Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία πρωτοστατεί στην υπεράσπιση των Ουιγούρων

Η Τουρκική εφημερίδα Star με τίτλο "θα συζητήσουμε τη θηριωδία στα ΗΕ" δημοσιεύει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τα επεισόδια στην περιοχή Σιντζάν στη Κίνα.
Στην εφημερίδα αναφέρεται ότι ο Ερντογάν στις διμερείς επαφές που είχε, χρησιμοποίησε τη λέξη "θηριωδία" και είπε πως πρέπει όλες οι χώρες να αντιδράσουν στα επεισόδια κατά των Ουιγούρων. Επίσης ανέφερε ότι η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και θα φέρει στην επικαιρότητα τις ταραχές που προκλήθηκαν.
Σημειώνεται πως η Τουρκία εμπλέκεται σοβαρά στις υποθέσεις των τουρκόφωνων Ουιγούρων, τους οποίους χαρακτηρίζει ως «τουρκική μειονότητα» και την περιοχή τους «ανατολικό τουρκεστάν».
Από χθες, ξεκίνησε μποϊκοτάζ των Κινεζικών προϊόντων στην Τουρκία με ανακοίνωση του Υπουργείου Βιομηχανίας της Τουρκίας.
Οι σχέσεις Τουρκίας-Κίνας επιδεινώνονται ραγδαία, και αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω, και μάλιστα σε βάθος χρόνου, καθώς η Τουρκία πρωτοστατεί εναντίων της Κίνας στην υπόθεση των Ουιγούρων.
Σημειώνεται επίσης, πως η περιοχή που κατοικούν οι Ουιγούροι, μεταξύ Κίνας-Μογγολίας-Θιβέτ, θεωρείται η «γενέθλια γη» των Τούρκων, καθώς από ελκύουν την καταγωγή τους ιστορικά. Οι Ουιγούροι αποκαλούνται «πρωτότουρκοι» ή «αρχαίοι τούρκοι» στην Τουρκική ιστορική βιβλιογραφία.
Η υπόθεση των Ουιγούρων αναμένεται να λάβει μεγάλες διαστάσεις με την εμπλοκή πολλών δυτικών χωρών, καθώς αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, να πληγή η αναδυόμενη Κίνα. Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται λόγος για «επανάσταση» κατά της Κίνας, με πρωτοστάτη την Τουρκία.
Κατάπληξη προκάλεσε το γεγονός της πλήρους Τουρκικής εμπλοκής στο θέμα των Ουιγούρων, σε αρκετούς Ευρωπαίους οι οποίοι αγνοούσαν πλήρως πως οι Τούρκοι ελκύουν την καταγωγή τους από την απομεμακρυσμένη και απομονωμένη αυτή περιοχή στα βάθη της Ασίας.
Το θέμα έγινε αντικείμενο πολλών ανεπίσημων συζητήσεων κυρίως στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου τέθηκε το ερώτημα, αν θα πρέπει ένας λαός προερχόμενος από τα βάθη της Ασίας, να γίνει μέλος της Ε.Ε.
Οι δηλώσεις Ερντογάν, περί «θηριωδίας» προκάλεσαν θυμηδία σε Ευρωβουλευτές του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε., οι οποίοι σχολιάζοντας ειρωνικά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, αναφέρθηκαν στην «ειρηνική κάθοδο» των Τούρκων από τις περιοχές της Μογγολίας στα όρια της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Άλλοι εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους, καθώς μια πιθανή μελλοντική είσοδος της Τουρκίας στην Ε.Ε., θα υποχρέωνε την Ευρώπη, να συμπεριλάβει την Τουρκική ιστορία στην Ευρωπαϊκή ιστορία, όπου θα γίνεται λόγος για τις Μογγολικές περιοχές από όπου προέρχονται οι Τούρκοι κλπ.
Επίσης, η έντονη δραστηριότητα της Τουρκίας στο θέμα των Ουιγούρων, προβληματίζει, καθώς η Τουρκία επιθυμεί να φέρει το θέμα στους θεσμούς της Ε.Ε., η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα εσωτερικά προβλήματα της Κίνας και σαφώς σε έντονη αντιπαράθεση μαζί της.
Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Θα πρεπει περα απο οικονομικα συμφεροντα, οι χωρες που υποστηριζουν την ενταξη της Τουρκιας στην ΕΕ να αναλυσουν τα συλλογικα οφελη στο απωτερο μελλον για να μη βρεθουν καποτε προ εκπληξεων.
    Απο τους δικους μας πολιτικαντηδες δεν περιμενω κατι τετοιο.

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούνε για σκοινί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οπως εχει προφητευθει το βεβαιο ειναι οτι οι Κινεζοι θα προελασουν στον Εφρατη ποταμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]