Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ έρχονται και φέρνουν νέα και σκληρά μέτρα

  • Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα με τα στελέχη της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που θα έρθουν στην Αθήνα. Θα αφορούν τα μέτρα που πρέπει να λάβει η χώρα για το 2011 και το 2012, ενώ δεν αποκλείονται πρόσθετα μέτρα και το 2010
Mε τις ασφυκτικές συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στην ελληνική οικονομία, η προσφυγή της χώρας στη βοήθεια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ ήταν μονόδρομος. Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα που θα έχουν φθάσει στην Αθήνα τα στελέχη της Κομισιόν, της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Θα αφορούν τα μέτρα που πρέπει να λάβει η χώρα για το 2011 και το 2012, ενώ δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο για ορισμένα πρόσθετα μέτρα και το 2010. Οι συζητήσεις πρόκειται να διαρκέσουν δύο εβδομάδες, καθώς το αργότερο μέχρι το τέλος του Απριλίου πρέπει να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, ώστε να ενεργοποιηθεί η παροχή οικονομικής βοήθειας.
Παζάρι
Η διαπραγμάτευση θα επικεντρωθεί σε δύο τομείς. Ο πρώτος είναι τα μέτρα που θα επιβληθούν στη χώρα έναντι των κεφαλαίων που θα δοθούν. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να έχει ένα σαφές περίγραμμα των μέτρων της επόμενης διετίας προκειμένου να είναι σε θέση να χειριστεί πολιτικά τις επιπτώσεις. Ενα δύσκολο θέμα που θα τεθεί είναι η περικοπή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει ένα ήπιο μοντέλο 2ετούς- 3ετούς παγώματος των αποδοχών, ώστε με τον πληθωρισμό και τους φόρους που ήδη έχουν επιβληθεί να επιτευχθεί η προσαρμογή. Ωστόσο, οι πρόσφατες δηλώσεις του Σ. Καν για ανάγκη αποπληθωρισμού και οι χθεσινές του Ο. Ρέν για μείωση των μισθών δείχνουν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν και οδυνηρές επιλογές.
Το δεύτερο θέμα είναι πιο τεχνοκρατικό αλλά εξίσου ουσιαστικό. Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το ύψος της βοήθειας, πότε θα δοθεί και με ποιες διαδικασίες. Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα πολύ κρίσιμο σημείο είναι αν το τριετές αυτό πρόγραμμα ανοίγει το δρόμο για ουσιαστική αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος με την αναδιάρθρωση κάποια στιγμή μετά το 2010, του ελληνικού χρέους με τη βοήθεια του ΔΝΤ και της Ε.Ε.
Οι εκτιμήσεις είναι ότι τα χρήματα της βοήθειας δεν πρόκειται να δοθούν συνολικά, αλλά τμηματικά και εφόσον η ελληνική πλευρά προωθεί τα συμφωνημένα μέτρα, αλλά και προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες εφόσον δεν επιτυγχάνονται τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι ελεγκτές του ΔΝΤ και της Κομισιόν θα είναι διακριτικοί, αλλά ουσιαστικά θα εγκατασταθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς τα ταξίδια τους θα είναι τόσο συχνά που η κυβέρνηση δεν θα αισθανθεί την απουσία τους.
Προοπτική
Επίσης ένα κρίσιμο σημείο είναι η τεχνοκρατική ομάδα που θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για την ελληνική πλευρά, καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν καθορίζουν το μέλλον της χώρας για τα επόμενα χρόνια.Επειδή το ελληνικό χρέος είναι σε δυσθεώρητα ύψη, η Ελλάδα για τη χρηματοδότησή του -παρά τη βοήθεια- δεν θα μπορέσει να αποκόψει τον ομφάλιο λώρο με τις αγορές. Για να υποχωρήσουν ουσιαστικά τα spreads, μετά την πρώτη δόση της βοήθειας θα χρειαστούν γενναίες κινήσεις στα μέτωπα των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, ώστε να σταλεί στις αγορές το μήνυμα ότι η χώρα έχει αλλάξει νοοτροπία και προχωρεί με τολμηρές τομές.
Η Ελλάδα έχασε πολύτιμο χρόνο και δέχθηκε συνεχείς υποβαθμίσεις σε ένα άθλιο παιχνίδι χειραγώγησης με πρωταγωνιστές τους οίκους αξιολόγησης και τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες που την έσπρωξαν στο ΔΝΤ. Οι αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις «έκαψαν» δεκάδες δισεκατομμύρια ρευστότητας κατά τη διαδικασία της προεξόφλησης (hair cut) ομολογιακών τίτλων από τις τράπεζες στην ΕΚΤ.
Η εξαφάνιση της ρευστότητας ως επίπτωση των υποβαθμίσεων (και όχι η φυγή των καταθέσεων) πίεσε το τραπεζικό σύστημα και εξανάγκασε στην προσφυγή σε βοήθεια ώστε να ανασάνει η οικονομία. Το ΔΝΤ έχει μεγάλο εύρος μέτρων. Στις περισσότερες χώρες που παρενέβη μειώνει και τις εισαγωγές πετρελαίου και γι' αυτό συνήθως έχουν και διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Στην Ελλάδα φαίνεται ότι δεν θα έχουμε τέτοιου είδους μέτρα, αλλά οπωσδήποτε για τη χώρα ξεκινά μια πολύ δυσάρεστη περίοδος.
Μοιραία αλλά αναπόφευκτη επιλογή
Η προσφυγή στο ιδιότυπο ταμείο σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ φαίνεται πως αποτελεί πλέον μονόδρομο. Η αμηχανία της κυβέρνησης δίνει τώρα τη θέση της στον επιβαλλόμενο ρεαλισμό και παρά τη δυστοκία των τελευταίων ημερών όλα οδηγούν κατά πάσα πιθανότητα στο λεγόμενο μηχανισμό στήριξης. Στην πραγματικότητα μένει η τεχνική διευθέτηση εκκρεμοτήτων και η πολιτική διαχείριση της μοιραίας αλλά αναπόφευκτης επιλογής εκ μέρους της κυβερνήσεως.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών και αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο περιεχόμενο της διεκδικούμενης συμφωνίας για παροχή συνολικού πακέτου βοήθειας που θα εξασφαλίζει τα δανειακά κεφάλαια για μια τριετία. Στο πολιτικό πεδίο η κυβέρνηση, παρά τον εσωτερικό διχασμό που θα επέλθει στο ΠΑΣΟΚ, θεωρεί ότι μπορεί να διαχειρισθεί το πρόβλημα καθώς εκτιμά ότι η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι ήπια και σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίσιμη.
Αυτό που προκαλεί πονοκέφαλο είναι κυρίως οι κοινωνικές αντιδράσεις όταν θα έρθει η στιγμή νέου πακέτου μέτρων που θα αλλάξουν τη ζωή όλων μας. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση επείγεται να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές πριν τις απαιτήσουν οι δανειστές μας στο πλαίσιο της συμφωνίας οικονομικής βοήθειας. Από σήμερα πάντως όλα είναι διαφορετικά και όσο θα περνά ο χρόνος θα το αντιλαμβανόμαστε.
Το χρονικό
Η Ελλάδα έχασε πολύτιμο χρόνο και δέχθηκε συνεχείς υποβαθμίσεις σε ένα άθλιο παιχνίδι χειραγώγησης με πρωταγωνιστές τους οίκους αξιολόγησης και τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες που την έσπρωξαν στο ΔΝΤ.
Οι αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις «έκαψαν» δεκάδες δισεκατομμύρια ρευστότητας κατά τη διαδικασία της προεξόφλησης (hair cut) ομολογιακών τίτλων από τις τράπεζες στην ΕΚΤ.
Η εξαφάνιση της ρευστότητας ως επίπτωση των υποβαθμίσεων (και όχι η φυγή των καταθέσεων) πίεσε το τραπεζικό σύστημα και εξανάγκασε στην προσφυγή σε βοήθεια ώστε να ανασάνει η οικονομία.
Γενναίες κινήσεις
Για να υποχωρήσουν ουσιαστικά τα spreads, μετά την πρώτη δόση της βοήθειας θα χρειαστούν γενναίες κινήσεις στα μέτωπα των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, ώστε να σταλεί στις αγορές το μήνυμα ότι η χώρα έχει αλλάξει νοοτροπία και προχωρεί με τολμηρές τομές.
Πηγή



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Υποτιθεται οτι υπαρχει και ευρωπαϊκος μηχανισμος οικονομικης στηριξης!!
    Αυτο ομως που δεν μας λενε ειναι οτι απαιτειται ομοφωνια ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!!
    Η Γερμανια θα συμπραξει αραγε στην "σωτηρια" μας??
    Πολυ αμφιβαλλω!!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υποτιθεται οτι υπαρχει και ο ευρωπαϊκος μηχανισμος οικονομικης στηριξης απο τους "συμμαχους"!!
    Ομως δεν μας εχουν πληροφορησει οτι για να ενεργοποιηθει απαιτειται ομοφωνη αποφαση ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!!
    Η Γερμανια θα συμπραξει αραγε???

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]