Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ομολογία Παπανδρέου: To ΔΝΤ είναι ήδη εδώ...

  • «Ηταν αυτονόητο ότι η Ελλάδα θα πήγαινε στο ΔΝΤ» είπε χθες στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου, κάτι που ο ίδιος το απέδωσε στις επιλογές της Ν.Δ.
  • Για «ημέρα ταπείνωσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη» έκανε ο λόγο ο Αλ. Τσίπρας, που υπέβαλε και τη σχετική επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό
Στην είσοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός ότι βρίσκεται η χώρα μας, αποδίδοντας χθες στη Βουλή ακέραια την ευθύνη στην πολιτική της Ν.Δ. και τους ομοϊδεάτες της στην Ε.Ε.
«Ας μη γελιόμαστε, θέλω να είμαι ειλικρινής. Το ΔΝΤ έχει ήδη μπει στη διαδικασία», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία οδήγησε τη χώρα στη συγκεκριμένη κατεύθυνση. «Θα έπρεπε να εγκαλείτε τον κ. Σαμαρά και όχι εμάς για το ότι το ΔΝΤ είναι σήμερα εδώ» υπέδειξε, απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα.
«Ενεργοποίηση»
Ο πρωθυπουργός:
* Αφησε ξεκάθαρα ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης ενεργοποίησης του μηχανισμού της ευρωζώνης.
* Υπεραμύνθηκε των προσπαθειών της κυβέρνησής του, που πέτυχε τουλάχιστον να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Ε.Ε. στον μηχανισμό στήριξης, σε αντιδιαστολή με τις πολιτικές επιλογές της Ν.Δ. που οδήγησαν στην κατεύθυνση αυτή.
* Δήλωσε «πιο σοσιαλιστής» απ' ό,τι ήταν. «Ζω καθημερινά στο πετσί μου με τις διεθνείς αγορές αυτά που θεωρητικώς έλεγα».
Υπογραμμίζοντας τις εναλλακτικές προτάσεις για έναν διαφορετικό μηχανισμό στήριξης που επεξεργάζεται η κυβέρνηση -«δεν παύουν να ισχύουν για το μέλλον» είπε- ο Γ. Παπανδρέου περιέγραψε ουσιαστικά την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης ως μονόδρομο: «Σήμερα υπάρχει αυτός ο μηχανισμός εκεί όπου υπήρχε το μηδέν». Χαρακτήρισε σημαντικό αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυβέρνησης τις διαβουλεύσεις της 25ης Μαρτίου, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Ε.Ε. «σαφές καταφύγιο» για τη χώρα μας απέναντι στην ανησυχία και στην κερδοσκοπία, απέναντι στην ανάγκη της χώρας για δανεισμό με χαμηλά επιτόκια.
«Η ενεργοποίηση ή μη του μηχανισμού κρίνεται πάντα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας στην κοινωνία και στην οικονομία -κάνουμε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, όπως απαιτείται», διευκρίνισε ο κ. Παπανδρέου.
«Ταπείνωση»
Ερμηνεύοντας ως «ειλικρινή ομολογία» την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε την αποστολή της επιστολής Παπακωνσταντίνου στον Ολι Ρεν ως «ημέρα ταπείνωσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, η ημέρα που η κυβέρνηση παραδόθηκε αμαχητί στην κηδεμονία του ΔΝΤ, η πρώτη χώρα της Ευρώπης που παραδόθηκε στην υπερατλαντική δικαιοδοσία».
«Υπερβαίνετε τις κόκκινες γραμμές με τις επιλογές σας. Παίρνετε οριστικό διαζύγιο από την ιστορία σας και από τις κοινωνικές δυνάμεις που σας στηρίζουν» επέκρινε τον Γ. Παπανδρέου ζητώντας του να σεβαστεί στοιχειωδώς τους θεσμούς: «Ακόμη και οι Γερμανοί θα περάσουν από τη Βουλή τους το σύμφωνο στήριξης. Δεν έχετε τη δημοκρατική νομιμοποίηση να προσφύγετε σε διεθνείς δανειστές δίχως τη λαϊκή συναίνεση». Δεν είναι δυνατόν να ζητάς την ψήφο των πολιτών και να την παίρνεις λέγοντας «θα κάνουμε την Ελλάδα, Δανία του νότου» και να την κάνετε Ουγγαρία του Νότου, κατέληξε, παραπέμποντας -και κατά τις εκτιμήσεις άλλωστε στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα- σε επικείμενο αίτημα λαϊκής ετυμηγορίας από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, στο βαθμό που η κυβέρνηση επιμείνει να προχωρήσει στην επικύρωση της συμφωνίας της ευρωζώνης.
«Λόγω Ν.Δ.»
Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός εξέφρασε ως «αυτονόητη» από τις επιλογές της διακυβέρνησης της Ν.Δ. την κατεύθυνση της χώρας στο ΔΝΤ. «Ηταν αυτονόητο ότι η Ελλάδα θα πήγαινε σούμπιτο στο ΔΝΤ» δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, επιτιθέμενος στη Νέα Δημοκρατία για τα «αποτελέσματα» της πολιτικής της, αποτελέσματα που όπως είπε αποτέλεσαν «θρυαλλίδα για την αξιοπιστία της χώρας».
Αξιολογώντας το εγχείρημα της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «δείξαμε τη βούληση να βάλουμε τάξη στη χώρα».
«Σκεφθείτε να είχαμε μπει στη χρεοκοπία και στον κατήφορο της διάλυσης» αντέτεινε, ενώ σε σχετική αποστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για «τα αντανακλαστικά της κοινωνίας, αλλά και του κόσμου του ΠΑΣΟΚ στις επιλογές της κυβέρνησης» απάντησε: «Τα δικά μου αντανακλαστικά ήταν να προστατεύσω την πατρίδα από τη χρεοκοπία, ήταν να προστατεύσω όσο μπορώ, και αυτό κάνω και θα κάνω, το βιος και τον κόπο του ελληνικού λαού» κατέληξε, δηλώνοντας αισιόδοξος: «Αυτόν τον αγώνα δίνουμε και αυτόν θα συνεχίσουμε να δίνουμε, και θα τα καταφέρουμε με επιτυχία».
Πηγή



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Οταν διαβαζει κανεις τις δηλωσεις του ΓΑΠ πραγματικα σκαει στα γελια!!
    Εν τω μεταξυ παλι αναφερθηκε στην "πατριδα" του!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]