Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Γερμανία και οι "κόκκινες κάρτες" από την Ευρωζώνη

  • Άρχισαν τα κράτη της Ευρώπης να μιλάνε για την εκμετάλλευση που υφίστανται από την Γερμανία
  • «Η Γερμανία θα μπορούσε πιθανόν… να μειώσει τους φόρους και να ενισχύσει την εσωτερική κατανάλωση, κάτι το οποίο ενδεχομένως θα βοηθήσει τις εξαγωγές μας στη χώρα»
Άρθρο της Wall Street Journal
Σε μετωπική σύγκρουση βρίσκονται το Βερολίνο και τα μέλη της Ευρωζώνης μετά τις δηλώσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ χτες στην γερμανική βουλή.
Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι τα μέλη της ΟΝΕ που δεν σέβονται τους κανόνες θα πρέπει να αποπέμπονται από το κοινό νόμισμα. “Πρέπει να... δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό όπου, ως έσχατο μέτρο, θα είναι δυνατό να αποκλειστεί μια χώρα από την Ευρωζώνη, αν δεν πληροί τις προϋποθέσεις επί μακρό χρονικό διάστημα» δήλωσε η κυρία Μέρκελ.
Όπως διαβάζουμε στην Wall Street Journal, πολλοί αναλυτές βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν τις προτάσεις της πολιτικό θεατρινισμό ο οποίος είχε στόχο τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης από το ρόλο της Γερμανίας στην κρίση του χρέους. Το είδος της μεταρρύθμισης το οποίο προτείνει η κυρία Μέρκελ θα απαιτούσε την ομόφωνη απόφαση όλων των 27 μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν δημοσιονομικό πρόβλημα. Ως εκ τούτου, είναι απόλυτα ουτοπικές.
Ο κύριος Παπανδρέου απάντησε στις προτάσεις της κυρίας Μέρκελ λέγοντας ότι δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, είτε υπήρχαν νομικά κολλήματα είτε όχι.
Στο μεταξύ σε συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ στο γαλλικό περιοδικό Le Point, υποστήριξε ότι η ιδέα ότι κάποια χώρα θα αποχωρούσε από το ευρώ ήταν «παρανοϊκή». «Δεν πρόκειται για κάρτα μέλους που αναλόγως προσαρμόζεται» δήλωσε «πρόκειται για χώρες που μοιράζονται ένα κοινό όραμα».
Το Δεκέμβρη η ΕΚΤ είχε δημοσιεύσει μια έκθεση σύμφωνα με την οποία βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου είναι σχεδόν αδύνατον να εκδιωχθεί μια χώρα από την Ευρωζώνη. Σε περίπτωση που μια χώρα αποφάσιζε να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα θα έπρεπε να αποχωρήσει συνολικότερα από την ΕΕ. «Δεν νομίζω ότι θα καταλήξουν ποτέ σε αλλαγές σε επίπεδο Συνθήκης» δήλωσε ο Σάιμον Τίλφορντ, οικονομολόγος στο Center for European Reform με έδρα το Λονδίνο. «Ο μόνος τρόπος να συμφωνήσουν οι υπόλοιπες χώρες σε κάτι τέτοιο είναι αν η Γερμανία αναγνωρίσει ότι και αυτή θα πρέπει να αλλάξει την οικονομική της πολιτική για να διατηρηθεί σταθερότητας της Ευρωζώνης.»
Η σκληρή γλώσσα της κυρίας Μέρκελ συνεχίζει το δημοσίευμα αντικατοπτρίζει την απομόνωση της Γερμανίας στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης. Η Γερμανία έχει αντισταθεί στις πιέσεις των εταίρων για ξεκάθαρη τοποθέτηση επί του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας, δίνοντας μόνο κούφιες υποσχέσεις. Η κυρία Μέρκελ προειδοποίησε τους ευρωπαίους εταίρους την Τετάρτη να μην πάρουν «βεβιασμένες αποφάσεις» στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τη χώρα.
Στο μεταξύ, τόσο η Γαλλία όσο και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αφήσει υπονοούμενα ότι εν μέρει η κρίση οφείλεται στις γερμανικές εξαγωγές καθώς και την άρνηση της Γερμανίας να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση μέσω δαπανών ή διαρθρωτικών αλλαγών, δυσκολεύοντας την ανάκαμψη των υπολοίπων χωρών. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι αντέδρασαν σκληρά δηλώνοντας ότι δεν θα πρέπει να ασκείται κριτική αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Η κυρία Μέρκελ θέλησε να δώσει ένα τέλος στο συγκεκριμένο θέμα λέγοντας ότι «η Γερμανία δεν θα περιορίσει την εξαγωγική της ισχύ». Πράγματι ο λόγος της κυρίας Μέρκελ προσπαθούσε να στρέψει την προσοχή από την οικονομική πολιτική της Γερμανίας και να την επαναφέρει στο θέμα των «άσωτων» κρατών.
Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λανγκάρ, την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η πρώτη που κατηγόρησε ανοικτά την οικονομική πολιτική της Γερμανίας «Η Γερμανία θα μπορούσε πιθανόν… να μειώσει τους φόρους και να ενισχύσει την εσωτερική κατανάλωση, κάτι το οποίο ενδεχομένως θα βοηθήσει τις εξαγωγές μας στη χώρα» δήλωσε η κυρία Λανγκάρντ. «Οι χώρες με υπερβολικό έλλειμμα θα πρέπει να το μειώσουν… αυτοί που έχουν πλεόνασμα θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι θα πρέπει να έχουν και άλλες πηγές εισοδήματος και όχι μόνο μια».
Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα:
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704743404575127190480343692.html?mod=WSJEUROPE_hpp_MIDDLETopStories
Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα της γαλλικής Monde:
http://www.lemonde.fr/europe/article/2010/03/18/merkel-accroit-le-differend-franco-allemand-sur-le-dossier-grec_1320769_3214.html#ens_id=1268560
newstime



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]