Πέτρινα χρόνια φέρνει μαζί του το ΔΝΤ
- Έρχονται τρία τουλάχιστον... πέτρινα χρόνια αν περάσει η σκληρή γραμμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν την Δευτέρα στην Αθήνα για την προοπτική εισόδου της Ελλάδας στον μηχανισμό «διάσωσης»
Ο πρόσφατος χρησμός του επικεφαλής του Ταμείου, κ. Ντομινίκ Στρος Καν, ότι η μοναδική λύση για την Ελλάδα είναι ο αποπληθωρισμός προδικάζει μείωση αποδοχών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ?προκειμένου να πέσουν οι τιμές στην αγορά και να υποχωρήσει ο πληθωρισμός- ύφεση μεγάλης διάρκειας λόγω της καθίζησης της κατανάλωσης και σημαντική αύξηση της ανεργίας.
Κι αν στο Ταμείο θεωρούν μονόδρομο τον αποπληθωρισμό προκειμένου να αποκτήσει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να μειωθεί το εξωτερικό χρέος εγχώρια τραπεζικά στελέχη και αναλυτές εκτιμούν πως η συρρίκνωση των αποδοχών θα προκαλέσει αλυσίδα αρνητικών αντιδράσεων στη οικονομία και αναφέρουν ως ενδεικτικό παράδειγμα πως πολλά νοικοκυριά θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους .
Έτσι αντιπροτείνουν μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα όπως άμεσο άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, άρση του καμποτάζ κ.α. τα οποία θα ρίξουν τις τιμές και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Όπως έχει γράψει το «Έθνος» το ΔΝΤ ζητά μεταξύ των άλλων ψαλίδισμα σε μισθούς και συντάξεις (κόψιμο 13ης και 14ης σύνταξης), απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Η... συνταγή αυτή αφορά το 2011 και θα έλθει σε μία περίοδο κατά την οποία η ελληνική οικονομία θα κλείνει δύο χρόνια με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σταθερή αύξηση του αριθμού των ανέργων.
Επιπρόσθετα είναι εξαιρετικά πιθανό η λήψη ορισμένων εξ αυτών των μέτρων να προκαλέσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις καθώς ήδη τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων έχουν πληγεί από τις αυξήσεις των εμμέσων φόρων.
Το χειρότερο είναι πως το ΔΝΤ ξεκαθάρισε πως δεν θα συμμετέχει σε κοινές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ. Θα διαπραγματευτεί απευθείας και μόνο με την ελληνική κυβέρνηση.
Έτσι η δανειοδότηση της Ελλάδας με 10 ή το πολύ 15 δις ευρώ από το Ταμείο θα πρέπει να γίνει με τους όρους που αυτό θα βάλει στο τραπέζι.
Αν δεν γίνουν αποδεκτοί δεν θα εγκριθεί από το συμβούλιο του ΔΝΤ η χρηματοδότηση.
Πηγή
Δηλαδη τα επομενα 3 χρονια θα την βγαλουμε με τραχανα και λαδοψωμο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΜ