολιτικής σκέψης. Για κάθε δημόσιο ευρώ που ξοδεύεται, πρέπει να υπάρχει πραγματική και όχι πλασματική έγκριση από τον πολίτη, καθώς και δυνατότητα αμφισβήτησης και καταλογισμού σε περίπτωση κακής διαχείρισης στους άρχοντες. Τότε μόνο θα υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία.
Τόσο ο Ηράκλειτος που ισχυρίστηκε ότι οι πολίτες πρέπει να αγωνίζονται για τους νόμους της πόλης όπως για τα τείχη της, (μάχεσθαι χρὴ τὸν δῆμον ὑπὲρ τοῦ νόμου ὅκωσπερ τείχεος), όσο και η φιλοσοφία του πολίτη οπλίτη πάνω στην οποία στηρίχθηκε το μεγαλείο της κλασσικής Αθήνας, το κοινοτικό πνεύμα που ανέθρεψε τους βυζαντινούς Ακρίτες και συντήρησε την Ρωμηοσύνη στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας, και τέλος η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, συνδέονται σταθερά με ένα διαχρονικό πολιτισμικό νήμα. Τον ασίγαστο πόθο των Ελληνων ρωμηών «να κυβερνιέται η Πατρίδα μας με αρχές και νόμους κι όχι με το έτσι θέλω!» όπως είχε πει ο αγράμματος Ρωμηός στρατηγός Μακρυγιάννης. Αυτού ακριβώς του νήματος οφείλουμε να συνεχίσουμε να ξεδιπλωνουμε το μίτο.
Δεν χρειάζεται λοιπόν να εισάγουμε πολιτική σκέψη και ιδέες για να καλυφθεί το έλλειμμα πολιτικών προτάσεων και λύσεων ενόψει της οικονομικής μας κρίσης. Η παράδοση και ο πολιτισμός μας μπορούν να μας εμπνεύσουν με πολιτικές άμεσα εφαρμόσιμες αρκεί να αφουγκραστούμε λίγο την δική μας ψυχή, αρκεί να κάνουμε το γνώθι σαυτον πυξίδα μας. Η συνειδητοποίηση όχι μόνο της ευθύνης μας αλλά και της αρμοδιότητάς μας να εμπλακούμε στα κοινά και να διεκδικήσουμε όχι ως πολιτικοί αλλά ως πολίτες είναι μια ώριμη πολιτική πρόταση ικανή να εμπνεύσει θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Ήρθε η ώρα να αναβαπτιστεί η πολιτική μας φιλοσοφία στη πηγή των αρχών που καθόρισαν το «ομοηθές» του ελληνικού έθνους. Οφείλουμε να αντικαταστήσουμε μέσα μας τον γραικό επαίτη με τον έλληνα πολίτη. Να αναδείξουμε το αξίωμα του πολίτη που θα νοιαστεί για όλα όσα συμβαίνουν στην γειτονιά, την πόλη και την χώρα του, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Αυτού που θα κάθε μέρα επαναλαμβάνει στον εαυτό του: «Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Άμα δε σωθεί, εγώ θα φταίω».
Και για να μην θεωρητικολογώ μόνο, θα καταστήσω σαφές ποια είναι η πολιτική πρόταση: Να απαιτήσουμε να μας αιτιολογήσουν οι πολιτικοί μας πως δημιουργήθηκε κάθε ευρώ χρέους που μας καλούν να πληρώσουμε, διαφορετικά να προβούμε σε καθολική άρνηση πληρωμής των φόρων, πράγμα όχι τόσο δύσκολο για αρκετούς από εμάς (ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος), και δεν εννοώ φυσικά τους έλληνες καταθέτες στην Ελβετία…
Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να δεχόμαστε ως χρέος ότι μας αναγγέλουν οι πολιτικοί μας χωρίς διαμαρτυρία. Πρέπει να δούμε τον λογαριασμό πριν τον πληρώσουμε, αν όντως πρέπει να τον πληρώσουμε εμείς…
Πηγή


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Πολύ καλή πρόταση.

    Ο έλεγχος της κυβέρνησης από το έθνος σήμαίνει ότι αποτελείται από πολίτες και όχι από υποτελείς.

    Το θέμα είναι να σπάσει το τυραννικό πλαίσιο εξουσίας που έχουν φτιάξει (το ποιοί είναι άλλη κουβέντα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]