Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Είναι ο πληθωρισμός η επόμενη απειλή για την Ευρώπη;

  • Το σχέδιο διάσωσης των $1 τρις της Ευρώπης έχει επιτύχει σχεδόν ως τώρα να μετριάσει την κρίση του τεράστιου χρέους. Το ερώτημα είναι αν τα δημοσιονομικά προβλήματα στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να συντελέσουν σε έναν αυξανόμενο ρυθμό του πληθωρισμού. Ενώ οι αγορές παραμένουν «σίγουρες», οι αναλυτές αρχίζουν ήδη να ανησυχούν
Η οικονομική ανάπτυξη της Μεγάλης Βρετανίας και της ζώνης του ευρώ παραμένει τρομακτικά αργόστροφη, το οποίο σημαίνει ότι ο κίνδυνος της αύξησης των τιμών, γεγονός που βλάπτει τις επενδύσεις όπως τα ομόλογα που έχουν σταθερού ενδιαφέροντος ποσοστά. Ο πληθωρισμός δεν είναι πιθανώς για την ώρα η μεγαλύτερη ανησυχία για τους φορείς χάραξης πολιτικής. Μερικοί παρατηρητές τώρα αρχίζουν να εκφράζουν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό που υποκινείται από τους Ευρωπαίους τραπεζίτες.
Η «καταπληκτική» απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να υποστηριχθούν οι ζημιωμένες ομολογιακές αγορές της ευρώ- ομάδας με την αγορά των ομολόγων των πιό αδύνατων οικονομιών έχει προκαλέσει κάποια συζήτηση για τον αυξανόμενο πληθωρισμό στην Ευρώπη.
Υπάρχουν εκθέσεις ότι οι Γερμανοί και Ελβετοί επενδυτές αγοράζουν χρυσό. Ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Axel Weber, που είναι και πρωταρχικός υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον Jean-Claude Trichet, επέκρινε δημόσια την απόφαση της ΕΚΤ.
Ενώ η ΕΚΤ δεν προσθέτει χρήματα στο οικονομικό σύστημα δεδομένου ότι αυξάνει τα μετρητά της για να χρηματοδοτήθουν τα ομόλογά της, κάποιοι φοβούνται πως είναι θέμα χρόνου να δούμε τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο να τυπώνουν χρήματα με σκοπό την αγορά ομολόγων. Οι ευρωπαϊοι φορείς χάραξης πολιτικής, εν τω μεταξύ, έχουν και το μακροχρόνιο φόβο του πληθωρισμού, ύστερα μάλιστα και από τον υπερπληθωρισμό της Γερμανίας στη δεκαετία του '20.
Την περασμένη Τετάρτη, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King, έκανε νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό που ήταν όμοιες με την προηγούμενη έκθεσή του το Φεβρουάριο. Αναγνώρισε τη πιθανότητα ενός υψηλότερου πληθωρισμού στο άμμεσο μέλλον επιμένωντας όμως στο δικό του μακροπρόθεσμο στοίχημα ότι το σημερινό ποσοστό του 3.4% θα μειωθεί κάτω και από το στόχο του 2% σε μερικά έτη.
Ο Steve Barrow, νομισματικός αναλυτής της Standard Bank στο Λονδίνο, ανησυχεί ότι ο King δεν είναι προσεκτικός. Η κυρίαρχη κρίση χρέους έχει αφήσει τις τράπεζες σε νευρικότητα με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να αγνοούν τον πληθωρισμό.
Οι οικονομολόγοι στην Suisse είναι επίσης σκεπτικοί.. Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας έχει εκπλαγεί από τη δύναμη του πληθωρισμού – του προηγούμενου έτους...!
Οι τιμές των Βρετανικών κρατικών ομολόγων παραμένουν κατ' ασυνήθιστο τρόπο υψηλές δεδομένου ότι οι επενδυτές τις χρησιμοποιούν για να «σταθμεύσουν» τα μετρητά τους ανάμεσα στα προβλήματα χρέους της Ευρώπης.
Ο Simon Hayes, οικονομολόγος στη Barclays στο Λονδίνο, επισημαίνει ότι οι επενδυτές δεν ορμούν για να αγοράσουν τα πληθωριστικά-προστατευμένα κρατικά ομόλογα. Εάν γινόταν αυτό οι τιμές θα αυξάνονταν εντυπωσιακά σχετικά με τα «κανονικά» Βρετανικά κρατικά ομόλογα. Οι αγορές θεωρούν ότι η δέσμευση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής για το στόχο του πληθωρισμού είναι αξιόπιστη, αλλά επίσης προειδοποιεί ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να κρατήσει τους Βρετανούς τραπεζίτες στην άκρη.
Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]