Τα σχέδια ΗΠΑ - Τουρκίας - Νοτίου Κουρδιστάν και ο ρόλος του Αμπντουλάχ Οτζαλάν
International Crisis Group-«Η Τουρκία αποτελεί το άλλοθι της περιφερειακής διοίκησης στο Β. Ιράκ»
«Οι Κούρδοι ηγέτες είναι διαθέσιμοι στην συνέχεια του διαλόγου με τους Τούρκους αξιωματούχους»
Η Τουρκία αποτελεί το πλέον πραγματικό άλλοθι στην ύπαρξη της περιφερειακής Κουρδικής διοίκησης του Β. Ιράκ, σύμφωνα με το I.C.G.
Στην έκθεση της Ομάδας Κρίσης χαρακτηριστικά διαβάζουμε την επιθυμία των Κούρδων ηγετών που ζουν στην προαναφερόμενη περιοχή για ανοιχτό διάλογο με τα στελέχη της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και κυρίως αυτό φανερώνεται μετά τη νίκη των εκλογών του 2007 του κυβερνών κόμματος και ότι ήδη έχει διασφαλισθεί και συνεχίζεται σταθερά ο διάλογος των δύο πλευρών.
Η Άγκυρα είναι γνωστό ότι παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις στην περιοχή και αυτό ευνοεί και παροτρύνει τους Τούρκους επιχειρηματίες για σοβαρές επενδύσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν (Νότιο Κουρδιστάν). Γίνεται αναφορά στην επιθυμία της Τουρκίας να αποτελέσει η πύλη εξαγωγής των πλούσιων υπόγειων ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής.
Τέλος στην έκθεση σημειώνεται και το σκεπτικό «εάν η περιφερειακή διοίκηση στο Β. Ιράκ θα πετύχει την συμπερίληψή της εντός του σχεδίου Ναμπούκο τότε θα έχει ένα πολύ σημαντικό ατού στα χέρια της σε συνάρτηση στις σχέσεις της με τη διοίκηση της Βαγδάτης». Η έκθεση...
Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ
Το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιμετρικό περιβάλλον του Νοτίου Κουρδιστάν, η αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων, από την περιοχή, υποχρεώνει την Κουρδική Διοίκηση του Βορείου Ιράκ, σε διάφορες μορφές συνεργασίας με την Τουρκία.
Τίθεται επιτακτικά πλέον «ζήτημα επιβίωσης της Κουρδικής Κρατικής Οντότητας», καθώς τόσο η Συρία και το Ιράν, αλλά και ο Αραβικός νότος, διακατέχονται από ακραία εχθρικά αισθήματα για τους Κούρδους του Βορά, τους οποίους και επιθυμούν με κάθε μέσο και τρόπο και εξαλείψουν. Η προοπτική δημιουργίας «Κουρδικού Κράτους», αλλάζει τον υπάρχοντα «χάρτη της Μέσης και Εγγύς Ανατολής», γεγονός που προκαλεί πραγματικούς εφιάλτες στους περιμετρικούς γείτονες του Νοτίου Κουρδιστάν.
Οι γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές μελλοντικές προεκτάσεις του ζητήματος αυτού είναι τεράστιες και προδιαγράφουν, μια διαφορετική Μέση και Εγγύς Ανατολή από αυτήν που ξέρουμε.
Το Νότιο Κουρδιστάν είναι εντελώς αδύναμο να επιβιώσει σ΄ένα τέτοιο περιβάλλον. Επίσης, δεν διαθέτει τις υποδομές και τα χαρακτηριστικά τα οποία θα του επιτρέψουν να δημιουργήσει ένα βιώσιμο κράτος.
Δημιούργημα των ΗΠΑ το υπό σύσταση «Κουρδικό Κράτος», έφερε ως πρωταρχική ενέργεια της διοίκησης Ομπάμα, τον Πρόεδρο να πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία.
Το νεοσύστατο Κουρδικό Κράτος, «επεβλήθηκε» στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, και ακόμη γίνονται παρασκηνιακά εντονότατες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.
Η Τουρκία έλαβε μέχρι στιγμής ως αντάλλαγμα, την υποστήριξη για την πάταξη του ΡΚΚ με την συνεργασία της Κουρδικής Διοίκησης του Β. Ιράκ.
Έλαβε επίσης, σημαντικό ποσοστό συμμετοχής στα μεγάλα κέρδη, των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Β. Ιράκ, μακροπρόθεσμα.
Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Α. Γκιούλ, μετά την επίσκεψη Ομπάμα και την δική του επίσκεψη στην Βαγδάτη, όπου έκανε λόγο για «Κουρδική Ομόσπονδη Διοίκηση» στο Βόρειο Ιράκ, αποτέλεσε το σημείο δημόσιας αναφοράς και αποδοχής, της Κουρδικής Κρατικής Οντότητος.
Το Νότιο Κουρδιστάν, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι βιώσιμο εάν δεν διαθέτει διέξοδο στην θάλασσα.
Οι επιλογές του Νοτίου Κουρδιστάν, είναι ασφυκτικά μονομερείς και μονοσήμαντες.
Δεν μπορεί να αναζητήσει «θαλάσσιες διεξόδους» ούτε στα λιμάνια του Ιράν, για ευνόητους λόγους, ούτε στης Συρίας. Σημειώνεται πως τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα του Νοτίου Κουρδιστάν, είναι εκμεταλλεύσιμα από την Δύση και κυρίως τις ΗΠΑ, και είναι αυτονόητο, πως δεν θα βρουν «διεξόδους διάθεσης» και μεταφοράς από λιμένες που ενυπάρχουν σε «εχθρικές χώρες». Η μόνη πλησιέστερη και ασφαλής διέξοδος των αγωγών μεταφοράς και μεταφόρτωσης των ενεργειακών αποθεμάτων, βρίσκεται στην Ν/Α Τουρκία και τα λιμάνια της. Η Μερσίνα και το Μποτάς στο Τσεϊχάν είναι ως φαίνεται οι πρώτες επιλογές, μιας και εκεί καταλήγει και ο αγωγός Μπακού-Τσεϊχάν.
Τα αμοιβαία οφέλη για την Τουρκία, το Νότιο Κουρδιστάν και τις ΗΠΑ, είναι ευδιάκριτα και πολύ μεγάλα, στην προοπτική εξόδου των αγωγών του Νοτίου Κουρδιστάν στα λιμάνια της Τουρκίας, ενώ κι ο απαξιωμένος αγωγός Μπακού-Τσεϊχάν, φαίνεται πως εν μέρει, καθίσταται πλέον βιώσιμος.
Πέραν της προοπτικής «εξόδου στην θάλασσα» του Νοτίου Κουρδιστάν, για τα θέματα της ενέργειας, θα εξυπηρετούνται και όλες οι ποντοπόρες δραστηριότητες του νέου κράτους, είτε αυτές αφορούν εισαγωγές και εξαγωγές εμπορικών προϊόντων, είτε μεταφορές πρώτων υλών κλπ.
Ο «Τουρκικός όγκος» και η συνεργασίες μεταξύ Κούρδων και Τούρκων, δίδουν μια ασφάλεια στο Νότιο Κουρδιστάν, (στο οποίο η Τουρκία, ήδη έχει στρατηγικά συμφέροντα τα οποία και διευρύνονται) , έναντι των εχθρικών του γειτόνων.
Η «Κουρδική διέξοδος» στους λιμένες της Ν/Α Τουρκίας, θα δημιουργήσει μια «απροσδιόριστη δυναμική» καθώς θα διαμορφώνεται και θα διέρχεται από τις αμιγώς συμπαγείς Κουρδικές περιοχές της Τουρκίας. Οι πολυπληθείς Κουρδικοί πληθυσμοί της Ν/Α Τουρκίας, είναι αυτοί που θα διαμορφώσουν την «μορφή, την ασφάλεια και την βιωσιμότητα της θαλάσσιας διεξόδου» και κατ΄επέκταση, την βιωσιμότητα του νεοσύστατου κράτους του Νοτίου Κουρδιστάν.
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, διαφαίνεται πως το κράτος του Νοτίου Κουρδιστάν, θα εξελιχθεί σε «Τουρκικό προτεκτοράτο» με την «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ, οι οποίες είναι και οι εμπνευστές των σχεδίων αυτών.
Όμως ο απόλυτος καθοριστικός παράγων και συστατικό στοιχείο, εφαρμογής των σχεδίων αυτών, είναι οι Κουρδικοί πληθυσμοί της Ν/Α Τουρκίας, χωρίς την συναίνεση και την συμμετοχή των οποίων, δεν είναι δυνατή η υλοποίησή τους.
Οι Κούρδοι της Τουρκίας, θα είναι ή το «φράγμα» στα σχέδια ή το «προγεφύρωμα» υλοποίησης των σχεδίων, αλλαγής του χάρτη στην περιοχή.
Οι ευμεγέθεις πληθυσμιακοί αριθμοί των Κούρδων της Τουρκίας και οι αριθμοδείκτες της γενετικής τους ανάπτυξης και συμπεριφοράς, καταδεικνύουν πως σε 15-20 χρόνια, θα διπλασιαστούν αριθμητικά στην περιοχή, μιας και κάθε οικογένεια έχει μέσο όρο από 8 παιδία, σε αντίθεση με τους Τούρκους, που περιορίζονται στα 2 με 3 παιδία σε όλη την Τουρκική επικράτεια. Η Τουρκία έντεχνα ψεύδεται, όταν παρουσιάζεται διεθνώς, ως η χώρα με τον «νεώτερο πληθυσμό στην υφήλιο» και προβάλει τους δείκτες γεννητικότητάς της, ως παράγοντα της ραγδαίας οικονομικής της ανάπτυξης. Οι αναπτυσσόμενοι ραγδαία πληθυσμοί στην Τουρκία, δεν είναι Τουρκικοί, αλλά Κουρδικοί! Γεγονός που ανησυχεί πολύ σοβαρά την Τουρκία και το οποίο επιμελώς αποκρύβει από τους πάντες...
Ως γνωστόν, οι Κούρδοι της Ν/Α Τουρκίας, είναι πολλαπλάσιοι αυτών του Βορείου Ιράκ και σημαντικό ποσοστό τους, κατά την δεκαετία του ΄80- ΄90 μετοίκησε από την Ν/Α Τουρκία στο Βόρειο Ιράκ, όταν ο Τουρκικός στρατός, ισοπέδωσε πάνω από 4.500 Κουρδικά χωριά και οδήγησε χιλιάδες Κούρδους στην προσφυγιά.
Σημαντικότερο όλων, το γεγονός πως οι Κούρδοι της Ν/Α Τουρκίας, πρόσκεινται με άκαμπτο φανατισμό προς το ΡΚΚ και ουδεμία σχέση και επαφή έχουν, με τα Κουρδικά κόμματα των Ταλαμπανί και Μπαρζανί, αλλά και τα λοιπά του Νοτίου Κουρδιστάν.
Η συμπεριφορά των Κούρδων ηγετών, Μπαρζανί και Ταλαμπανί, στο παρελθόν, που πολλές φορές «σήκωσαν τα όπλα» εναντίων του ΡΚΚ, συνεργάστηκαν με τον Σαντάμ Χουσεϊν, το Ιράν και την Τουρκία, κατά των μαχητών του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, έχει δημιουργήσει μια πάγια διάθεση αντιπάθειας των Κούρδων της Ν/Α Τουρκίας εναντίων τους. Ο Μπαρζανί καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να αλλάξει τις εχθρικές διαθέσεις των Κούρδων της Ν/Α Τουρκίας, δίδοντας άσυλο στο ΡΚΚ και προβάλλοντας συνεχώς «την Κουρδική ενότητα» η οποία συμπεριλαμβάνει και τους Κούρδους του ΡΚΚ.
Από την άλλη, ως γνώστης των λεπτών ισορροπιών και της «Τουρκικής πονηρίας» χρειάζεται όσο κανένας άλλος το ένοπλο ΡΚΚ, ως ανάχωμα προς τα «βόρεια» και την Τουρκία, με την οποία ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί σχέσεις εμπιστοσύνης και όλοι οι σχεδιασμοί, είναι πολύ εύθραυστοι.
Κούρδοι του Νοτίου Κουρδιστάν και Τούρκοι, βρίσκονται σε ένα συνεχές «παίγνιο επιρροών» και διαπραγμάτευσης, ακατανόητο για τις ΗΠΑ, με πολλές μυστικές και άλλες παραμέτρους...Οι δύο συνομιλητές, προσπαθούν να βρουν τρόπους επίλυσης του «γόρδιου δεσμού» που ονομάζεται ΡΚΚ, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί το παράγοντα υλοποίησης των σχεδίων τους, αλλά το σημαντικότερο, το κυρίαρχο στοιχείο επιβίωσης και των δύο κρατών μελλοντικά.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΡΚΚ
Οι Κούρδοι του ΡΚΚ δεν συμμετέχουν στις μυστικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις αυτές. Απλά συνεχώς βολιδοσκοπούνται και δοκιμάζονται οι προθέσεις και αντιδράσεις τους. Αρχίζει πλέον και γίνεται κατανοητό και από τις δύο πλευρές, πως χωρίς την πλήρη και ισότιμή συμμετοχή των Κούρδων του ΡΚΚ στις διαπραγματεύσεις αυτές, βιώσιμη λύση δεν θα υπάρξει, ούτε μελλοντική προοπτική ειρήνης στην περιοχή.
Οι Τούρκοι προσπαθούν να «αποκεφαλίσουν» το Κουρδικό DTP συλλαμβάνοντας τους ηγέτες του και τα στελέχη του, διώκοντας τους βουλευτές και τους δημάρχους του, των οποίων η παρουσία είναι πολύ σημαντική και μεγάλη, στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας.
Οι διώξεις αυτές, τελικά το μόνο που πετυχαίνουν, είναι να οδηγούν ακόμη περισσότερους Κούρδους στο «βουνό» πλάι στους ένοπλους συντρόφους του στο ΡΚΚ.
Μάλιστα η ΜΙΤ προέβη, πρόσφατα σε συνεχείς βολιδοσκοπήσεις, στον αδελφό του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον Οσμάν, για να δει εάν μπορεί να τον αξιοποιήσει κλπ.
Ο Οσμάν Οτσαλάν, αρνήθηκε και συνεχίζει να ζει την ειρηνική του ζωή στο Αρμπίλ του Νοτίου Κουρδιστάν, εργαζόμενος στο μικρό φούρνο που έφτιαξε για να ζήσει την οικογένειά του. Παρόμοιες προσεγγίσεις, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα, η ΜΙΤ έχει κάνει επανειλημμένα και στην αδερφή του Άπο, Χαβά (Εύα) που ζει φτωχικά στο πατρικό τους σπίτι στην Ούρφα, αλλά και στο έτερο αδερφό του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που ζει και εργάζεται ως εργάτης οικοδόμος, στα Άδανα.
Οι ηγέτες των Κούρδων της Τουρκίας, έχουν εκφράσει πολλές φορές δημοσίως τις απόψεις τους, πως «επίλυση του Κουρδικού χωρίς την συμμετοχή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αποκλείεται να υπάρξει.». Άποψη η οποία συχνά-πυκνά αρχίζει να προβληματίζει αρκετούς πολιτικούς στην Τουρκία, αλλά και στις ΗΠΑ.
Πάνω από 30 χρόνια διεξάγεται ένας πόλεμος μέσα στα «σπλάχνα της Τουρκίας» τον οποίο δεν μπορεί η Τουρκία να διαχειριστεί και να καταστείλει.
Ο τριαντάχρονος αυτός ένοπλος πόλεμος, έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ Κούρδων και Τούρκων. Το χάσμα αυτό είναι αγεφύρωτο και είναι ορατό σε όλες τις εκφάνσεις του δημοσίου βίου της Τουρκίας.
Η Κυβέρνηση Ερτογάν, αρχίζει όλο και περισσότερο να κατανοεί, πως το «Κουρδικό ζήτημα» πρέπει να λυθεί με «άλλα μέσα» και όχι αυτά που επί 30 και πλέον χρόνια, εφαρμόζει το Στρατιωτικό κατεστημένο και το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας.
Ο Ερτογάν, έχει αντιληφθεί, πως εάν συνεχιστεί η παρούσα τακτική τρομοκρατίας και διώξεων, εναντίων των Κούρδων, απειλείται σοβαρά η υπόσταση του Τουρκικού κράτους και η προοπτική ενός μελλοντικού διαμελισμού του, είναι πολύ πιθανή.
Όλοι ανέμεναν μετά την παράδοση του Αρχηγού του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, από τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, στους Τούρκους το 1999, πως το ΡΚΚ θα διαλύονταν...
Το ΡΚΚ, όχι μόνο δεν διαλύθηκε, αλλά συνέχισε τον αγώνα του σε όλα τα επίπεδα.
Παρά το Τουρκικό μένος, τις εκατοντάδες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Τουρκικού Στρατού, τις κοινές μυστικές επιχειρήσεις και συνεργασίες με το Ιράν και την Συρία, την εμπλοκή των Αμερικανών πρόσφατα κλπ, το ΡΚΚ συνεχίζει την δράση του και μάλιστα πολύ αποτελεσματικά!
Η προοπτική εκδίωξης του ΡΚΚ από τα κρησφύγετα του Νοτίου Κουρδιστάν, θα οδηγήσει την Τουρκία σ΄έναν μεγαλύτερο εφιάλτη...
Από το «αντάρτικο της υπαίθρου» το ΡΚΚ θα περάσει στο «αντάρτικο πόλεων», με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Τουρκία...
Πέρυσι κατά την διάρκεια του «Νεβρόζ» θέλοντας το ΡΚΚ να δείξει την δύναμή του, χωρίς όπλα, «κατέβασε» τα εκατομμύρια των οπαδών στις πόλεις, διαδηλώνοντας για την απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Σε 17 πόλεις της Τουρκίας και εκατοντάδες χωρία, χάθηκε ο έλεγχος ασφαλείας εκ μέρους του Τουρκικού κράτους. ΄Εγινε λόγος διεθνώς για «Κουρδική Ιντιφάντα» και η Ν/Α Τουρκία θύμιζε Λίβανο των αρχών της δεκαετίας του 1980. Το Ντιγιαρμπακίρ, έγινε «Βηρυτός» και για 4-5 ημέρες! Οι Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, αποχώρησαν από την πόλη, ενώ στήθηκαν οδοφράγματα και σημεία ελέγχου, από ενόπλους Κούρδους περιμετρικά της πόλης. Οι ισχυρές Τουρκικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην Κουρδική πρωτεύουσα.
Τα «ανοίγματα» του Ερτογάν στους Κουρδικούς πληθυσμούς της Ν/Α Τουρκίας, δεν είχαν κανένα πρακτικό και ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σημειολογικά αναφέρεται η έκπληξη του Ερτογάν, σε προεκλογική του ομιλία σε Κουρδική επαρχία, όπου οι συγκεντρωμένοι είχαν πανό με συνθήματα του ΡΚΚ και ουδένα σύμβολο του ΑΚΡ παρουσιάστηκε...
Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΟΤΣΑΛΑΝ
Η δημιουργία και βιωσιμότητα του Νοτίου Κουρδιστάν, η ίδια η υπόσταση του Τουρκικού κράτους, τα γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά και γεωενεργειακά σχέδια, της ευρύτερης περιοχής, υποχρεωτικά συγκλίνουν και διέρχονται από το Ιμραλί...
Μόνο η απελευθέρωση του φυσικού ηγέτη του Κουρδικού Λαού, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, και η συμμετοχή του στις διεργασίες αυτές, θα μπορέσουν να δώσουν βιώσιμες λύσεις στα σοβαρά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής και στην υλοποίηση των μεγάλων σχεδίων των ΗΠΑ και της Δύσης.
Ο πολιτικός ρεαλισμός και ορθολογισμός της Αμερικής, η αποφασιστικότητα που της παρέχεται λόγο του μεγέθους της ισχύος της, τα μεγάλα συμφέροντά της στην περιοχή, την υποχρεώνουν να επιβάλει στην Τουρκία, την αποφυλάκιση και απελευθέρωση του Κούρδου Ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τα επόμενα 5 χρόνια.
Αρέσει δεν αρέσει στην Τουρκία, ο ΄Από, το «Γεράκι του Κουρδιστάν» θα απελευθερωθεί, για να δώσει λύσεις στα σοβαρά προβλήματα της περιοχής.
Το Νότιο Κουρδιστάν φαίνεται θα λάβει την μορφή ενός δορυφορικού κρατιδίου και πιθανόν «ομόσπονδου» με την Τουρκία, στα επόμενα χρόνια, με πρόσβαση στην θάλασσα της Ν/Α Τουρκίας.
Η απελευθέρωση του ΄Απο και οι μελλοντικές διεργασίες στην περιοχή, πιθανόν να επιφέρουν και «άλλες αλλαγές» στην περιοχή με επίκεντρο της Ν/Α Τουρκία...
Θα πρέπει να ληφθεί πάρα πολύ υπόψη και η σοβαρή και εις βάθος εμπλοκή του Ισραήλ, στα τεκταινόμενα τόσο στο Νότιο Κουρδιστάν, αλλά κυρίως στην Ν/Α Τουρκία με επίκεντρο την Ούρφα, αλλά και τους λιμένες της Μερσίνας του Τσεϊχάν, καθώς και άλλων περιοχών, όπου γίνονται τεράστιες επενδύσεις Ισραηλινών συμφερόντων...
Η διαχείριση των υδάτινων πόρων της Μέσης Ανατολής, που πηγάζουν από την Ν/Α Τουρκία και συγκεκριμένα από τις Κουρδικές περιοχές, καθώς και άλλοι παράγοντες επιβάλλουν την πλήρη εμπλοκή του Ισραήλ, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό...
Μη κατονομαζόμενη πηγή των ΗΠΑ, που συμμετέχει στις «διεργασίες εξόδου στην θάλασσα» και τα ευρύτερα σχέδια για τους αγωγούς ενέργειας, δήλωσε με έντονο τρόπο στους Τούρκους συνομιλητές του... « εμείς σας τον παραδώσαμε, εμείς θα τον βγάλουμε έξω»... αναφερόμενος στον Κούρδο Ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν...
Τίθεται το σοβαρό ερώτημα, «άραγε η απόφαση απελευθέρωσης του ΄Απο, έχει ήδη ληφθεί ή οι Αμερικάνοι απλώς μπλοφάρουν»;
Πηγή
«Οι Κούρδοι ηγέτες είναι διαθέσιμοι στην συνέχεια του διαλόγου με τους Τούρκους αξιωματούχους»
Η Τουρκία αποτελεί το πλέον πραγματικό άλλοθι στην ύπαρξη της περιφερειακής Κουρδικής διοίκησης του Β. Ιράκ, σύμφωνα με το I.C.G.
Του ΄Ομηρου Φωτιάδη
Στην έκθεση με τίτλο «Το Ιράκ και οι Κούρδοι» του International Crisis Group, χαρακτηριστικά αναφέρει. «Η Αμερική σε μελλοντική περίοδο θα χάσει την ισχύ της στην περιοχή» υπογραμμίζοντας ότι η «περιφερειακή διοίκηση στο Β. Ιράκ κατά αναγκαιότητα πρέπει να κινηθεί με την Τουρκία ως μοναδικό άλλοθι σε συνάρτηση με τους γείτονες της και με τη διοίκηση της Βαγδάτης».Στην έκθεση της Ομάδας Κρίσης χαρακτηριστικά διαβάζουμε την επιθυμία των Κούρδων ηγετών που ζουν στην προαναφερόμενη περιοχή για ανοιχτό διάλογο με τα στελέχη της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και κυρίως αυτό φανερώνεται μετά τη νίκη των εκλογών του 2007 του κυβερνών κόμματος και ότι ήδη έχει διασφαλισθεί και συνεχίζεται σταθερά ο διάλογος των δύο πλευρών.
Η Άγκυρα είναι γνωστό ότι παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις στην περιοχή και αυτό ευνοεί και παροτρύνει τους Τούρκους επιχειρηματίες για σοβαρές επενδύσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν (Νότιο Κουρδιστάν). Γίνεται αναφορά στην επιθυμία της Τουρκίας να αποτελέσει η πύλη εξαγωγής των πλούσιων υπόγειων ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής.
Τέλος στην έκθεση σημειώνεται και το σκεπτικό «εάν η περιφερειακή διοίκηση στο Β. Ιράκ θα πετύχει την συμπερίληψή της εντός του σχεδίου Ναμπούκο τότε θα έχει ένα πολύ σημαντικό ατού στα χέρια της σε συνάρτηση στις σχέσεις της με τη διοίκηση της Βαγδάτης». Η έκθεση...
Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ
Το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιμετρικό περιβάλλον του Νοτίου Κουρδιστάν, η αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων, από την περιοχή, υποχρεώνει την Κουρδική Διοίκηση του Βορείου Ιράκ, σε διάφορες μορφές συνεργασίας με την Τουρκία.
Τίθεται επιτακτικά πλέον «ζήτημα επιβίωσης της Κουρδικής Κρατικής Οντότητας», καθώς τόσο η Συρία και το Ιράν, αλλά και ο Αραβικός νότος, διακατέχονται από ακραία εχθρικά αισθήματα για τους Κούρδους του Βορά, τους οποίους και επιθυμούν με κάθε μέσο και τρόπο και εξαλείψουν. Η προοπτική δημιουργίας «Κουρδικού Κράτους», αλλάζει τον υπάρχοντα «χάρτη της Μέσης και Εγγύς Ανατολής», γεγονός που προκαλεί πραγματικούς εφιάλτες στους περιμετρικούς γείτονες του Νοτίου Κουρδιστάν.
Οι γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές μελλοντικές προεκτάσεις του ζητήματος αυτού είναι τεράστιες και προδιαγράφουν, μια διαφορετική Μέση και Εγγύς Ανατολή από αυτήν που ξέρουμε.
Το Νότιο Κουρδιστάν είναι εντελώς αδύναμο να επιβιώσει σ΄ένα τέτοιο περιβάλλον. Επίσης, δεν διαθέτει τις υποδομές και τα χαρακτηριστικά τα οποία θα του επιτρέψουν να δημιουργήσει ένα βιώσιμο κράτος.
Δημιούργημα των ΗΠΑ το υπό σύσταση «Κουρδικό Κράτος», έφερε ως πρωταρχική ενέργεια της διοίκησης Ομπάμα, τον Πρόεδρο να πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία.
Το νεοσύστατο Κουρδικό Κράτος, «επεβλήθηκε» στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, και ακόμη γίνονται παρασκηνιακά εντονότατες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.
Η Τουρκία έλαβε μέχρι στιγμής ως αντάλλαγμα, την υποστήριξη για την πάταξη του ΡΚΚ με την συνεργασία της Κουρδικής Διοίκησης του Β. Ιράκ.
Έλαβε επίσης, σημαντικό ποσοστό συμμετοχής στα μεγάλα κέρδη, των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Β. Ιράκ, μακροπρόθεσμα.
Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Α. Γκιούλ, μετά την επίσκεψη Ομπάμα και την δική του επίσκεψη στην Βαγδάτη, όπου έκανε λόγο για «Κουρδική Ομόσπονδη Διοίκηση» στο Βόρειο Ιράκ, αποτέλεσε το σημείο δημόσιας αναφοράς και αποδοχής, της Κουρδικής Κρατικής Οντότητος.
Το Νότιο Κουρδιστάν, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι βιώσιμο εάν δεν διαθέτει διέξοδο στην θάλασσα.
Οι επιλογές του Νοτίου Κουρδιστάν, είναι ασφυκτικά μονομερείς και μονοσήμαντες.
Δεν μπορεί να αναζητήσει «θαλάσσιες διεξόδους» ούτε στα λιμάνια του Ιράν, για ευνόητους λόγους, ούτε στης Συρίας. Σημειώνεται πως τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα του Νοτίου Κουρδιστάν, είναι εκμεταλλεύσιμα από την Δύση και κυρίως τις ΗΠΑ, και είναι αυτονόητο, πως δεν θα βρουν «διεξόδους διάθεσης» και μεταφοράς από λιμένες που ενυπάρχουν σε «εχθρικές χώρες». Η μόνη πλησιέστερη και ασφαλής διέξοδος των αγωγών μεταφοράς και μεταφόρτωσης των ενεργειακών αποθεμάτων, βρίσκεται στην Ν/Α Τουρκία και τα λιμάνια της. Η Μερσίνα και το Μποτάς στο Τσεϊχάν είναι ως φαίνεται οι πρώτες επιλογές, μιας και εκεί καταλήγει και ο αγωγός Μπακού-Τσεϊχάν.
Τα αμοιβαία οφέλη για την Τουρκία, το Νότιο Κουρδιστάν και τις ΗΠΑ, είναι ευδιάκριτα και πολύ μεγάλα, στην προοπτική εξόδου των αγωγών του Νοτίου Κουρδιστάν στα λιμάνια της Τουρκίας, ενώ κι ο απαξιωμένος αγωγός Μπακού-Τσεϊχάν, φαίνεται πως εν μέρει, καθίσταται πλέον βιώσιμος.
Πέραν της προοπτικής «εξόδου στην θάλασσα» του Νοτίου Κουρδιστάν, για τα θέματα της ενέργειας, θα εξυπηρετούνται και όλες οι ποντοπόρες δραστηριότητες του νέου κράτους, είτε αυτές αφορούν εισαγωγές και εξαγωγές εμπορικών προϊόντων, είτε μεταφορές πρώτων υλών κλπ.
Ο «Τουρκικός όγκος» και η συνεργασίες μεταξύ Κούρδων και Τούρκων, δίδουν μια ασφάλεια στο Νότιο Κουρδιστάν, (στο οποίο η Τουρκία, ήδη έχει στρατηγικά συμφέροντα τα οποία και διευρύνονται) , έναντι των εχθρικών του γειτόνων.
Η «Κουρδική διέξοδος» στους λιμένες της Ν/Α Τουρκίας, θα δημιουργήσει μια «απροσδιόριστη δυναμική» καθώς θα διαμορφώνεται και θα διέρχεται από τις αμιγώς συμπαγείς Κουρδικές περιοχές της Τουρκίας. Οι πολυπληθείς Κουρδικοί πληθυσμοί της Ν/Α Τουρκίας, είναι αυτοί που θα διαμορφώσουν την «μορφή, την ασφάλεια και την βιωσιμότητα της θαλάσσιας διεξόδου» και κατ΄επέκταση, την βιωσιμότητα του νεοσύστατου κράτους του Νοτίου Κουρδιστάν.
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, διαφαίνεται πως το κράτος του Νοτίου Κουρδιστάν, θα εξελιχθεί σε «Τουρκικό προτεκτοράτο» με την «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ, οι οποίες είναι και οι εμπνευστές των σχεδίων αυτών.
Όμως ο απόλυτος καθοριστικός παράγων και συστατικό στοιχείο, εφαρμογής των σχεδίων αυτών, είναι οι Κουρδικοί πληθυσμοί της Ν/Α Τουρκίας, χωρίς την συναίνεση και την συμμετοχή των οποίων, δεν είναι δυνατή η υλοποίησή τους.
Οι Κούρδοι της Τουρκίας, θα είναι ή το «φράγμα» στα σχέδια ή το «προγεφύρωμα» υλοποίησης των σχεδίων, αλλαγής του χάρτη στην περιοχή.
Οι ευμεγέθεις πληθυσμιακοί αριθμοί των Κούρδων της Τουρκίας και οι αριθμοδείκτες της γενετικής τους ανάπτυξης και συμπεριφοράς, καταδεικνύουν πως σε 15-20 χρόνια, θα διπλασιαστούν αριθμητικά στην περιοχή, μιας και κάθε οικογένεια έχει μέσο όρο από 8 παιδία, σε αντίθεση με τους Τούρκους, που περιορίζονται στα 2 με 3 παιδία σε όλη την Τουρκική επικράτεια. Η Τουρκία έντεχνα ψεύδεται, όταν παρουσιάζεται διεθνώς, ως η χώρα με τον «νεώτερο πληθυσμό στην υφήλιο» και προβάλει τους δείκτες γεννητικότητάς της, ως παράγοντα της ραγδαίας οικονομικής της ανάπτυξης. Οι αναπτυσσόμενοι ραγδαία πληθυσμοί στην Τουρκία, δεν είναι Τουρκικοί, αλλά Κουρδικοί! Γεγονός που ανησυχεί πολύ σοβαρά την Τουρκία και το οποίο επιμελώς αποκρύβει από τους πάντες...
Ως γνωστόν, οι Κούρδοι της Ν/Α Τουρκίας, είναι πολλαπλάσιοι αυτών του Βορείου Ιράκ και σημαντικό ποσοστό τους, κατά την δεκαετία του ΄80- ΄90 μετοίκησε από την Ν/Α Τουρκία στο Βόρειο Ιράκ, όταν ο Τουρκικός στρατός, ισοπέδωσε πάνω από 4.500 Κουρδικά χωριά και οδήγησε χιλιάδες Κούρδους στην προσφυγιά.
Σημαντικότερο όλων, το γεγονός πως οι Κούρδοι της Ν/Α Τουρκίας, πρόσκεινται με άκαμπτο φανατισμό προς το ΡΚΚ και ουδεμία σχέση και επαφή έχουν, με τα Κουρδικά κόμματα των Ταλαμπανί και Μπαρζανί, αλλά και τα λοιπά του Νοτίου Κουρδιστάν.
Η συμπεριφορά των Κούρδων ηγετών, Μπαρζανί και Ταλαμπανί, στο παρελθόν, που πολλές φορές «σήκωσαν τα όπλα» εναντίων του ΡΚΚ, συνεργάστηκαν με τον Σαντάμ Χουσεϊν, το Ιράν και την Τουρκία, κατά των μαχητών του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, έχει δημιουργήσει μια πάγια διάθεση αντιπάθειας των Κούρδων της Ν/Α Τουρκίας εναντίων τους. Ο Μπαρζανί καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να αλλάξει τις εχθρικές διαθέσεις των Κούρδων της Ν/Α Τουρκίας, δίδοντας άσυλο στο ΡΚΚ και προβάλλοντας συνεχώς «την Κουρδική ενότητα» η οποία συμπεριλαμβάνει και τους Κούρδους του ΡΚΚ.
Από την άλλη, ως γνώστης των λεπτών ισορροπιών και της «Τουρκικής πονηρίας» χρειάζεται όσο κανένας άλλος το ένοπλο ΡΚΚ, ως ανάχωμα προς τα «βόρεια» και την Τουρκία, με την οποία ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί σχέσεις εμπιστοσύνης και όλοι οι σχεδιασμοί, είναι πολύ εύθραυστοι.
Κούρδοι του Νοτίου Κουρδιστάν και Τούρκοι, βρίσκονται σε ένα συνεχές «παίγνιο επιρροών» και διαπραγμάτευσης, ακατανόητο για τις ΗΠΑ, με πολλές μυστικές και άλλες παραμέτρους...Οι δύο συνομιλητές, προσπαθούν να βρουν τρόπους επίλυσης του «γόρδιου δεσμού» που ονομάζεται ΡΚΚ, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί το παράγοντα υλοποίησης των σχεδίων τους, αλλά το σημαντικότερο, το κυρίαρχο στοιχείο επιβίωσης και των δύο κρατών μελλοντικά.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΡΚΚ
Οι Κούρδοι του ΡΚΚ δεν συμμετέχουν στις μυστικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις αυτές. Απλά συνεχώς βολιδοσκοπούνται και δοκιμάζονται οι προθέσεις και αντιδράσεις τους. Αρχίζει πλέον και γίνεται κατανοητό και από τις δύο πλευρές, πως χωρίς την πλήρη και ισότιμή συμμετοχή των Κούρδων του ΡΚΚ στις διαπραγματεύσεις αυτές, βιώσιμη λύση δεν θα υπάρξει, ούτε μελλοντική προοπτική ειρήνης στην περιοχή.
Οι Τούρκοι προσπαθούν να «αποκεφαλίσουν» το Κουρδικό DTP συλλαμβάνοντας τους ηγέτες του και τα στελέχη του, διώκοντας τους βουλευτές και τους δημάρχους του, των οποίων η παρουσία είναι πολύ σημαντική και μεγάλη, στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας.
Οι διώξεις αυτές, τελικά το μόνο που πετυχαίνουν, είναι να οδηγούν ακόμη περισσότερους Κούρδους στο «βουνό» πλάι στους ένοπλους συντρόφους του στο ΡΚΚ.
Μάλιστα η ΜΙΤ προέβη, πρόσφατα σε συνεχείς βολιδοσκοπήσεις, στον αδελφό του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον Οσμάν, για να δει εάν μπορεί να τον αξιοποιήσει κλπ.
Ο Οσμάν Οτσαλάν, αρνήθηκε και συνεχίζει να ζει την ειρηνική του ζωή στο Αρμπίλ του Νοτίου Κουρδιστάν, εργαζόμενος στο μικρό φούρνο που έφτιαξε για να ζήσει την οικογένειά του. Παρόμοιες προσεγγίσεις, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα, η ΜΙΤ έχει κάνει επανειλημμένα και στην αδερφή του Άπο, Χαβά (Εύα) που ζει φτωχικά στο πατρικό τους σπίτι στην Ούρφα, αλλά και στο έτερο αδερφό του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που ζει και εργάζεται ως εργάτης οικοδόμος, στα Άδανα.
Οι ηγέτες των Κούρδων της Τουρκίας, έχουν εκφράσει πολλές φορές δημοσίως τις απόψεις τους, πως «επίλυση του Κουρδικού χωρίς την συμμετοχή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αποκλείεται να υπάρξει.». Άποψη η οποία συχνά-πυκνά αρχίζει να προβληματίζει αρκετούς πολιτικούς στην Τουρκία, αλλά και στις ΗΠΑ.
Πάνω από 30 χρόνια διεξάγεται ένας πόλεμος μέσα στα «σπλάχνα της Τουρκίας» τον οποίο δεν μπορεί η Τουρκία να διαχειριστεί και να καταστείλει.
Ο τριαντάχρονος αυτός ένοπλος πόλεμος, έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ Κούρδων και Τούρκων. Το χάσμα αυτό είναι αγεφύρωτο και είναι ορατό σε όλες τις εκφάνσεις του δημοσίου βίου της Τουρκίας.
Η Κυβέρνηση Ερτογάν, αρχίζει όλο και περισσότερο να κατανοεί, πως το «Κουρδικό ζήτημα» πρέπει να λυθεί με «άλλα μέσα» και όχι αυτά που επί 30 και πλέον χρόνια, εφαρμόζει το Στρατιωτικό κατεστημένο και το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας.
Ο Ερτογάν, έχει αντιληφθεί, πως εάν συνεχιστεί η παρούσα τακτική τρομοκρατίας και διώξεων, εναντίων των Κούρδων, απειλείται σοβαρά η υπόσταση του Τουρκικού κράτους και η προοπτική ενός μελλοντικού διαμελισμού του, είναι πολύ πιθανή.
Όλοι ανέμεναν μετά την παράδοση του Αρχηγού του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, από τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, στους Τούρκους το 1999, πως το ΡΚΚ θα διαλύονταν...
Το ΡΚΚ, όχι μόνο δεν διαλύθηκε, αλλά συνέχισε τον αγώνα του σε όλα τα επίπεδα.
Παρά το Τουρκικό μένος, τις εκατοντάδες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Τουρκικού Στρατού, τις κοινές μυστικές επιχειρήσεις και συνεργασίες με το Ιράν και την Συρία, την εμπλοκή των Αμερικανών πρόσφατα κλπ, το ΡΚΚ συνεχίζει την δράση του και μάλιστα πολύ αποτελεσματικά!
Η προοπτική εκδίωξης του ΡΚΚ από τα κρησφύγετα του Νοτίου Κουρδιστάν, θα οδηγήσει την Τουρκία σ΄έναν μεγαλύτερο εφιάλτη...
Από το «αντάρτικο της υπαίθρου» το ΡΚΚ θα περάσει στο «αντάρτικο πόλεων», με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Τουρκία...
Πέρυσι κατά την διάρκεια του «Νεβρόζ» θέλοντας το ΡΚΚ να δείξει την δύναμή του, χωρίς όπλα, «κατέβασε» τα εκατομμύρια των οπαδών στις πόλεις, διαδηλώνοντας για την απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Σε 17 πόλεις της Τουρκίας και εκατοντάδες χωρία, χάθηκε ο έλεγχος ασφαλείας εκ μέρους του Τουρκικού κράτους. ΄Εγινε λόγος διεθνώς για «Κουρδική Ιντιφάντα» και η Ν/Α Τουρκία θύμιζε Λίβανο των αρχών της δεκαετίας του 1980. Το Ντιγιαρμπακίρ, έγινε «Βηρυτός» και για 4-5 ημέρες! Οι Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, αποχώρησαν από την πόλη, ενώ στήθηκαν οδοφράγματα και σημεία ελέγχου, από ενόπλους Κούρδους περιμετρικά της πόλης. Οι ισχυρές Τουρκικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην Κουρδική πρωτεύουσα.
Τα «ανοίγματα» του Ερτογάν στους Κουρδικούς πληθυσμούς της Ν/Α Τουρκίας, δεν είχαν κανένα πρακτικό και ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σημειολογικά αναφέρεται η έκπληξη του Ερτογάν, σε προεκλογική του ομιλία σε Κουρδική επαρχία, όπου οι συγκεντρωμένοι είχαν πανό με συνθήματα του ΡΚΚ και ουδένα σύμβολο του ΑΚΡ παρουσιάστηκε...
Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΟΤΣΑΛΑΝ
Η δημιουργία και βιωσιμότητα του Νοτίου Κουρδιστάν, η ίδια η υπόσταση του Τουρκικού κράτους, τα γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά και γεωενεργειακά σχέδια, της ευρύτερης περιοχής, υποχρεωτικά συγκλίνουν και διέρχονται από το Ιμραλί...
Μόνο η απελευθέρωση του φυσικού ηγέτη του Κουρδικού Λαού, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, και η συμμετοχή του στις διεργασίες αυτές, θα μπορέσουν να δώσουν βιώσιμες λύσεις στα σοβαρά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής και στην υλοποίηση των μεγάλων σχεδίων των ΗΠΑ και της Δύσης.
Ο πολιτικός ρεαλισμός και ορθολογισμός της Αμερικής, η αποφασιστικότητα που της παρέχεται λόγο του μεγέθους της ισχύος της, τα μεγάλα συμφέροντά της στην περιοχή, την υποχρεώνουν να επιβάλει στην Τουρκία, την αποφυλάκιση και απελευθέρωση του Κούρδου Ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τα επόμενα 5 χρόνια.
Αρέσει δεν αρέσει στην Τουρκία, ο ΄Από, το «Γεράκι του Κουρδιστάν» θα απελευθερωθεί, για να δώσει λύσεις στα σοβαρά προβλήματα της περιοχής.
Το Νότιο Κουρδιστάν φαίνεται θα λάβει την μορφή ενός δορυφορικού κρατιδίου και πιθανόν «ομόσπονδου» με την Τουρκία, στα επόμενα χρόνια, με πρόσβαση στην θάλασσα της Ν/Α Τουρκίας.
Η απελευθέρωση του ΄Απο και οι μελλοντικές διεργασίες στην περιοχή, πιθανόν να επιφέρουν και «άλλες αλλαγές» στην περιοχή με επίκεντρο της Ν/Α Τουρκία...
Θα πρέπει να ληφθεί πάρα πολύ υπόψη και η σοβαρή και εις βάθος εμπλοκή του Ισραήλ, στα τεκταινόμενα τόσο στο Νότιο Κουρδιστάν, αλλά κυρίως στην Ν/Α Τουρκία με επίκεντρο την Ούρφα, αλλά και τους λιμένες της Μερσίνας του Τσεϊχάν, καθώς και άλλων περιοχών, όπου γίνονται τεράστιες επενδύσεις Ισραηλινών συμφερόντων...
Η διαχείριση των υδάτινων πόρων της Μέσης Ανατολής, που πηγάζουν από την Ν/Α Τουρκία και συγκεκριμένα από τις Κουρδικές περιοχές, καθώς και άλλοι παράγοντες επιβάλλουν την πλήρη εμπλοκή του Ισραήλ, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό...
Μη κατονομαζόμενη πηγή των ΗΠΑ, που συμμετέχει στις «διεργασίες εξόδου στην θάλασσα» και τα ευρύτερα σχέδια για τους αγωγούς ενέργειας, δήλωσε με έντονο τρόπο στους Τούρκους συνομιλητές του... « εμείς σας τον παραδώσαμε, εμείς θα τον βγάλουμε έξω»... αναφερόμενος στον Κούρδο Ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν...
Τίθεται το σοβαρό ερώτημα, «άραγε η απόφαση απελευθέρωσης του ΄Απο, έχει ήδη ληφθεί ή οι Αμερικάνοι απλώς μπλοφάρουν»;
Πηγή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...