Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ΔΝΤ στην Ελλάδα – Πως θα επηρεαστούν καταθέσεις, ομόλογα, χρηματιστήριο, οικονομία και κοινωνία

  • Τα παπαγαλάκια πήραν φωτιά και εμφανίζουν το ΔΝΤ ως ίδρυμα προστασίας μωρών παρθένων
  • Η δημοσιογραφική προπαγάνδα επιτίθεται στην λογική και στα μέχρι σήμερα υπάρχοντα δεδομένα για την δράση της διεθνούς μαφίας που λέγεται ΔΝΤ
H έλευση του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι γεγονός. Το ΔΝΤ μαζί με την ΕΕ θα χαράσσουν την οικονομική πολιτική της Ελλάδος ωστόσο αυτή η ιστορική για τον τόπο εξέλιξη τι επιπτώσεις θα έχει στην κοινωνία; Πως θα επηρεάσει καταθέσεις και ομόλογα; Πως θα επηρεάσει το χρηματιστήριο; Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής θα επηρεαστούν τα μέγιστα ενώ άλλοι τομείς θα σταθεροποιηθούν.
Ο κοινωνικός ιστός θα επηρεαστεί καθώς η μείωση των ελλειμμάτων θα απαιτήσει θυσίες.
Οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν πλέον, ήδη σταμάτησε η εκροή καταθέσεων. Στα ομόλογα υπάρχει ασάφεια καθώς τα spreads δεν θα μειωθούν δραματικά, βρίσκονται στις 540 μ.β. και μια διακύμανση μεταξύ 380-600 μονάδες βάσης θεωρείται ρεαλιστική.
Το spread δεν θα κλείσει έως ότου αποσαφηνισθεί αν η Ελλάδα προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους έχει εφαρμοστεί ουκ ολίγες φορές από το ΔΝΤ υπό την λογική της επιμήκυνσης και όχι του haircut της απομείωσης.
Το χρηματιστήριο μεσοβραχυπρόθεσμα θα αντιδράσει ωστόσο ο κίνδυνος η Ελλάδα να εμπλακεί στα γρανάζια μιας φθοροποιού ύφεσης είναι πολύ μεγάλες με τόσο πολλά φορολογικά μέτρα και δεν αποκλείεται το ΧΑ να εμπλακεί σε αυτά τα γρανάζια.
Τι σημαίνει προσφυγή σε ένα μηχανισμό ΔΝΤ-ΕΕ
Η Ελλάδα αδυνατώντας να δανεισθεί από τις αγορές καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι κινδυνεύει να χρεοκοπήσει λόγω του υπερβολικού χρέους και ελλειμμάτων ζητά την στήριξη του ΔΝΤ και της ΕΕ.
Η προσφυγή στον μηχανισμό όμως σημαίνει τεράστιες υποχρεώσεις. Η αδυναμία θα πληρωθεί και μάλιστα ακριβά.
Για τα επόμενα 2-3 χρόνια ΔΝΤ-ΕΕ θα ασκούν την οικονομική πολιτική και προφανώς θα υπάρξουν και άλλα σκληρά μέτρα.
Η Ελλάδα θα δανείζεται μέσα από αυτό τον μηχανισμό ωστόσο θα αξιολογείται σε μηνιαία βάση από ελεγκτές και αν υπάρχουν αποκλίσεις θα λαμβάνονται και άλλα σκληρά μέτρα.
Πότε θα δανεισθεί η Ελλάδα και με τι επιτόκιο;
Στις 17 Μαΐου εκτός απροόπτου η Ελλάδα θα εκταμιεύσει τα 10 δις ευρώ για να καλύψει δανειακές ανάγκες 8 δις ευρώ.
Σημειώνεται ότι στις 19 Μαΐου λήγει 10ετές ομόλογο ύψους 8 δις ευρώ το οποίο και η Ελλάδα θα καλύψει μέσω του μηχανισμού στήριξης στον οποίο έχει προσφύγει.
Δύο είναι τα κρίσιμα ερωτήματα
1)Τα 10 δις ευρώ της βοήθειας προς την Ελλάδα θα χορηγηθούν από τον συνδυαστικό μηχανισμό του ΔΝΤ και της ΕΕ ή μόνο από το ΔΝΤ;
2)Με τι επιτόκια και με ποια διαδικασία θα χορηγηθούν;
Τα 10 δις ευρώ θα χορηγηθούν από τον μηχανισμό θεωρητικά αν μέχρι τότε είναι έτοιμος.
Όμως υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα.
Αν οι ευρωπαϊκός χώρες που θα ήθελαν να δώσουν πρώτες χρήματα όπως είχαν δηλώσει πριν το ΔΝΤ για λόγους αλληλεγγύης δεν είναι έτοιμες το ΔΝΤ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα αλλά θα εξαντλούσε την περίπου δυνητική χρηματοδότηση του προς την Ελλάδα.
Πηγές αναφέρουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η Ελλάδα να λάβει δάνεια από τις ευρωπαϊκές χώρες με επιτόκιο 5% περίπου σε μια αναλογία 6,5 με 7 δις ευρώ η ΕΕ και 3 δις ευρώ το ΔΝΤ.
Σε όρους χρονοδιαγραμμάτων το ΔΝΤ μπορεί να καταβάλλει νωρίτερα από την ΕΕ τα κεφάλαια που έχει ανάγκη η Ελλάδα αλλά η ΕΕ θα ήθελε να εμπλακεί στην διαδικασία.
Άρα πρακτικά σημαίνει ότι οι περισσότερες χώρες θα είναι έτοιμες αρχές Μαΐου θα απομένει η Γερμανία η οποία έχει εκλογές στις 9 Μαΐου να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια και να προσδιορίσουν τον ακριβή μηχανισμό στήριξης.
Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση χρέους
Η Ελλάδα όντως μπορεί να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση χρέους είτε μέσω haircut δηλαδή απομείωσης του χρέους οφείλει 100 ευρώ και επιστρέφει 70 ευρώ ή μέσω της επιμήκυνσης μέσω έκδοσης νέων ομολόγων σε κάθε λήξη υφιστάμενων τίτλων.
Το haircut (χέρκατ) προφανώς για την Ελλάδα είναι η καλύτερη λύση θεωρητικά αλλά ταυτόχρονα και η πιο καταστροφική.
Όταν ένας ξένος έχει δανείσει την Ελλάδα 100 ευρώ και η Ελλάδα αποφασίζει να του επιστρέψει 70 ευρώ είναι μείζον θέμα αξιοπιστίας. Δεν θα ξαναδανείσουν την Ελλάδα στο μέλλον.
Το haircut θα έχει επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα που κατέχει 150 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα, θα έχει όμως επιπτώσεις σοβαρότατες και στις ελληνικές τράπεζες που θα χάσουν μέρος των κεφαλαίων τους. Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν 48 δις ευρώ ομόλογα στα χαρτοφυλάκια τους.
Το haircut δεν συμφέρει κανένα πλην της Ελλάδος και μόνο βραχυπρόθεσμα.
Μια αναδιάρθρωση του χρέους μέσω επιμήκυνσης θα ήταν μια λύση αλλά και αυτή έχει παρενέργειες.
Λήγει ένα ομόλογο σε ένα μήνα αντί να το πληρώσει η Ελλάδα λέει στους δανειστές θα εκδώσει ένα νέο ομόλογο το οποίο θα το αντικαταστήσει με αυτό που λήγει με στόχο να αποφορτιστεί την τρέχουσα περίοδο από λήξεις ομολόγων.
Το ΔΝΤ τι ακριβώς θα κάνει στην Ελλάδα;
Το ΔΝΤ με έδρα στις ΗΠΑ αποτελείται από τεχνοκράτες που προτείνουν λύσεις σε οικονομίες που βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Προτείνουν σκληρά μέτρα ενώ δεν είναι 100% βέβαιο ότι θα είναι και αποτελεσματικοί.
Πέτυχε το ΔΝΤ στην Τουρκία , στην Βουλγαρία , στην Ουγγαρία , αλλά απέτυχε στην Αργεντινή.
Το ΔΝΤ και η ΕΕ θα ζητήσουν απολύσεις;
Είναι γεγονός ότι το ΔΝΤ σε πολλές χώρες έχει ζητήσει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Στην Ρουμανία 130 χιλ.
Το ΔΝΤ σε ανύποπτο χρόνο έχει ζητήσει από την Ελλάδα να μειώσει άρα απολύσει 150 χιλ δημοσίους υπαλλήλους.
Η προσφυγή στο ΔΝΤ – ΕΕ τι σημαίνει για ΧΑ και ομόλογα;
Όταν αναλάβει την οικονομική διαχείριση της Ελλάδος το ΔΝΤ και η ΕΕ οι αγορές θα το αξιολογήσουν θετικά καθώς θα θεωρήσουν ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί στην χώρα και θα περιοριστεί η κερδοσκοπία.
Είθισται οι κερδοσκόποι να αποχωρούν μετά την έλευση του ΔΝΤ σε μια χώρα.
Το ΧΑ αναμένεται να αντιδράσει θετικά 5%-10% άνοδος και τα spreads να κλείσουν 100-150 μονάδες όμως προσοχή το ΔΝΤ δεν είναι πανάκεια αν η χώρα δεν λύσει δομικά της προβλήματα η κερδοσκοπία θα επανακάμψει δριμύτερη. Αν υπάρξουν αμφιβολίες είτε για το πακέτο στήριξης είτε για την ικανότητα της Ελλάδος να αντιμετωπίσει την κρίση τα spreads θα ενισχυθούν εκ νέου και το ΧΑ θα υποχωρήσει 5%-10% τουλάχιστον.
Το ευρώ επηρεάζεται λόγω της Ελλάδος; Με το ΔΝΤ τι θα γίνει;
Το ευρώ όντως έχει επηρεαστεί σημαντικά λόγω της Ελλάδος και η έλευση του ΔΝΤ θα επιφέρει σταθερότητα κυρίως θα μετριάσει την κερδοσκοπία και τις αγορές συναλλάγματος.
Στα 1,32 δολάρια ανά ευρώ έφθασε η ισοτιμία. Ωστόσο αν η χώρα με το ΔΝΤ αποκλίνει από τους στόχους η υποχώρηση έως τα 1,25 δολάρια δεν μπορεί να αποκλεισθεί.
Το ΔΝΤ θα δεσμεύσει καταθέσεις;
Ουδέποτε συνέβη αυτό και δεν θα συμβεί και στην Ελλάδα. Οι καταθέσεις των πολιτών δεν κινδυνεύουν.
Οι καταθέσεις δεσμεύονται όταν μια χώρα χρεοκοπεί και για να μην υπάρξει πλήρης αποσύνθεση το κράτος αποφασίζει να θέσει ημερήσιο όριο ανάληψης μετρητών έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Από την παρελθούσα εμπειρία αυτό έχει κρατήσει έως 10 -15 εβδομάδες.
Οι τράπεζες θα κινδυνεύσουν με την έλευση του ΔΝΤ-ΕΕ;
Τουναντίον το ΔΝΤ θα επιδιώξει την σταθεροποίηση της οικονομίας και σε ένα πιο σταθερό οικονομικό περιβάλλον οι τράπεζες λειτουργούν πιο εύρυθμα.
Όμως λόγω της έλευσης του ΔΝΤ μπορεί να δημιουργηθούν μεσοπρόθεσμα οι προοπτικές για συγχωνεύσεις στις τράπεζες.
Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]